Juustune saiavorm karamellistatud sibulaga

Küpsetatud juustutoite leiab laialdaselt erinevatest rahvusköökidest. Juudid kasutavad traditsiooniliselt ära kõik challah-saia jäägid ja küpsetavad neist muuhulgas soolast vormi juustu ja munapiimaga. Šveitslased koondavad saia-juustu vormiroa nime alla kõikvõimalikud juustust ja saiast ahjus küpsetatud vormiroad.

Soolane saiavorm on maitsev ja hea võimalus ära kasutada kõvaks minema kippuvaid saiajääke ning seisma jäänud juustulõppe. Lihtsat juustust saiavormi võib pidada luksusliku fondüü argipäevaseks aseaineks või alljärgnevat pealt krõbedat ja seest mahlast vormi Prantsuse sibulasupi ja Sveitsi fondüü õnnelikuks abieluks.

Kogus
kuuele kuni kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

350 g veidi tahket saia

2 sl võid

4-5 šalottsibulat

1 küüslauguküüs

1 dl kuiva valget veini

2 tl värsket hakitud tüümiani

5 dl 10% rõõska koort e. kohvikoort

3 muna

250 g juustu

soola ja musta pipart

Valmistamine

Lõika sai paarisentimeetristeks kuubikuteks ja rösti kuival pannil või 250-kraadises ahjus hästi kergelt jumekaks, lase jahtuda. Viiluta või haki sibul, haki küüslauk ja riivi vajadusel juust.

Kuumuta või pisemas kastrulis mõõdukal tulel ja prae selles sibulad klaasjaks. Alanda kuumust ja karamellista sibul tasasel tulel (vähemalt paarkümmend minutit), ära kõrveta. Lisa tüümian ja peenelt hakitud küüslauk, sega läbi ja kuumuta paar minutit. Lisa vein ja kuumuta keskmisel tulel kuni veini kogus väheneb umbes poole võrra. Tõsta tulelt ja lase jahtuda. Vispelda suures kausis koor ja munad, maitsesta soola-pipraga, lisa karamellistatud sibulad ja sega läbi. Sega juurde riivjuust. Soovi korral jäta peotäis juustu enne ahju panekut peale riputamiseks.

Sega saiakuubikud koore-juustuseguga läbi, kalla küpsetusvormi ja tõsta vähemalt pooleks tunniks külma. Vormi võib kokku segada ka eelmisel õhtul ja küpsetada järgmisel hommikul. 

Küpseta 200-kraadises ahjus umbes pool tundi, kuni vorm on pealt kaunilt kuldpruun ja kõrbe ning seest mahlane. 

Serveeri eraldi roana, värske salatiga või mõne kergema köögiviljasupi kõrvale.

 

  • Analoogselt fondüüle passib selle saiavormi kõrvale külm valge vein või lausa vahuvein. Vormiroa kõrvale võib pakkuda ka teed.
  • Karamellistatud sibul annab eriti hea maitse, aga vajab valmimiseks vähemalt paarkümmend minutit kuni tund aega. Suured sibulasõbrad võivad sibula koguse julgelt kahekordistada. Sibulaid võib maitses veidi kaotades ka lühemalt praadida, jälgides hoolega, et sibul ei kõrbeks.
  • Kasutada võib igasugust neutraalse maitsega saia, olgu selleks siis röstsai, baguette, ciabatta või täisterakukkel.
  • Saiavormile võib lisada koos sibulaga läbi praetud seeni, sinki, spinatit, lehtpeeti või –kapsast, riivitud köögivilja või muud meelepärast.
  • Juustuks sobivad kõik tugevamamaitselised mitte väga noored juustud, aga miks mitte asendada osa juustust näiteks kas või hallitusjuustuga. Proovi nt Saaremaa Piimatööstuse Seltskonna juustuampse.
  • Vein sobib hästi selle rammusa roa ja sibula magususega, aga kes siiski toidus alkoholi kasutada ei soovi, võib selle asendada näiteks tilga pujongi või paari lusikatäie hea veiniäädikaga. Mänguruumi on lõputult!

Retsepti timmis ja pildid tegi Merilin

 

LISA KOMMENTAAR

Kaare
postitatud 18.02.2016 18:03

Ma kujutan ette, kui maitsev see on :)

Merilin
postitatud 19.02.2016 14:19

Ühe saiavormi kohta lausa ootmatult maitsev. Ja see vedelikuga seista laskmine annab päris palju juurde :)