Odrajahu-hapupiimakarask

Nagu rukkileib, kuuluvad ka karaskid eesti rahvustoitute hulka.

Kogus
u 16 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

2.5 dl hapupiima või mahekeefirit või petti

1 muna

1 tl soola

1 tl suhkrut

2 sl õli või sulatatud võid

1 tl köömneid

3 dl odrajahu

1,5 dl I või II sordi nisujahu

1 tl söögisoodat

Valmistamine

Kuumuta ahi 200 kraadini.

Klopi muna soola ja suhkruga segamini, lisa hapupiim, sulatatud või, köömned ja soodaga segatud jahu.

Vala tainas võiga määritud u 20x30 pannile ning küpseta 200kraadises ahjus 20-25 minutit, kuni karask on pealt kuldne.

Söö soojalt - eriti maitsev on karask või, mee või pohlakeedisega.

Retsept on mugandatud Ida Savi raamatust "Saiad, pirukad, koogid" (1989), pildi tegi Sirliiz.

LISA KOMMENTAAR

Ingrid
postitatud 19.04.2008 15:42

Oh, kui hea! Sõime või ja meega, maitses kõigile - tervitavad kaks eestlast, kolm itaallast , üks singapurlane

kiku
postitatud 25.07.2009 00:01

lisage vahelduseks taignale suitsusinki ja küüslauku - väga hea tulemus ja maitseb meestelegi

Sirliiz
postitatud 29.08.2009 21:34

See nami-namis olev karask tasub proovimist, meil sai kiiresti otsa. Eriti hea maitses värske meega.

Tullia
postitatud 21.01.2010 09:26

Väga maitsev karask. Köömnete asemel lisasin paar väikeseks hakitud kuivatatud tomatit.

BB
postitatud 04.04.2010 20:57

Karask tuli super hea. Mehel viis isegi keele alla :)

Helis
postitatud 29.07.2011 21:37

Lihtsalt parim!

kriizu
postitatud 31.07.2011 22:06

väga hea on seda süüa juustuviiluga

triin
postitatud 17.05.2012 13:22

olen mõned korrad odrajahu tatrajahuga asendanud, tuleb samuti väga maitsev

kodukanake
postitatud 12.03.2013 18:27

See maitseb täpselt nii, nagu karask maitsema peab! Soojale karaskile taluvõi ja juustuviil peale - täiuslik!

Katrin
postitatud 15.03.2013 18:56

Väga hea karask, aga 1 tl soola on minu jaoks selle väikse koguse peale liiga palju. 1 tl soola panin lõpuks 1,5 koguse taigna peale, muidu oli taigen ikka väga soolane.

Kristina
postitatud 01.04.2013 20:42

Väga hea karask, kasutan kogu aeg seda retsepti..

Tlrp
postitatud 27.06.2013 16:34

Maitsestamata joogijogurtiga võib ka teha :) Ja kui köömneid ei olnud, siis sobis ka tsipa karrisegu ja kardemoni sisse.

Perekooli Kägu
postitatud 27.08.2013 12:48

mul toimib

Merilin
postitatud 20.05.2014 21:31

Imemaitsev ja täpselt minu ettekujutus ühest õigest ja heast karaskist! Lisasin sinna köömnetega koos veel juustu ja kanepiseemneid, ausalt viib keele alla :)

minuke
postitatud 26.08.2014 16:12

Tegin kõik nii nagu ette nähtud...ainult köömneid ei pannud kuid karask tuli kõva...kohe algul tundus,et tainas liiga paks kuna oli öeldud ,et valage vormi,kuid muuta ei julgenud midagi. Kui paks on õige paksusega ,et karask tuleks selline nagu pildil mitte kivikõva nagu vana leib :( ?

Sama
postitatud 13.04.2021 16:24

Ma teen ka tavaliselt retseptide järgi, milles palju enam keefirit ja seekord ka tundus nii paks, panin ikka juurde ja tegin vedelamaks. Kartsin ka et kõva jääb, sest suurema hulga kewfiriga on alati ülihea tulnud.

