30 g värsket pärmi või 1 pakk kuivpärmi
5 dl sooja vett
7 dl rukkijahu
2 dl nisujahu
2 tl soola
1,5 sl mett
Vormimiseks:1 dl rukkijahu
Lisa pärmile 1 sl sooja vett ning sega pärmi lahustumiseni, seejärel lisa ülejäänud vesi. Pane hulka 4 dl rukkijahu, sega ühtlaseks massiks ja lase kilega kaetult soojas kohas 1,5 tundi kerkida.
Nüüd lisa ülejäänud rukki- ja nisujahu, sool ja mesi ning sega hoolikalt läbi. Tainas jääb nätske, nii et segada saab ka suurema lusikaga.
Rukkipalade vormimiseks võta peopessa veidi jahu, tõsta sinna lusikaga paras ports tainast ja vormi see kiiresti käelabasuuruseks palaks. Toimi nii ka ülejäänud tainaga.
Lase rukkipaladel ahjuplaadil rätiku all kerkida, kuni ahi soojeneb 225°-ni.
Küpseta kuni 15 minutit, palad peavad jääma ilusad helepruunid. Lase restil rätiku all veidi jahtuda, et neid oleks parem pooleks lõigata.
Epp Mihkelsi retsept ilmus retseptivihikus Pereköök.
Kasutasin Jahu-Jaani rukkijahu ja tegelikult olid väga mõnusad. Hea tahtmise juures oleks saanud isegi pooleks lõigata, aga kuna sõime supi kõrvale, ei hakanud vaeva nägema.
Kodused rukkipalad