600 g ehk u 1 liiter täistera-rukkijahu
300 g ehk u 5 dl nisujahu
20 g ehk u 1,5 sl söögisoodat
7 g ehk u 1,5 tl soola
420 g tumedat siirupit
1 kg ehk u 1 liiter hapupiima
Sega kõik ained ühtlaseks paksuks tainaks.
Lõika kolmelt piimakartongpakilt "katus" ära ning kalla tainas kolme "torni" sisse. Kata pealt fooliumiga.
Pane ahju ning küpseta napilt 100-kraadises ahjus umbes 10 tundi (KÜMME tund). Keera tuli kinni ning jäta leivad veel ahju jahtuma.
Lõika leib viiludeks alles siis, kui see on täiesti jahtunud.
Retsept on Rootsi ajakirjast BAKA 2/2015 (Isländskt lavabröd)Sega
Islandi laavaleib
Seda põnevat leiba küpsetatakse kaua madala temperatuuri juures. Leiva küpsetamiseks on vaja 3 tühja piimakartongpakki. (Algselt küpsetati leiba geisrite juures - vaata viidet allpool).