Millal Sa viimati saiavormi sõid?

Kas mäletad veel, kuidas maitseb ahjusoe, pealt mõnusalt krõbedaks küpsenud saiavorm külma piimaga? See maitseb nostalgiliselt, koduselt ja üllatavalt hästi! Eesti magustoitude klassika hulka kuuluv lihtne ja odav argiõhtu maiusroog on tänases saiasöömise hirmus ehk liialt unustusse vajunud. Nami-Nami retseptikogus on aga koguni 17 erinevat magusat ja soolast saiavormi retsepti, mis kõik on väärt järeleproovimist. Alljärgnevalt mõned mõtted ja ideed saiavormi valmistamiseks. 

 

Millist saia kasutada?

Saiavorm annab hea võimaluse kappi seismajäänud saiajääkide ärakasutamiseks. Olgu see tavaline sai, rosina- või röstsai, magus palmik, baquette või croissant, vormi passivad kõik ühtmoodi hästi. Ka sepik, isegi leib! Võta aluseks näiteks see maitsva saiavormi retsept ja saad lisaks vanale saiale ära kasutada ka purgipõhja seismajäänud moosi- või kompotilõpud.

Hea magustoidu valmistamiseks ei pea aga ilmtingimata ootama, millal sai kõvaks läheb. Võid osta ka värsket saia, kuid siis mõtle läbi, kas soovid teha mõnusalt krõbedat või pigem suussulavat vormi.
 

 

Krõbe või suussulav saiavorm?

Krõbeda vormi saladus peitub tihkes saias (nt röstsai, baquette), väheses muna-piimasegus ja laias ahjuvormis, kus saiakiht jääb õhuke ja küpseb hästi läbi. Krõbedust ja head maitset lisab see, kui saiaviilud enne vormi ladumist võiga määrida või ahjus (rösteris) kergelt röstida. Proovi näiteks saiavormi banaaniga või briti saiavormi marjadega, mis valmib muna-piimaseguta. Klassikalise “munapiimata” valmib ka põnev sidrunivõide ja vanillipudingiga saiavorm. Pealt krõbedaks küpseb maitsev vorm Nutella ja banaaniga

Suussulava vormi jaoks kasuta õhulisemat saia ning lõika ära ka kõvad ääred. Õhulisust lisab see, kui munavalged eraldi vahustada ning ettevaatlikult teiste komponentidega segada, näiteks nii nagu selles kirsitäidisega saiavormis või magusas kõrvitsavormis. Ka kookoshelvestega saiavorm jääb hõrk, sest muna-piimasegu on just nii palju, et kõik saiaviilud sellest korralikult läbi imbuvad. Pohla-kohupiimavorm ja saiavorm kohupiimaga jäävad pärast küpsemist samuti pehmed. Värskete marjade olemasolul tasub kindlasti proovida suvist marjapudingit, kus saia kasutatakse hoopis erilisel moel - vormi vooderdamiseks. 

Ükskõik, kas valmistad krõbedamat või suussulavat saiavormi, lase sellel enne küpsemist nii kaua seista kuni kogu muna-piimasegu on saiatükkidesse imbunud. Olenevalt retseptist võib selleks kuluda 15-45 minutit. Kui see toiming vahele jätta, küpseb “munapiim” vormi põhjas magusaks omletiks. 

Soovi korral võid saiavormi juba õhtul valmis panna, fooliumiga katta ning üleöö jahedas tõmmata lasta. Hommikul küpsetades peaks tulemus eriti maitsev olema. Proovi näiteks selle briti saiavormiga.

 

Millises vormis küpsetada?

Saiavormi küpsetamiseks sobib igasugune ahjunõu, mis on eelnevalt korralikult võiga määritud. Miks mitte kasutada vahelduseks muffinipanni nagu selles veidi teistmoodi saiavormi retseptis? Või portsjonvorme? Näiteks soolaseid, juustu ja peekoni või juustu ja karamellistatud sibulaga saiavorme, saab edukalt küpsetada nii väikestes ramekin-vormides kui ka suurel malmpannil. Valge šokolaadi ja vaarikatega vormi võiks aga küpsetada hoopis vesivannil. 

 

Kuidas serveerida?

Serveeri saiavormi soojalt külma piimaga. Rohkelt hapukaid marju või moosi sisaldava saiavormi kõrvale paku magusat vanillijäätist või -kastet. Soolane saiavorm anna lauale näiteks külma hapukoorekastme ja värske salatiga.

Artiklit toetab:

Kaare Sova
Kaare Sova
postitatud 01.03.2016 08:11 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Helje M.
postitatud 23.01.2023 22:50

Teen nädalakava ja homses menüüs just saiavorm.