Kodused rukkipalad

Kogus
12 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

30 g värsket pärmi või 1 pakk kuivpärmi

5 dl sooja vett

7 dl rukkijahu

2 dl nisujahu

2 tl soola

1,5 sl mett

Vormimiseks:

1 dl rukkijahu

Valmistamine

Lisa pärmile 1 sl sooja vett ning sega pärmi lahustumiseni, seejärel lisa ülejäänud vesi. Pane hulka 4 dl rukkijahu, sega ühtlaseks massiks ja lase kilega kaetult soojas kohas 1,5 tundi kerkida. 

Nüüd lisa ülejäänud rukki- ja nisujahu, sool ja mesi ning sega hoolikalt läbi. Tainas jääb nätske, nii et segada saab ka suurema lusikaga.

Rukkipalade vormimiseks võta peopessa veidi jahu, tõsta sinna lusikaga paras ports tainast ja vormi see kiiresti käelabasuuruseks palaks. Toimi nii ka ülejäänud tainaga.

Lase rukkipaladel ahjuplaadil rätiku all kerkida, kuni ahi soojeneb 225°-ni.

Küpseta kuni 15 minutit, palad peavad jääma ilusad helepruunid. Lase restil rätiku all veidi jahtuda, et neid oleks parem pooleks lõigata.

Nipid ja soovitused:

  • Soovi korral võid poole klaasi jagu vett asendada ka koduse õunamahlaga, nii saab hapukama leivapala.
  • Need, kes seemneleiba armastavad, võivad lisada taina hulka purustatud päevalille- või kõrvitsaseemneid.

Epp Mihkelsi retsept ilmus retseptivihikus Pereköök. 

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 01.05.2020 11:46

Kasutasin Jahu-Jaani rukkijahu ja tegelikult olid väga mõnusad. Hea tahtmise juures oleks saanud isegi pooleks lõigata, aga kuna sõime supi kõrvale, ei hakanud vaeva nägema.