Islandi laavaleib

Seda põnevat leiba küpsetatakse kaua madala temperatuuri juures. Leiva küpsetamiseks on vaja 3 tühja piimakartongpakki. (Algselt küpsetati leiba geisrite juures - vaata viidet allpool).

Kogus
3 leiba
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

600 g ehk u 1 liiter täistera-rukkijahu

300 g ehk u 5 dl nisujahu

20 g ehk u 1,5 sl söögisoodat

7 g ehk u 1,5 tl soola

420 g tumedat siirupit

1 kg ehk u 1 liiter hapupiima

Valmistamine

Sega kõik ained ühtlaseks paksuks tainaks. 

Lõika kolmelt piimakartongpakilt "katus" ära ning kalla tainas kolme "torni" sisse. Kata pealt fooliumiga.

Pane ahju ning küpseta napilt 100-kraadises ahjus umbes 10 tundi (KÜMME tund). Keera tuli kinni ning jäta leivad veel ahju jahtuma. 

Lõika leib viiludeks alles siis, kui see on täiesti jahtunud. 

Loe veel:

Retsept on Rootsi ajakirjast BAKA 2/2015 (Isländskt lavabröd)Sega 

LISA KOMMENTAAR