Köögiviljad koogi sisse!

Heade ilmade korral valmivad paljudel aiamaadel köögiviljad kiiremini, kui neid toiduks ära tarvitada jõuaks - pidevalt on tunne, et peab lahendama näiteks suvikõrvitsa- või lehtpeediuputust. Sügise saabudes saab korraga valmis palju porgandeid ja peete ning kui kõrvitsate koristamise aeg käes, on järsku vilju rohkesti. Õnneks säilivad enamik põllusaadusi keldris/sahvris veidi kauem ja seega saab neid toiduks järk-järgult kasutada.

Kui köögivilju rohkem käes, jätkub neid lisaks salatitele ja hautistele ka magusate roogade jaoks. Köögiviljad annavad küpsetisele mõnusa niiskuse, tehes koogid mahlaseks ja pikendades nende mõnusana säilimise aga mitme päeva võtta. Täna annab Nami-Nami mõningaid soovitusi köögiviljade kookide sees kasutamiseks:

Porgand

Porgandikooki on söönud ilmselt enamik Nami-Nami lugejaid. On see ju selline klassikaline mahlane kook, mida paljudes kohvikutes pakutakse. Nami-Namis on väga mõnus kihilise porgandikoogi retsept, mis kindlasti järeleproovimist väärt! Mõnus on ka see porgandi-kohupiima plaadikook. Safranilisand ja toorjuustuglasuur teevad selle porgandikoogi pidulikuks, mistõttu sobib see hästi näiteks järgmisele peole kaasavõtmiseks.  Datlite ja porgandi kooslus annab hea mahlasuse ja niiskuse, seega on kook väga mõnus just järgmisel päeval. Kes aga muffineid küpsetada armastab, võiks proovida ka porganditega muhvikesi – apelsiniga maitsev kooslus! 

Peet

Punapeet on maitsev ja kasulik köögivili, mis roogadele imetoreda roosa jume annab. Küpsetistes on ta sageli paari pandud šokolaadiga, mis peedi maitset varjutab – nii ei jää peedi maitse tunda, aga kook jääb niiske. Need maitsvad peedi-šokolaadiruudud  ei jää millegi poolest alla klassikalistele brownie-koogikestele, proovi ja veendu ise! See rosinatega peedikook on mõnusalt mahlane, huvitava maitsenüansi annab nelgi lisamine. Siin koogis saab ära kasutada keedetud peeti – retsept. Ingveriga maitsestatud koogis ei ole šokolaadi, aga ei pea muretsema, tugevat peedimaitset koogile ei jää!

Suvikõrvits

Ka suvikõrvits sobib kenasti küpsetistesse. See sidruniga suvikõrvitsakeeks  on Nami-Nami retseptikogus väga populaarne retsept ja selle keeksi kujul on küll kõik lapsed (ja täiskasvanud) nõus suvikõrvitsat sööma! :) Veidi vähem populaarne on šokolaadiga suvikõrvitsakeeks, mis tegelikult samamoodi väga maitsev on. Ja kui suvikõrvitsahooajal on vaja torti küpsetada, siis palun – maitsva ja kauni tordi saab suvikõrvitsatega teha. See veidi "saiasem" suvikõrvitsakook näeb kaunis välja ja saab mõnusa aroomi kaneelilt. Ka selles koogis on lisatud kaneeli ning veel muskaatpähklit, mis kokku annab kergelt jõuluhõngulise koogi.

Kõrvits

Kõrvits annab küpsetistele imeilusa kollase värvi, eriti, kui kasutada muskaatkõrvitsat. Mulle see kollane jume väga meeldib, seetõttu olen näiteks kõrvitsasaia igal sügishooajal mitu korda küpsetanud! Korduvalt on ette tulnud ka maailmaklassikast tuleneva kõrvitsapiruka küpsetamist. Kindlasti tasub proovida ka neid kõrvitsaga šokolaadiruute, mis analoogsed brownie-koogikestega. Keeksisõbrad võiksid proovida seda ingveriga kõrvitsakeeksi, särtsu täis! Hästi põnev on see itaaliapärane kõrvitsakook, mis maitsestatud sukaadi ja sidruniga ning sisaldab rosinaid ning mandleid. Klassikaliste kohupiimavormide austajad hindavad sügishooajal kindlasti ka seda kõrvitsavormi

Kartul

Ka kartul kõlbab koogi sisse! Erinevalt eelpool toodud põllusaadustest, ei anna kartul küpsetistele niiväga niiskust, vaid sidusust, asendades nii küpsetistes jahu (kas osaliselt või täielikult). Näiteks selles 1930ndatel loodud kartuli-kohupiimakoogis ei ole üldse jahu vaja, mistõttu sobib see kook ka gluteenitundlikkele inimestele. Samamoodi jahuvaba ning sidruniga maitsestatud on see Marika Blossfeldti raamatus "Looduslik toit. Ehe ja tervendav" olev kook. Hästi põnevad on ka need pisikesed täidetud pannkooke meenutavad kartulirullid. Täidiseks saab kasutada enda lemmikmoosi!

Teised köögiviljad

Nami-Namis on veel mõned väga põnevad köögiviljadega kookide retseptid. Näiteks siin šokolaadikoogis annab mahlasuse hapukapsas – tasub proovida! Kes soovib rohelist magusat kooki küpsetada, proovigu aga neid spinatimuffineid või neid toredaid piparmündiga maitsestatud kurgikooke!

Hea lugeja, milliseid "köögiviljakooke" Sina küpsetanud oled? Kuidas maitsesid? Jäta vastus kommentaaridesse! 

Loe veel:

Martiina Anni
Martiina Anni
postitatud 08.09.2017 16:20 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Katrin Pankin
postitatud 11.09.2017 11:24

Kõrvitsa keeksi olen teinud (uuema aja idee ju) ja porgandikook on ju juba me vanaemade aegne küpsetis.

Karin Arop
postitatud 11.09.2017 21:51

Porgandit, suvikõrvitsat, kõrvitsat ja kurgikeeks on super :-)

Rebane
postitatud 13.09.2017 21:59

Porgandikook on üks lemmikkooke ning peedi-šokolaadikooki olen ka erinevate jahude jms-ga proovinud - alati on sööjatele väga maitsenud. :)

Ilona Martinson
postitatud 15.09.2017 20:02

Kòrvitsat, punast peeti, porgandit. Hapukapsaga olen ka teinud- oli väga hea. :)
Üks retsept on bataadiga aga seda ei ole jõudnud veel katsetada.

Liilia Raik
postitatud 15.09.2017 20:04

Ma pole magusa koogi sees sibulat ja küüslauku katsetanud ;)
Peet, pastinaak, lillkapsas, oad-herned, porgand, hapukapsas, spinat, kartul, kõrvitsalised- need on tänapäevane klassika :P