350 g veidi tahket saia
2 sl võid
4-5 šalottsibulat
1 dl kuiva valget veini
2 tl värsket hakitud tüümiani
5 dl 10% rõõska koort e. kohvikoort
3 muna
250 g juustu
soola ja musta pipart
Lõika sai paarisentimeetristeks kuubikuteks ja rösti kuival pannil või 250-kraadises ahjus hästi kergelt jumekaks, lase jahtuda. Viiluta või haki sibul, haki küüslauk ja riivi vajadusel juust.
Kuumuta või pisemas kastrulis mõõdukal tulel ja prae selles sibulad klaasjaks. Alanda kuumust ja karamellista sibul tasasel tulel (vähemalt paarkümmend minutit), ära kõrveta. Lisa tüümian ja peenelt hakitud küüslauk, sega läbi ja kuumuta paar minutit. Lisa vein ja kuumuta keskmisel tulel kuni veini kogus väheneb umbes poole võrra. Tõsta tulelt ja lase jahtuda. Vispelda suures kausis koor ja munad, maitsesta soola-pipraga, lisa karamellistatud sibulad ja sega läbi. Sega juurde riivjuust. Soovi korral jäta peotäis juustu enne ahju panekut peale riputamiseks.
Sega saiakuubikud koore-juustuseguga läbi, kalla küpsetusvormi ja tõsta vähemalt pooleks tunniks külma. Vormi võib kokku segada ka eelmisel õhtul ja küpsetada järgmisel hommikul.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes pool tundi, kuni vorm on pealt kaunilt kuldpruun ja kõrbe ning seest mahlane.
Serveeri eraldi roana, värske salatiga või mõne kergema köögiviljasupi kõrvale.
Retsepti timmis ja pildid tegi Merilin.
Ma kujutan ette, kui maitsev see on :)
Ühe saiavormi kohta lausa ootmatult maitsev. Ja see vedelikuga seista laskmine annab päris palju juurde :)
Juustune saiavorm karamellistatud sibulaga
Küpsetatud juustutoite leiab laialdaselt erinevatest rahvusköökidest. Juudid kasutavad traditsiooniliselt ära kõik challah-saia jäägid ja küpsetavad neist muuhulgas soolast vormi juustu ja munapiimaga. Šveitslased koondavad saia-juustu vormiroa nime alla kõikvõimalikud juustust ja saiast ahjus küpsetatud vormiroad.
Soolane saiavorm on maitsev ja hea võimalus ära kasutada kõvaks minema kippuvaid saiajääke ning seisma jäänud juustulõppe. Lihtsat juustust saiavormi võib pidada luksusliku fondüü argipäevaseks aseaineks või alljärgnevat pealt krõbedat ja seest mahlast vormi Prantsuse sibulasupi ja Sveitsi fondüü õnnelikuks abieluks.