vett
Pese apelsinid kuuma veega korralikult puhtaks, soovi korral hõõru ka pehme harjaga. Lõika apelsini kooreosa 4-5 sektoriks, olenevalt apelsini suurusest, siis koori apelsin. (Apelsin söö ära :))
Pane apelsinikoored potti, kalla peale kuum vesi. Kuumuta keemiseni, siis tõsta pott tulelt ja vala vesi ära. Loputa koored, pane uuesti külma veega keema. Tee seda keetmist-kurnamist-loputamist paar korda.
Siis pane koored uuesti puhta veega keema, keeda 30 minutit. Seejärel võta apelsinikoored kurnlusikaga välja, lase jahtuda. Eemalda koortel sisemine valge kiht terava noaga. Koored lõika kas peenikesteks ribadeks või väikesteks kuubikuteks.
Siirupi jaoks pane potti 1 osa vett ja 2 osa suhkrut. Kuumuta keemiseni, siis keeda umbes pool tundi tasasel tulel. Lisa apelsinikooretükid, sega läbi ja keeda veel pool tundi. Sega sukaadi keetmise ajal paar korda.
Valmis sukaad tõsta kuumadesse steriliseeritud purkidesse, sulge kaanega. Säilita külmkapis.
Pildid tegi ILSE.
Mina teen lihtsamalt - riivin apelsinikoore käsitsi jämeda riiviga - saab kohe ilma valge osata ja just parasjagu paraja suurusega ribad. Pärast seda leotan mitmes vees ja edasi keedan samamoodi nagu retseptis. Ja siirupit ei jää mitte kunagi üle! Pigem tuleb puudu :)
Tiina, see riivimise nipp on kaval, aga mul on juba lapsepõlvest saadik meeles see sektoriteks lõikamine ja hilisem koorte tükeldamine. Tuleb Sinu moodi ka proovida :)
Riivimine on muidugi lihtsam aga see õpetus siin on hea siis kui seltskond on hunniku apelsiine nahka pistnud (mahlaks pressinud) ja koorehunnik vaatab laual kurvalt su poole ;)
Jah, minu vanaema lõikus ka alati noaga ribasid ja nii minagi. Kuni laisa inimesena mõtlesin lihtsama viisi välja. Koorte lõikumine on üks ütlemata tüütu ja aeganõudev tegevus. Ei saa ilusaid ühesuguseid ja õhukesi tükke, kui just hirmasasti vaeva ei näe :)
Mina koorin apelsinid juurviljakoorijaga ja pärast puhastan apelsinid karpi valmis-kõik rõõmustavad :)
Sukaad
Kõige klassikalisem sukaad, apelsinikoorest.