Muskaat on vana idamaine maitseaine, mis on pärit Indoneesia idaosast. Euroopasse jõudis muskaat 11. sajandil araabia kaupmeeste kaudu. Keskajal oli see eriti kallihinnaline – pool kilo muskaatpähklit maksis niisama palju kui 7 härga. Laiemalt hakati muskaati kasutama alles 16. ja 17. sajandil. Muskaati on maitseainetest ka kõige rohkem ülistatud - öeldakse, et muskaat sobib tervetele, haigetele, elavatele ja surnutele. Muskaat on igihaljas umbes 15 meetri kõrgune troopiline puu, mille viljast saab lausa kahte vürtsi. Muskaadipuu kestast vabastatud kõva pruunikas konarliku pinnaga munakujuline lõhnav seeme on MUSKAATPÄHKEL. Seemet ümbritseb võrkjas punane seemnerüü e. arillus. Viimase kuivatamisel saadakse aroomikas vürts
MUSKAATÕIS e. MAASIS. Muskaat on tugeva aroomiga. Kasutamisel on soovitav järgida prantslaste kõnekäändu- juba näpuotsatäis muskaati teeb imesid, st muskaati võib kasutada paljudes toitudes, kuid ülemaitsestamise suhtes tuleb olla ettevaatlik. Muskaat sobib nii soolastele (aedviljaroad, makaroniroad, salatid, kastmed, keedetud kala, küpsetatud liha jne) kui ka magusatele toitudele. Muskaati kasutatakse tänapäeval endisest vähem, ent see on siiski väga levinud Araabiamaades, Iraanis ja Põhja-Indias. Nii võib leida muskaatpähklit ja –õit india
garam masala, marokolaste
ras el hanout, tuneeslaste
gâlat dagga ning saudiaraablaste
baharat maitseainesegust. Läänemaade köögis kasutatakse muskaatpähklit ning –õit kookides, kuivikleibades, hautatud puuviljades. Muskaatpähkliga maitsestatakse juusturoogi (
fondüü,
bešamellkaste),
spinatit (eriti itaallaste
ravioole jt täidetud makarontooteid). Hollandlased lisavad muskaatpähklit kapsale, kartulitele, lihale, suppidesse, hautistesse ja kastmetele. Muskaatpähkel kuulub ka prantslaste barokiajast pärit
quatre épices maitseainesegusse (muskaat, valge pipar, nelk, ingver, mõnikord ka vürtspipar ja kaneel).