Peenleib

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

Leivajuuretis:

4 dl rukkijahu

4 dl vett

1 tl suhkrut

1 tl pärmi

1 sl piima

Leivataina jaoks:

6-7 kg rukkijahu (rukkipüüli)

5 l vett

köömneid

suhkrut või mett soovi korral

leivajuuretist

Valmistamine

Valmista kõigepealt juuretis: sega jahu sooja, 42-kraadise veega, lisa suhkur, pärm ja piim. Lase seista soojas kohas, sega aeg-ajalt. Umbes 20 tunni möödudes on tainas hapnenud.

Leiva valmistamiseks valmista veest ja rukkipüülist poolvedel tainas. Klopi, kuni tainas muutub piimjalt valgeks. Lõpupoole klopi hulka leivajuuretis. Kata kinni.
Lase tainal soojas kohas 2-3 päeva hapneda. Klopi tainast vähemalt 3 korda päevas.
Parajalt hapule tainale lisa sool, köömned, (suhkur või mesi) ja ülejäänud jahu. Sõtku ühtlaseks sitkeks tainaks.
Puista tainale peale veidi jahu ja lase kinnikaetult soojas kohas kerkida.
Kerkinud tainast vormi märgade käte abil piklikud pätsid. Küpseta kuumas ahjus 1-1,5 tundi.

NB! Iga küpsetamise järel võib alles jätta tükikese haput tainast ja säilitada seda sügavkülmas kuni järgmise küpsetamiseni.

Retsept on Silvia Kalviku raamatust "Pühade- ja tavanditoidud"
LISA KOMMENTAAR

Jaanika
postitatud 25.06.2009 17:56

Kui kuum peab ahi olema???

hexy
postitatud 22.05.2010 14:42

Tegin seda leiba vanaemale juubeli kingiks ja tema oli sellest vaimustunud(ma ise peenleiba ei söö). Koguseid vähendasin kõvasti. mina kasutasin selliseid koguseid ja sain ühe vormileiva- 750gr rukkijahu ja 625ml vett, tublisti köömneid, 2tl soola ja 1 dl suhkrut. Hapnes 3 päeva, aegajalt kloppisin. Kraadid olid mul 220kraadi 15min ja 180kraadi 30min.