Tee ise: karamellõunad

Karamellõunad on ampsuke sügist. Kuigi paljud seostavad neid Halloweeni pühaga, võib karamellõunu valmistada ka lihtsalt siis, kui ilusad õunad on küpsed ning sooviks midagi mõnusat ampsata.

Karamellõunade valmistamisel on esmalt oluline valida head õunad. Õunad peaks olema tugevad, ilusad, krõmpsuvad, parajalt mahlaka viljalihaga. Peamine reegel on: vali õun, mida sööksid hea meelega! Hea õun maitseb hästi nii kattega kui ilma. Mina näiteks kasutasin seekord sorti Eva kuld. Sibulõunad on ka sügiseti hästi head.  Ja kes eelistab hapumat õuna magusa katte sees, valigu näiteks Antonovka.

Õuntele võib peale teha kahte sorti katte- karamellikatte või iirisekatte. Mõlemad jäävad omamoodi mõnusad, karamellikate kõva ja krõmps, iirisekate pehmem ja magusam. Lisaks kattele saab õuna peale valida veel meelepärased lisandid, näiteks hakitud/jahvatatud pähklid  või šokolaadipuru.

Iirisekate:

piisab umbes viie keskmise õuna katmiseks

150 g iirisekomme
1 sl piima
meelepärast lisandit õunte katmiseks (kasutasin jämeda jahvatusega röstitud mandlijahu)

Kõigepealt tee ettevalmistused: pese ja kuivata õunad. Õunad peavad olema toatemperatuuril (liiga külmalt õunalt võib kate maha libiseda)! Eemalda õuntelt varreotsad ja pista asemele sobivad pulgad (mina kasutasin keskmise pikkusega bambusest grilltikke). Pane lauale kuumakindel alus ja kata küpsetuspaberiga. Vala väikesesse kausikesse valitud lisand. Vali iirisemassi sulatamiseks paksupõhjaline nõu.

Pane iirised ja piim potikesse ning kuumuta hästi rahulikul kuumusel pidevalt segades, kuniks iirised on sulanud ja mass on tükivaba. Lase segul pool minutit jahtuda ning hakka õunu sisse kastma: võta õun, hoia pulgast kinni ja kasta õun iirisesse. Keeruta õuna, et see kattuks igast küljest ühtlaselt. Tõsta õun iirisesegust välja, lase paarkümmend sekundit poti kohal nõrguda ja kasta siis õun lisandisse, keeruta seda natuke, et õun kattuks igast küljest soovitud koguse puruga. Edasi aseta õun küpsetuspaberiga kaetud alusele. Korda sama kõikide õuntega.

Lase õuntel minimaalselt pool tunnikest taheneda.

Karamellikate:

Piisab umbes viie keskmise õuna katmiseks

3,5 dl suhkrut
1 dl vett

Kõigepealt tee ettevalmistused: pese ja kuivata õunad. Eemalda õuntelt varreotsad ja pista asemele sobivad pulgad (mina kasutasin keskmise pikkusega bambusest grilltikke). Pane lauale kuumakindel alus ja kata küpsetuspaberiga. Pane pliidiplaadi kõrvale veevann, millesse mahuks põhjapidi sisse kasta karamelli keetmiseks kasutatav pann. Pane käepärast suhkrutermomeeter.

Vali paksupõhjaline pann, vala sinna suhkur ja vesi. Kuumuta aeglaselt ja pidevalt segades, kuni suhkur on lahustunud. Edasi lase karamellil rahulikult podiseda, ära enam sega. Keeda karamelli, kuniks see on omandanud kuldse jume ja suhkrutermomeeter näitab 145 *C. Siis tõsta mõneks sekundiks pann põhjapidi veevanni, et panni kuumus maha jahtuks ja karamelli keemine peatuks.

Edasi tegutse kiirelt – võta õun, hoia pulgast kinni ja kasta õun karamelli. Keeruta õuna, et see kattuks igast küljest ühtlaselt. Tõsta õun karamellist välja, lase kümmekond sekundit panni kohal nõrguda ja aseta õun siis küpsetuspaberiga kaetud alusele. Korda sama kõikide õuntega.

Lase õuntel minimaalselt pool tunnikest taheneda. Kui sa neid kohe ei serveeri, hoia õunu õhukindlas nõus, muidu võib õhuniiskuse tõttu karamell pehmemaks muutuda.

Kuna (suuremat sorti) õunu võib otse varre otsast ampsates natuke ebamugav süüa olla, soovitan nad enne sööma asumist tükkideks lõigata - nii, nagu pildil näha. Seda muidugi seljuhul, kui söömine toimub toas ja sööja pulgast kinni hoidmise lõbust on nõus ilma jääma. :)

Fotod: Martiina Anni

 

Proovi saaremaiseid öunalimonaade!

Martiina Anni
Martiina Anni
postitatud 17.10.2015 17:15 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Kaare
postitatud 13.10.2015 18:46

Kujutan ette, et iirisega on väga maitsev! Aga ostsin kunagi laadalt õuna, mis oli kastetud šokolaadi sisse. Ka see variant oli mõnus.

Hexy
postitatud 04.11.2015 11:12

Tegin iirisekattega õunu. Mul kulus 5 suurema õuna tarvis topeltkogus katet. Kastsime õunad veel Ruf'i suhkruströsselisse. Väga maitsev sai.

Peeter Palm
postitatud 07.11.2017 13:16

3 plaaditäit läksid persse, neljanda viisin ämmale, see murdis hambad ära kurat võtaks.