300 g (täisterajahust) saia
250 g kuivatatud puuvilju - sh
heledaid ja tumedaid rosinaid
50 g sukaadi
2 tl mixed spice vürtsisegu või piparkoogimaitseainet
3 dl piima
1 suur muna
70 g heledat muscovado suhkrut
0,5 sidruni riivitud koor
50 g sulatatud võid
1 sl demerara pruuni suhkrut
Rebi (täistera)saiaviilud kausi sisse tükkideks. Lisa kuivatatud puuviljad, sukaad ja mixed spice vürtsisegu või piparkoogimaitseaine. Kalla peale piim, siis "sõtku" sõrmede abil segu ühtlaseks.
Sega juurde munad, muscovado suhkur ja riivitud sidrunikoor. Lase segul 15 minutit paisuda ja pehmeneda.
Määri 20 cm nelinurkne vorm* võiga, kata põhi küpsetuspaberiga (kui soovid, võid kasutada nn ramekin-vorme või metallist muffinivorme; need tuleks võiga määrida).
Sega sulatatud või saiaseguga, siis tõsta kõik ettevalmistatud vormi. Puista peale demerara suhkur.
Küpseta 180-kraadises ahjus 1,5 tundi, kuni saiavorm on kuldne ning läbi küpsenud. (Kui see küpsemise ajal liialt pruunistuma kipub, siis kata pealt fooliumiga).
Kummuta saiavorm vormist välja, eemalda küpsetuspaber, lõika saiavorm üheksaks ruuduks ning serveeri soojalt.
Retsept on mugandatud briti ajakirjast BBC Good Food (Bread pudding, November 2009). Pildi tegi Kaare.
Tegin mixed spice vürtsisegu ise, kuna kodus sellist asja polnud. Sain saiavormis kasutada seismajäänud poolikuid pakke igasuguste kuivatatud puuviljadega. Neid läheb siia ikka päris palju. Kuigi retseptis soovitatakse serveerida soojalt, siis mulle meeldis külmalt rohkem. Maitsev ja üsna rammus.
Tegin väikesed vormikesed muffinivormis. Kasutasin piparkoogimaitseainet. Tihke, tugev, justnagu koogitükk või midagi keeksilaadset. Ei saa arugi, et saiast tehtud! <p>Vanillikaste või jäätis lisab mahlasust! Igati maitsev ja tõesti teistmoodi saiavorm :)</p>
Küpsetasin muffinivormis 45 minutit!
Veidi teistmoodi saiavorm
Rohkelt kuivatatud puuvilju ning piimasegusse pudistatud saiatükid brittide moodi. Sobib kenasti tee kõrvale või koos vanillikastme või -jäätisega järelroaks.