Tiivi A @ FB
postitatud 31.08.2014 10:33

Ei ole kunagi teinud ja ausalt öeldes ka söönud odrakaraskit. Tegin õhtuks plaaditäie valmis. Köömneid ei julgend lisada, sest peenleib pere lemmikute hulka ei kuulu. Aga maitse on huvitav, justkui sepikul. Küsisin perelt otse, kas võib edaspidigi teha- vastu oli jaatav:))))))))))))). Hämmastav- kui lihtne ja maitsev!

me
postitatud 21.09.2014 16:14

proovisin ka seda retsepti siis. Kui aus olla, ei ole ma elus kunagi karaskiga kokku puutunud. Ja olen tulemusega väga rahul. Tegin karaski ymaras vormis, m66duga 26 cm. tuli pehme ja maitsev. Teisel korral lisasin ka singitykke ja riivjuustu. Olen rahul.

karin
postitatud 27.01.2015 17:00

Minu meelest, kui täpselt retsepti järgi teha, tuleb liiga kõva ja kuiv. Võibolla selline see õige karask peabki olema, ei tea. Teisel korral panin hapupiima rohkem, et oleks natuke voolavam tainas, ja 1 muna asemel 2. Siis tuli minu jaoks õige konsistentsiga. Köömned annavad väga hea maitsenüansi. Meeldib ka süüa kas meega või siis toorjuustuga!

Kadri
postitatud 12.07.2015 20:12

Ma ei tea, kas keegi mu kommentaari näeb, voi vastab aga ma igaks juhuks kirjutan. Olen selle retsepti järgi karaskit teinud juba üle aasta. Alati teen ainult tatrajahuga. Mõned korrad toortatrajahuga ja viimasel ajal tavalise Veski Mati tatrajahuga. Ja viimasel ajal mul karask enam õige välja ei tule. Juba kokku segades jääb ta nagu puder. Alati teen kahekordse koguse ja panen 6 dl tatrajahu. Seda teist kogust, mis nisujahu pole pannud sest alati näis, et siis tuleks liiga paks taigen. Ja alati tuli suureparane välja. Nüüd aga mitte. Kas on vahe toortatra jahul ja Veski Mati pruunil tatrajahul? Äkki on mu sooda aegunud? Aru ma ei saa! Kui keegi seda loeb, siis palun jagage oma ideid ja mõtteid...

Pille
postitatud 13.07.2015 09:51

Kadri, mul on raske kommenteerida, et miks ei kerki vm. Põhjuseid võib olla palju: 1) sooda võib olla liiga vana. 2) soodaga taina puhul võib ka see juhtuda, et sooda reageerib hapupiimaga enne ära, kui ahjus kerkima jõuab hakata - seepärast tuleb ained kiiresti kokku segada ja kohe ahju panna, ootama ei tohi tainast jätta. 3) tatrajahu ei sisalda liimvalku ehk gluteeni, mis mõjutab karaski kerkimist. Samas Sa ütled, et varem on sama retsepti järgi tehes õnnestunud ka tatrajahuga variant, nii et esimese hooga ei tahaks tatrajahu kui sellist süüdistada. Samas toortatrajahu ja tavaline tatrajahu erinevad kindlasti ka imamisvõime jms poolest, nii et tuleb lihtsalt katsetada..

M
postitatud 12.10.2015 16:54

Lihtsalt super :D

Hlkr
postitatud 18.11.2015 19:15

Panin sooda asemel kypsetuspulbrit.. Lapik nagu laiaks litsutud ja täiesti soolane??! Ma ei saa aru, olen väga pettunud :(

Pille
postitatud 19.11.2015 08:50

Hlkr, aga sooda ja küpsetuspulber ei ole ju teineteisega sedasi asendatavad! Üks on aluseline (sooda), mis reageerib hapupiimaga ja reaktsiooni käigus kergitab karaski mõnusalt pehmeks. Teises on alus ja hape juba koos ja karaski tegemiseks ei sobi! Kui tõesti soodat kodus pole ja kange soov odrajahukaraskit teha, siis oleks pidanud võtma rõõsa piima või kohvikoore hapupiima asemel, nüüd ajasid ise keemia täitsa sassi.

Kaire
postitatud 06.06.2016 15:05

Mina lisain ükskord kogemata kombel (laps oli oma toidu järele jätnud) ühe keedetud porgandi ja kartuli hapupiimaga blenderis püreeks lastuna ja tuli nii mõnus pehme. Enne tuli nagu natukene rabe, aga tundus, et kartul tegi selliseks sidusaks hästi.

Ilse
postitatud 30.06.2016 11:18

Hea ja toimiv karaski retsept!

Ester Raudnagel
postitatud 19.08.2016 17:17

Tehtud,väga maitsev sai :)

Malle Nylund
postitatud 19.08.2016 17:23

on toesti maitsev teen seda tihti ise ka

Liisi
postitatud 19.08.2016 18:52

Super hea karask tuli! Köömneid ei kasutanud, kuid ka nendeta oli ülimalt maitsev! Soovitan soojalt kõigil proovida :P

Mann
postitatud 06.02.2017 17:42

Muidu on täitsa hea ja õige karask, aga 1tl soola on selle taignakoguse peale selgelt liiga palju. Max. pool teelusikatäit peaks paras olema.

Gilleke
postitatud 12.04.2017 18:07

Teeme seda karaskit peaaegu iga nädal! Imehea!! Soovitan kõigile kes pole proovinud ehtsat karaskit!

Eda
postitatud 11.07.2017 17:38

Õnnestus esimesel katsel. Ülimaitsev.

Anny
postitatud 21.07.2017 14:15

Lihtne ja toimiv retsept. Mina kunagi õliga pole teinud,ikka sulavõiga. Siis ei jää karask ka kõva. Singi tükkidega pole proovinud aga kindlasti proovin. Edu kõigile kes katsetada viitsivad, sest see on mämm:)

Katrin
postitatud 28.02.2018 16:11

Tegin seda Inglismaal kus petti ei ole ja keefir oli poest otsas. Asendasin kreeka jogurtiga ja ikka tuli väga hea. Veidi rohkem köömneid ja veidi vähem soodat paneks järgmine kord.

Pille
postitatud 28.02.2018 21:07

Katrin, köömneid ei peagi võib-olla rohkem lisama, võid need maitse võimendamiseks esmalt kuival pannil kergelt läbi röstida!

Merle
postitatud 12.04.2018 18:49

Meie pere lemmik. Magustan meega ja lisan rosinaid. Hea, tervislik suutäis :)

Maalt ja hobusega
postitatud 19.03.2019 11:05

Maitsev!

Kersti
postitatud 12.04.2019 13:55

Minu esimene katsetus- kuiv ja soolane. Järgmine kord panen soola vähem, aga oskab keegi öelda, kuidas niiskust karaskisse juurde saada?

Toivo
postitatud 19.10.2021 21:04

Selle koguse juures on 1tl soola selgelt liiga palju! Piisab 1/2 tl.

Jane K.
postitatud 26.05.2023 15:08

Küpsetasin hommikul karaskit:

Ly
postitatud 03.10.2024 16:40

Tere. Tänan retseptide eest, aga neid kasutades hakkab silma, et kasutate kõikide suuremahuliste koostisainete juures detsiliitreid. Kuid näiteks keefiri ja jahude pakenditele on märgitud hoopiski kilogrammid. Kas poleks korrektne retseptide tootjal kasutada samu mõõtühikuid mis pakenditel?

Pille
postitatud 06.10.2024 15:06

Ly, no tegemist on Ida Savi kokaraamatust pärit retseptiga, nii et üsna keeruline on käskida tal retseptid ümber teisendada :) Nami-Nami retseptikogu on samuti nüüdseks üle veerandsaja aasta vana ning selle aja jooksul on trendid muutunud - kus räägitakse tassidest, kus grammidest-kilodest, kus liitritest-detsiliitritest. Õnneks on meil ülanurgas rubriigis "Kasulikku" ka mahu ja kaalu teisendamise tabelid, sealt saab alati abi!

Hexy
postitatud 27.11.2024 14:33

Hea karask!