Pärsia nisuleib

Nan-e barbari on üks neljast tüüpilisest Pärsia leivast (barbari, lavašš, sangak, taftun). Barbari on neist kõige populaarsem. Algselt pärit Pärsia põhjaosast. Ideaalis 14-20 cm lai ja 70-75 cm pikk. Aromaatse ja kuldse jume annab nisuleivale romal ehk jahu-sooda-kuumaveemääre.

Pärsias süüakse sellist leiba hommikusöögiks, lisandiks maitsev pehme kitse- või lambapiimajuust (panir) või feta ja magus tee

.

Kogus
2 suurt lapikleiba
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

25 g värsket pärmi või 1 kuivpärmipakike

3 dl käesooja vett

1 tl soola

1 tl suhkrut

450 g nisujahu

Soodavesi:

1 tl nisujahu

1 tl söögisoodat söögisoodat

1,5 dl vett

Pealepuistamiseks:

mooniseemneid või seesamiseemneid

mustköömneid või vürtsköömneid

Valmistamine

Lahusta pärm käesoojas vees. (Kui kasutad kuivpärmi, siis sega kausis jahu, sool, suhkur ja kuivpärm ning sega juurde umbes 42 C vesi). Lisa suhkur ja sool. Lisa niipalju jahu, kui segusse mahub, ent tainas ei tohi liiga kõva olla. Sõtku hoolega läbi, kuni saad sileda ja läikiva taina. Kata tainakauss köögirätikuga ning lase tund aega kerkida. 

Jaota tainas 2 palliks ja rulli need 5 mm paksusteks suurteks ristkülikuteks. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud või jahuga kergelt üle puistatud ahjuplaadile, kata puhta rätikuga ja lase veel 30 minutit kerkida. 

Samal ajal valmista nn soodavesi. Kuumuta vesi, sooda ja jahu väikeses potis keemiseni, tõsta tulelt. 

Tee kerkinud leibade keskele terava noaga 3-4 pikka sisselõiget. Pintselda soodaveega, puista peale vürtsköömned või muid seemneid. 

Küpseta 250-kraadises ahjus umbes 10 minutit. 

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR