180 g nisujahu
85 g suhkrut (1 dl)
125 g võid
1 väike muna
Kate:50 g võid
150 g martsipani
1 sl nisujahu
4 suurt hapukamat õuna
25 g mandlilaaste (Germund)
Valmista esmalt tainas - sega jahu, suhkur ja külm või puruseks, siis lisa muna ja sega tainas ühtlaseks.
Suru tainas võitatud või küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse 26 cm koogivormi. Pane pirukapõhi 30 minutiks külmkappi ootama.
Eelküpseta pirukapõhja 10 minutit 200-kraadises ahjus.
Samal ajal riivi martsipan jämeda riiviga. Sulata väikeses potis või, lisa riivitud martsipan ning laimimahl ja jahu. Kuumuta segades, kuni mass on ühtlane. Tõsta pott tulelt.
Riivi õunad jämedalt, puista eelküpsetatud pirukapõhjale. Kalla martsipani-võisegu ühtlaselt peale, kõige peale puista mandlilaastud.
Küpseta 200-kraadises ahjus veel umbes 30 minutit, kuni pirukas on pealt kuldne.
Pildi tegi Marit Soobik.
Rahvas, mis te siin veel passite! Ruttu pirukat küpsetama. Võin kinnitada, et nii head õunapirukat ei olnud ma ammu söönud. Kui õunu saan, läheb kohe tegemiseks.
Oli õnn maitsta sedasama kooki, Kirsikese küpsetatuna. Ülihea! Kindlasti teen ise ka.
Ühinen kiitusega, tõesti selleaastane uus ja hea üllataja!
Väga-väga hea. tegin sidrunimahalaga kuna laimi hind oli parasjagu poes üllatav- ju pole hooaeg. Panin Odense martsipanimassi (60% mandleid -mmm), mis pole nii magus ja lisasin u 4-5tl suhkrut juurde. Ja lõppkokkuvõttes üks parimaid üunakooke, mida ma saanud olen. Pole väga magus ka.
Kui ma esimese ampsu sellest koogist võtsin, oli reaktsioon umbes selline ''et minge pekki kui hea see on:D'', kuna kõik foorumis seda nii hirmsasti kiitsid, siis võtsin ka selle koogiteo ette. See oli igati õige otsus ja kindlasti saab tulevikus seda korduvalt tehtud. Imeline! Ja maitseb kõigile! ;)
Mõnusalt väga õunane!
Panin taigna vormi põhjale ja surusin külgedele, külmkapis oli kauemgi kui 30 min. Siis torkasin ahju ja külgedelt vajus põhi kõik alla. Ehk siis tuli täiesti lame põhi, ilma külgedeta. Milles viga võis olla? Maitse muidu oli koogil hea.
Kasutasin Odense martsipani, mida on küll väga hea riivida, kuid kui retsepti järgi hakkasin kuumutama segades, kuni mass on ühtlane, siis martsipan ju ei sula ja tekkis üks ühtlane suur martsipani pall, mida oleks olnud raske ühtlaselt koogile panna. Seega lisasin rõõska koort, et segu oleks vedelam. Lõpuks tuli kook väga maitsev, õuna oleks võinud isegi poole rohkem panna, oleks veelgi mõnusam.
Kusjuures mul oli täpselt sama mure, martsipan ei sulanud. Aga ma siis puistasin selle pehme massi ühtlaselt koogile ja ajasin lusikaga laiali. Järgmine kord proovin nagu sinagi :)
Tegin täpselt retsepti järgi, aga minu jaoks liiga õunane. Martsipani maitset eriti ei tundnudki, ega ta ka hästi sulanud. Ilmselt martsipani viga. Üldiselt normaalne kook, kuid rohkem ei tee.
Ahhh, tõeliselt suurepärane kook! Nii hea õunane ja üleüldse super! Natuke läks teistmoodi kui retseptis, kuna ostsime kogemata martsipani, mis oli pooleks šhokolaadiga, aga läks see käiku ja sobis väga hästi sinna ning ma arvan, et tegi koogi magusamaks, kui vist tegelikult olema peaks, kuid minu meelest oli lihtsalt nii hea see magus kiht. Ning ka põhjas kasutasime veidi täistera jahu, mis mulle endale väga meeldib. Kiidusõnad ainult :-)
Esimesel tegemisel tundus, et on palju mässamist selle martsipani riivimise ja sulatamise ja põhja külmas hoidmise jms-ga. Aga teisel korral mõtlesin kõik sammud ette läbi ja tegelikult oli väga lihtne ja kiire tegemine nii luksusliku koogi jaoks. Minu uus suur lemmik.
Tehtud ja übermaitsev sai. Kasutasin ka Odensee martsipani ja panin kõik sellest 200 g tuubist ära. Oli sama mure, et martispan ei sulanud, kuid soojana oli piisavalt pehme, et see õunte peale lusikaga määrida. Miskipärast ostsin poest automaatselt haput sort õunu Granny Smith ja need sobisid imehästi. Martsipani magus ja õunte hapu olid paigas. Kindalsti teen lähiajal uuesti. Ja proovin ka rõõsa koorega vedeldamise ära :)
<p>Tegin perele täna seda kooki. Tulemus oli väga huvitav ja hea. Kook ise on keskmisest pidulikum ja suudaks kindlasti üllatada ka külalisi. Nagu siin juba on kirjutatud, ei sulanud ka minul martsipani- või mass. Seega kasutasin nippi ja lisasin terve paki kohvikoort tekkinud martsipani-või segule ja ka suhkrut paar lusikatäit.</br> Kartsin et seda koore-või-martsipani segu jääb liiga vedel ja panin kokku mitte 1 aga 2 spl jahu lisaks aga tundub et oleks võinud piirduda ka 1 spl jahuga(nagu oli kirjas retseptis). Õuna sisu koguses hakkasin ka kahtlema ja kui olin laotanud 4 riivitud õuna eelküpsetatud põhjale siis oli kohe aru saada et vaja on juurde panna õunu. Seega riivisin 4 õuna juurde. Kokku tuli riivitud õunte kiht umbes 1-2 cm paks. Peale küpsemist jäi umbes 1 cm alles. Kõige peale raputasin jahvatatud mandleid sest kodus parasjagu laaste ei olnud. </br>Kook on imeline ja üks suur uudne üllatus minu jaoks.</p>
Õuna-mandli-martsipanipirukas
Selles hõrgus koogis on kasutatud riivitud õunu, martsipani ja mandlilaaste.
Mõistliku hinnaga seemneid, pähkleid ja kuivatatud puuvilju leiate Germundi veebipoest.