Ameerika õunapirukas

Ameerika õunapirukal on kahe õhukese tainakihi vahel palju-palju õunatäidist :) Kui soovid, siis võid osa jahust (ca 1,5 dl) asendada jahvatatud mandlitega - siis saad eriti rabeda taina.

Kogus
kuuele kuni kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

300 g nisujahu (ca 5,5 dl)

1 sl (demerara) suhkrut

1 tl soola

200 g külma võid

4 sl külma vett

Täidis:

1 kg hapukamat sorti õuna

3 sl nisujahu

100 g suhkrut (veidi üle 1 dl)

0.25 tl jahvatatud vürtspipart

0.25 tl riivitud muskaatpähklit

0.5 tl jahvatatud kaneeli

1 tl vanillisuhkrut

2 sl konjakit või brändit

Määrimiseks:

1 lahtiklopitud muna

Valmistamine

Valmista esmalt tainas. Sega köögikombainis jahu, sool ja suhkur, siis lisa külm või ning töötle köögikombainiga peeneks ühtlaseks puruks. Lisa u 4 sl külma vett ning sega veel korra.

Väldi taina ületöötlemist köögikombainis, sest siis saad kõva pirukataina! 

Võta tainas köögikombainist välja ning sõtku ühtlaseks palliks. Jaota kaheks, suru mõlemad tainaportsud lamedaks kettaks ning pane 30 minutiks külmkappi tahenema.

Samal ajal koori õunad, eemalda südamikud ning lõika õhukesteks ketasteks (või lihtsalt viiludeks).

Sega suures kausis jahu, suhkur, vürts, kaneel, vanillsuhkur ja muskaatpähkel. Lisa õunaviilud ja sega läbi, siis nirista peale brändi või konjak ja sega uuesti läbi.

Rulli tainakettad õhukeseks ja umbes 28 cm läbimõõduga. Aseta üks tainaketas 24 cm koogivormi põhja* ja servadele. Lao õunaviilud keskele kuhja. Aseta peale teine tainaketas.

Suru servad tugevasti kinni, soovi korral kaunista pealmine tainakiht lehekeste vm tainast lõigatud kujunditega.

Pintselda pirukas pealt munaga ning küpseta 180-kraadises ahjus umbes 40 minutit, kuni õunad on pehmed ja pirukas pealt kuldne. Lase enne serveerimist veidi jahtuda.

* Ameerika õunapiruka küpsetamiseks on parim kaldus servadega pirukavorm.

LISA KOMMENTAAR

Vernanda
postitatud 02.10.2009 21:28

Vanillikastmega maitses väga hea.

sõstar
postitatud 03.02.2010 21:57

Väga väga maitsev kook. Panin õunu tunde järgi, vist vähem kui retseptis, kook ei tulnud nii paks kui pildil ja õunad koogi sees olid suht moosi moodi, aga sellegipoolest oli väga hea:)

keiu
postitatud 17.10.2010 19:55

Väga maitsev! Kindlasti tasub end tagasi hoida ja enne maiustama hakkamist lasta koogil jahtuda - ei kõrveta suud ning maitsed on ühtlustunud. Panin koogi sisse natuke vähem õunu, nii 700g ringis, aga tegemist oli päris hapude õuntega. Ja sellest hoolimata paneksin järgmine kord vähem suhkrut, kuna päris magus tuli. Jäätise ja vaniljekastme lisamine oleks kindlasti liig olnud. Tainas oli väga mõnus, meenutas lehttaigent. Ja rullida oli väga mõnus - tavaliselt ajavad rohke võisisaldusega taignad rullimisel närvi mustaks.

aga
postitatud 11.09.2011 15:09

Mul tainas ei õnnestunud. Ilmselt kuna mul pole köögikombaini ja segasin käsitsi nagu oskasin. Teiseks panin omavoliliselt hästi pisut suhkrut rohkem. Tuli nagu muretaina moodi rohkem. Maitset ei tea veel, hetkel ahjus :)

jätkuks...
postitatud 11.09.2011 21:44

Ja maitse sai hea! Parajalt krõbe. Soovitan soojalt. Koos jäätisega tõeline maiuspala.

liis
postitatud 25.09.2011 16:55

Rullida oli võimatu. Surusin käega vormi põhja. Pisikestest närakatest sain vaevu kaane peale.

