Kultuuririkkus, leivafestival ja maailma leivad-saiad

Märtsi keskel toimus Tallinna kultuurikatlas taas leivafestival. Kuna käimas on ka kultuuririkkuse aasta, siis tegime väikese ülevaate erinevate rahvaste leibade retseptidest Nami-Namis. Uskuge meid, leiva- ja saiavalik on ääretult rikkalik!

Meie oma rukkileib

Eestlased on pigem leiva- kui saiarahvas ja kuigi poodides on leivavalik korralik, siis paljud küpsetavad rukkileiba ise. Nami-Nami rukkileiva retsepti leiad siit

Ent rukkileivaretsepte on meil teisigi - vanakooli peenleib, Lääne-Eestis armastatud keeduleib, Bayerisches Hausbrot ehk Baieri rukkileib, lihtsad koorikleivad ja kodused rukkipalad, Läti köömneleib, Islandi laavaleib, põhjanaabrite saaristolaisleipä.

Lihtne karask argiõhtuteks

Odrajahust karaskit armastavad eestlased väga - neid on lihtne küpsetada ja koos mee ja võiga maitseb karask imeliselt. Karaskit saab teha hapupiimaga (vasakul) või kohupiimaga (keskel). Iirlased armastavad samuti karaskit, aga nemad kasutavad odrajahu asemel täistera nisujahu - ka Iiri soodaleiva (paremal) leiad Nami-Namist.

Itaalia nisuleivad

Kes ei teaks itaallaste ciabatta't ja focaccia't! Nami-Namist leiad väga hea ciabatta-retsepti ja kohe mitu focaccia-retsepti. Proovi sibula-ciabatta't (keskel) või hoopis Liguuria kikerhernejahust pannileiba farinata ligure't.

Gruusia külluslikud leivad

Gruusia on kuulus oma hatšapuride ehk täidetud pirukate poolest. Nami-Namis on retsepte mitu - proovi lihtsat juustutäidisega hatšapurit või hoopis paadikujulist Adžaaria hatšapurit.

Leivad veidi kaugemalt

Araabiamaades ja ka näiteks Kreekas ja Küprosel armastatakse pita-leibasid (all vasakul). Rukkileiba nendes leibades ei ole, aga koostisaineid on vähe ja neid on väga lihtne teha. Ükski India söögikord ei möödu naan-leibadeta (keskel) - neid on lihtne teha ja naaniga saab viimasegi maitsva karrikastmetilga taldrikult kätte! Naani sugulane on ka Pärsia köögist pärit nan-e barbari (paremal), mis saab kauni jume soodaveega peitsimisest. Samast "perekonnast" on ka armeenia lavašš.

Nami-Namist leiad ka Kaplinna seemneleiva ja Aafrika koriandrisaia, Prantsuse rosmariinileiva ja USA maisileiva.

Loe veel:

Pille Petersoo
Pille Petersoo
postitatud 15.03.2024 19:17 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid