5 dl täispiima
50 g peensuhkrut
2-3 tl maisitärklist soovi korral
Tee vanillikauna sisse pikuti sisselõige ja kaabi seemned väikese noaga välja. Pane vanilliseemned ja -kaun potti. Lisa piim ja kuumuta aeglaselt keemiseni. Suru vanillikauna ja -seemneid puulusikaga, et need eraldaksid võimalikult palju maitset piima sisse. Kuumuta tasasel tulel 5 minutit. Eemalda pott tulelt.
Samal ajal vahusta kausis munakollased suhkruga heledaks kohevaks vahuks, soovi korral lisa ka tärklis. Kalla kuum piim vähehaaval munavahu hulka, pidevalt vahustamist jätkates.
Vala segu uuesti puhtasse potti ja kuumuta pidevalt segades tasasel tulel 2-3 minutit, kuni vanillikaste on ühtlane. Kastme temperatuur peaks olema 70-85 °C - mida kõrgem kuumus, seda paksem jääb kaste. Kaste on valmis siis, kui kaste on nii paks, et katab lusika tagakülje. Ära keeda!
Serveeri kastet soojalt või külmalt. Viimasel juhul kata kauss/kann kilega, et 'nahka' ei tekiks.
Pildistas Nami-Nami toimetaja Martiina.
Ylimaitsev, kuigi parema puudumisel kasutasin vanilliessentsi. Lisasin kuumutamise ajal vispeldades 1 spl kakaopulbrit, mis andis m6nusa shokolaadimeki. Kuigi esmapilgul v6ib tunduda keeruline retsept, on tegelikult suhteliselt kiire ja lihtne.
Mulle maitses see kaste nii värskete marjade kui rabarbrikoogi lisandina.
Eelistaksin veidi magusamat. Aga muidu hea klassika :)
Lisage rohkem suhkrut!
Kuumutasin küll palju kauem kui paar minutit, aga ikka tuli minu maitse jaoks veidi liiga vedel. Muidu hea lihtne ja maitsev retsept.
Vanillikaste
Vanillikaste (Crème Anglaise) sobib hästi erinevate kookide lisandiks, samuti marjade kõrvale.