Veidi teistmoodi saiavorm

Rohkelt kuivatatud puuvilju ning piimasegusse pudistatud saiatükid brittide moodi. Sobib kenasti tee kõrvale või koos vanillikastme või -jäätisega järelroaks.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

300 g (täisterajahust) saia

250 g kuivatatud puuvilju - sh

heledaid ja tumedaid rosinaid

50 g sukaadi

2 tl mixed spice vürtsisegu või piparkoogimaitseainet

3 dl piima

1 suur muna

70 g heledat muscovado suhkrut

0,5 sidruni riivitud koor

50 g sulatatud võid

1 sl demerara pruuni suhkrut

Valmistamine

Rebi (täistera)saiaviilud kausi sisse tükkideks. Lisa kuivatatud puuviljad, sukaad ja mixed spice vürtsisegu või piparkoogimaitseaine. Kalla peale piim, siis "sõtku" sõrmede abil segu ühtlaseks.

Sega juurde munad, muscovado suhkur ja riivitud sidrunikoor. Lase segul 15 minutit paisuda ja pehmeneda.

Määri 20 cm nelinurkne vorm* võiga, kata põhi küpsetuspaberiga (kui soovid, võid kasutada nn ramekin-vorme või metallist muffinivorme; need tuleks võiga määrida). 

Sega sulatatud või saiaseguga, siis tõsta kõik ettevalmistatud vormi. Puista peale demerara suhkur.

Küpseta 180-kraadises ahjus 1,5 tundi, kuni saiavorm on kuldne ning läbi küpsenud. (Kui see küpsemise ajal liialt pruunistuma kipub, siis kata pealt fooliumiga).

Kummuta saiavorm vormist välja, eemalda küpsetuspaber, lõika saiavorm üheksaks ruuduks ning serveeri soojalt.

  • Ära kasuta lahtikäivat vormi!
  • Suhkrukogust võid vähendada soovi korral - kuivatatud puuviljad on juba ise üsna magusad. 
  • Kui sai on väga tahke ja kuiv, võib selle pehmendamiseks piima veidi rohkem kuluda.
  • Sukaadi asemel võid lisada maitseks riivitud apelsini- ja/või sidrunikoort.

Loe veel:

Retsept on mugandatud briti ajakirjast BBC Good Food (Bread pudding, November 2009). Pildi tegi Kaare.

LISA KOMMENTAAR

Zoozi
postitatud 03.01.2010 22:22

Tegin mixed spice vürtsisegu ise, kuna kodus sellist asja polnud. Sain saiavormis kasutada seismajäänud poolikuid pakke igasuguste kuivatatud puuviljadega. Neid läheb siia ikka päris palju. Kuigi retseptis soovitatakse serveerida soojalt, siis mulle meeldis külmalt rohkem. Maitsev ja üsna rammus.

Pille
postitatud 17.02.2016 21:14

Zoozi on sellise pildi saatnud:

Kaare
postitatud 17.02.2016 16:52

Tegin väikesed vormikesed muffinivormis. Kasutasin piparkoogimaitseainet. Tihke, tugev, justnagu koogitükk või midagi keeksilaadset. Ei saa arugi, et saiast tehtud! <p>Vanillikaste või jäätis lisab mahlasust! Igati maitsev ja tõesti teistmoodi saiavorm :)</p>

Kaare
postitatud 18.02.2016 09:58

Küpsetasin muffinivormis 45 minutit!