Keeduleib

Haputainast magushapu rukkileib on levinud eelkõige Saaremaal ja Läänemaal. Maltoosa ja/või linnasejahu annab leivale erilise maitse ja keeduleib säilib kauem värske.

Kogus
1 kg
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

500 g rukkijahu

500 g vett

70 g suhkrut

1-2 tl soola

30 g linnaseekstrakti (maltoosa) või 1 sl rukkilinnasejahu

köömneid

koriandriseemneid

Valmistamine

1. päev

Kalla 100 g rukkijahu peale 400 g keeva vett ja sega läbi (peaksid saama hapukoorelaadse konsistentsi). Sega juurde maltoosa või rukkilinnasejahu. Lase jahtuda toatemperatuurile ja kata rätikuga. Jäta sooja tuulevaiksesse kohta hapnema.

(Kui kasutad leivajuuretist, siis lisa see nüüd).

2. ja 3. päev

Teisel ja kolmandal päeval sega tainast paar korda päevas. 

Neljas ehk küpsetamise päev.

Neljandal päeval sega juurde ülejäänud rukkijahu, et saaksid kena paksu leivataina (sõrmega tee auk sisse - see ei tohiks kohe kinni vajuda.). Sega juurde suhkur.

(Kui tahad edaspidi juuretisega leiba teha, siis võta siinkohal u 4-5 sl juuretist ja pane purki.)

Nüüd sega juurde sool (juuretis ei armasta soola, see pidurdab kerkimist). Lisa ka jahvatatud koriandrit (annab leivale Borodino leiva maitse) ja/või köömneid. 

Kalla leib ühe suurema või kahe väiksema leivavormi sisse. Tee sõrmedega iga pätsi sisse 3 auku.  Jäta kerkima. Kui augud on peaaegu kinni kerkinud, siis on leivad küpsetamiseks valmis.

Kuumuta ahi 225⁰C. Pane leivad ahju, 15 minuti pärast alanda temperatuur 180⁰C ning jätka küpsetamist veel umbes tund aega. (Leiva sisetemperatuur peaks olema 98⁰C).

Võta leib ahjust välja, pane märja rätiku alla. 

Nipid ja soovitused:

  • Kui kasutad kergitamiseks leivajuuretist, siis võid küpsetada juba kolmandal päeval. Kui teed juuretiseta, siis lase päev kauem hapneda. 
  • Hea keeduleivaloo leiab ka siit.
LISA KOMMENTAAR