Vol.2
postitatud 26.09.2011 14:28

Kuna mulle maitseb see kook iseenesest väga, tegin uue katse. Seekord tainas retsepti järgi - 1/3 panin küll täisterajahu. Tainas oli rullitav, sain ilusti kaane peale ja ka kaunistusi tegin (piparkoogivormidega). </br>Sisu - jäi pisut vedel, hästi mahlased õunad olid. Aga ei mallanud eriti ka oodata, kuniks jahtub, sisu oli üsna kuum veel.</br> Järgmine kord proovin täiesti jahtunult ja lisan ehk pisut tärklist sekka. Maitse on hea, tainas mõnus ja krõbe.

kevadlilleke7
postitatud 22.10.2011 09:42

Fantastiliselt hea kook! Nagu parimates restoranides USA-s!</br> Kommentaaridest võtsin õppust ja teging järgmiselt- või riivisin porgandiriiviga ning mikseriga segasin õige pisut. Suurema segamise tegin käsitsi. Vett lisasin 4 spl. asemel 6. Taigna vormisin palliks ning mässisin võipakendi paberi sisse ning külma pooleks tunniks. </br>Väga hea konstistensiga tuli- imelihtsalt rullitav ning küpsedes mõnus õhuke ja krõbe.</br> Koogil tuleb kindlasti jahtuda lasta, kuna sisu on voolav, peab see natuke tahenema.</br> Serveerisin vaniljejäätisega. Taldrikutelt kadus see kook külalistel nii ruttu, et isegi teed unustati kõrvale juua:)</br> täna läheb kordamisele!:)

Mari
postitatud 16.09.2016 09:36

Väga hea kook tuli. Võiks retsepti täiendada, kuidas käsitsi kõige parem seda tainast teha oleks. Hakkisin esmalt noaga kogu segu purutaoliseks, aga muidugi jäid mõned suuremad tükid ka ja seejärel töötlesin käsitsi pätsiks. Rullida sai küll, aga pole kindel kas lõpuks ka õige konsistents sai. </br>Kuna nägin kommentaarides, et taigent tuleb pigem vähe, siis tegin kohe veidi rohkem seda. Umbes 50g jahu lisaks ja muud ka proportsionaalselt rohkem. Soovitan kindlasti pisut rohkem teha, kuna siis jääb ka kaunistusteks tainast ja kook ise tuleb ilusam, kui ei pea nö lappima kuskilt.</br> Keegi kirjutas, et väga magus tuli. Sellega ma ei nõustu, magusasõbrana tuli kook minu jaoks täpselt paras. Ilmselt sõltub palju ka õunasordist.</br> Sõin järgmisel päeval ja sisu oli ilusti tahenenud nii et sai väga hästi lõigata. Igal juhul soovitan.

Kook
postitatud 17.10.2018 13:00

Väga hea kook! Taignamikserit mul ei ole, selle kompenseerimiseks riivisin külma või kuivainete hulka, vahepeal segades ning töötlesin taina kätega ühtlaseks. Tainast tuli kokkuvõttes natukene vähe, järgmine kord teen suurema koguse. Põhi jäi küpsenuna üsna pureda küpsise moodi, mõnus ja maitsev. Õunu ei saanud päris kilo, sest viimase ma sõin niisama ära. Head talveõunad, just küpsenud, parajalt hapukad. Suhkrut panin umbes 70 g, sest ei tahtnud väga magusat. Mõnus moos jäi täidiseks, kuid järgmine kord panen näpuotsaga soola ka hulka. Tõesti väga hea kook.

Hexy
postitatud 02.10.2020 22:47

Mmmaitsev õunakook!