6 dl hapupiima või keefirit
1 dl õli
350 g suhkrut (u 4 dl)
500 g nisujahu (u 8.5 dl)
2 tl vanillisuhkrut või jahvatatud kaneeli
1 tl söögisoodat
400 g tükeldatud õuna (u 1 liiter)
Soovi korral koori õunad (koduaia õunte puhul pole see vajalik), eemalda südamikud ning lõika õunad kuubikuteks.
Mõõda kannu hapupiim ja õli, sega. Sega suures kausis suhkur, jahu, sooda ja vanillsuhkur või kaneel omavahel, lisa hapupiimasegu.
Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud suurele ahjuplaadile (35x40 cm on igati sobiv), puista peale õunatükid. Küpseta 225kraadises ahjus 25-30 minutit. Lõika valmis kook tükkideks, puista peale tuhksuhkur.
Pildid tegid Juta Kübarsepp ja Nami-Nami toimetaja Martiina Anni.
panin suhkru asemel muscovado suhkurt ja 1/3 jahust täistera nisujahu ja tuli väga hea kook, aga mitte nii odav.
on see kook ka maitsev?
kohe hakkame proovima !
Ma ei tea, kas tegemist on trükiveaga või ei ole sellesse kooki tõesti muna ette nähtud? Proovisin järele. Muidu tegin retsepti järgi aga ei riskinud ilma munata teha ja isasin 2 muna. Tulemus oli hea. Võibolla oleks olnud ka ilma munata. Ei tea. Lihtne oli kooki teha küll ja odav on see ka, kuna hapupiima kipub ikka kappi jääma ja õunu on sügisel ka piisavalt.
Ei taha laita, aga kiita ka ei saa.... olen kaks korda seda kooki teinud ja ilusti retsepti järginud, aga kook ei ole mõlemal korral läbi küpsenud. Jääb kuidagi nätske, mida ma taina koostist vaadates ka tegelikult kahtlustasin. Taigen on kuidagi paks ja veniv, mitte kreemine nagu kookidel tavaliselt taigen on. Ma ei tea kus ma siis vea teen või ongi lõpptulemus selline. Olen kasutanud standardset ahjuplaati, nii et liiga väikses koogivormis ka viga ei saa olla. Ei oska öelda, aga kolmandat korda enam ei proovi, sest kraami läheb siiski koogi sisse palju, kuigi jah, odav ta on.
Tsirru, võimalik, et Su ahi on jahedam, kui 225 kraadi. Väga paljud ahjud n-ö valetavad. Võid kooki küpsetada 5-10 minutit kauem ja kontrollida küpsust puutikuga - kui see puhtaks jääb (st tiku külge ei jää enam vedelat tainast), siis on kook valmis.
Tegin poole koguse taignaga ja küpsetasin muffinivormides. Mulle maitses küll väga! Seest jäigi selline niiskem.. Mis oligi hea. Ka järgmisel päeval oli mõnus (või veelgi mõnusam). Mees ütles, et talle meenutab tordipulbriga tehtud kooki (kõige paremas mõttes). Ehk tasukski mõnikord koogipõhjana seda proovida siis...
Hapupiima asemel kasutasin vaniljemaitselist sojajooki. Kook tuli pehme ja maitsev - magus ja vaniljemaitseline. Õnnestus hästi.
Tegin seda kooki täna esmakordselt, kuna olen haige ja poodi ei viitsinud minna, siis kasutasin hapupiima asemel keefiri. Kook näeb väga ilus välja, serveerisin jäätisega, ainus miinus võib-olla ehk ongi, et kook jäi tõesti veidi liiga nätske minu maitsele. Kuigi küpses korralikult läbi ja natuke isegi kauem kui siin aeg oli antud. Samuti panin 6dl asemel umbes 4,5dl keefiri. Üldiselt jäin rahule ja väga lihtne teha :)
Asendasin 150g nisujahu odrajahuga. Tegin muhvineid. Liiga magus, samas andis rohke suhkur hea struktuuri. Nätskeks ei jäänud midagi. Ilmselt teeks teinekordki, kui tavaöist karaskit ei taha hapupiimast teha.
Lugesin kommentaare, enne kui hakkasin tegema. Lisasin kah kaks muna, siis vaatasin, et tainas on nagu vedelavõitu ja lisasin täiendava 1 dl jahu. Osa suhkrust asendasin kaneelisuhkruga ja panin juurde veel tubli törtsu kardemoni. Õunu oli ka 500 g ja mis neist 100 g niisama põske pista, uhasin kõik plaadile. Kook tuli nostalgiliselt mõnus ja mahlakas!
Tegelikult võib suhkrut palju vähem panna, praeguse retsepti järgi tuleb ikka ülimagus.
No minul pidi algselt tulema õunakook!!! Tegin taigna valmis,määrisin plaadi valasin plaadile.panin ahju ja võtsin ruttu uuesti välja,sest õunad ...ja siis tuli ehmatusega meelde ,et olin enne õunad ära söönud,kui arvutis sattusin lugema headest aloe vera toodetest.No ja ega midagi,siis tuli meelde,et sügavkülmas olid pohlad,raputasin neid siis peale ja sõitis uuesti ahju 150 kraadi juurde,oli seal 40 min. ja oli ka pohladega väga hea,ainult vähe sai teda,kadus kiiresti plaadilt!
jah!!!ega ma siis pole veel osanud teha sellist kooki!!!!igasugust kooki küll!!!aga tundub hea olevat!!!head isu!!!
Vähendasin koguseid poole võrra ja küpsetasin koogi 26 cm läbimõõduga vormis. Suhkrut panin taignasse u 150 g, samas segasin õunatükid kokku paari tl pruuni suhkruga ja lisasin veel juurde ka mandlilaaste. Ülimalt lihtne kook, samas väga maitsev ja nägi pärast tuhksuhkruga ülepuistamist veel ka ilus välja.
Selles retseptis on midagi ikka väga valesti - pakun et puudu on küpsetuspulber ja ahjushoidmise aeg ja tõen. ka temp ei klapi. Täpselt retsepti järgi tehes tuleb ainult üks suur paks toores plönn. Kahetsen, et katsetasin.
Nele, kurb lugeda, et kook ebaõnnestus. Küpsetuspulber ei ole puudu - siin retseptis on sooda ja hapupiim, mis omavahel reageerivad ja mis töötab samamoodi nagu küpsetuspulber. (Küpsetuspulber = sooda+sidrunhape, siin on sidruhappe asemel hapuks elemendiks keefi/hapupiim). Suurel ahjuplaadil küpsetades küpseb kook etteantud temperatuuril ja aja jooksul kenasti läbi, korduvalt katsetatud. Võimalik, et Sul oli vorm liiga väike või ahi liiga leige (ahju temperatuurinäidikud tihti valetavad).
Lihtne ja odav õunakook
Lihtne ja odav söögisoodaga kergitatud hapupiimakook. NB! Ei sisalda muna.