Earl Grey tee sai nime krahv Charles Grey järgi. Teesegusse kuuluvad india ja tseiloni (Sri Lanka) teed, maitseks on lisatud bergamotiõli. Lady Earl Grey teesse on segatud ka apelsinikoort.
juust
Edamame on jaapalaste nimetus noortele pehmetele sojaoakaunadele. Müüakse aasia- ja deli-poodides kas värskelt või sügavkülmutatult. Süüakse nagu tavalisi herned - herned suhu ja kaunad minema[...]
Kitsepiimajuust, aroomis on tunda kitsepiimajogurtit. Veinisoovitus: valged veinid nagu Riesling ja Weißburgunder.
Eesti Konjunktuuriinstituut (EKI) uuris, millised on eestlaste lemmiktoidud ning mida pakutakse turistile tüüpilise Eesti toiduna. EKI põllumajandusuuringute sektori juhataja Pille Liivaauk ütles, et eesti toidutoodeteks peetakse sealiha, leiba, piimatooteid, kapsast ja kartulit[...]
Egusi on Lääne-Aafrika arbuusi seemnetest valmistatud paksendaja. Meloniseemned röstitakse ja jahvatatakse. Saadud pulber segatakse veega ning kasutatakse kastmete-suppide-jne paksendamiseks. Lisab kastmele munahüübe konsistentsi[...]
Kuulus suureauguline juust Šveitsist.
Emulgaatorid tugevdavad emulsioone, st ainekombinatsioone, mis muidu kergesti ei ühildu (nt vesi ja õli). Munakollased sisaldavad looduslikku emulgaatorit - letsitiini, mida kasutatakse kastmete (nt hollandi kastme) ja erinevate küpsetiste sidumiseks[...]
Emulsioon on ainesegu, mis koosneb vedelikust ja selles ühtlaselt jaotunud teise vedeliku (või teiste vedelike) tilgakestest. Näiteks piim on looduslik emulsioon ja majonees ning hollandi kaste on köögis tuntuimaid tehisemulsioonid[...]
Mehhiko roog: rulli keeratud ja ahjus gratineeritud täidetud maisitortilja.
Vt salatsigur.
Energiajoogid on suhkrut, kesknärvisüsteemi stimulaatoreid ja vitamiine jt komponente sisaldavad joogid, millel on ergutav, teovõimet ning vastupidavust tõstev toime organismile ja seda just suurte koormuste korral[...]
Pikad kõrrelaadsed seened, mida kasvatatakse eriti Koreas, Jaapanis ja USAs. Enoki seened on kergelt krõmpsuvad ja tiheda viljalihaga, sobivad toorelt salatitesse. Kuumadesse toitudesse lisatakse täitsa lõpus, sest kuumutades muutuvad seened vintskeks[...]
Punane toiduvärv 14 (Värviindeks).
Espagnole kaste on üks viiest prantsuse köögi põhikastetest. Tänapäeval kasutatava retsepti töötas välja Auguste Escoffier 19. sajandi teisel poolel. Kastme valmistamine: esmalt tehakse hästi pruun roux-põhi, millele lisatakse vasikapuljong või vesi ning pruunistatud veisekondid, köögiviljad ja maitseained[...]
Aururõhuga valmistatud kange itaalia kohv.
Estragon on prantsuse köögi põhimaitseaine. Kuigi nn saksa ehk prantsuse estragon on aromaatseim (3% eeterlikke õlisid), siis põhja pool on levinum nn vene estragon (eeterlikke õlisid vaid 0.1%)[...]
Etioopia retseptid leiate aafrika rahvusköögi alt. Läänes asuvatest Etioopia restoranidest ei tasu otsida nuge-kahvleid. Nimelt serveeritakse Etioopias road suurtelt lamedatelt injera-nimelistelt lameleibadelt[...]
Ebaküdoonia on Ida-Aasiast pärinev põõsas või madal puu, kuulub roosõieliste sugukonda. Õied on suured, kas punased, roosad või valged. Õuna- või pirnitaolised viljad sisaldavad 2--4 korda rohkem C-vitamiini kui sidrun, neist valmistatakse peamiselt hoidiseid[...]
Täidise ja glasuuriga keedutainakook.
Endiiviasigurit on kaks liiki: kähar endiiviasigur (Cichorium endivia L. var. crispum Lam, ingl. k. curly endive, frisée). USAs: chicory, Prantsusmaal: chicorée frisée sile endiiviasigur e[...]
Ensüümid on biokatalüsaatorid, mis kiirendavad organismis toimuvaid reaktsioone.
Erkõis (Reichardia picroides) - võilille sugulased ja välimuselt väga sarnased lilled kasvavad looduslikult Vahemeremaades. Kreeta saarel süüakse Reichardia picroides lehti ja pehmeid võrseid (galatsida (γαλατσίδα)) nii toorelt või siis keedetult-aurutatult ja seejärel oliiviõlis praetuna[...]
Nimetus teistes keeltes: ladina k - Chenopodium bonus-henricus, Blitum bonus-henricus, Agathophytum bonus-henricus inglise k - Lincolnshire spinach, Good King Henry
Praetud või hautatud hästi õhukesed liha- või kalalõigud. Kuna eskalopid on hästi õhukesed, siis kulub nende küpsetamisele väga vähe aega.
Eskolaar on kalaliik gempüüllaste (Gempylidae) sugukonnas ahvenaliste (Perciformes) seltsi makrelliliste (Scombroidei) alamseltsi Lepidocybium perekonnast. Püütakse troopilistest meredest 200-880 m sügavuselt[...]
[...]