Läti köömneleib

Lätsi köömneleib on maitsvaim küpsetamise päeval, aga viilakaid võib järgmisel päeval röstida.

Kogus
1 päts
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

1,5 dl käesooja vett

30 g presspärmi

2,5 dl petti

8,5 dl nisujahu

1 sl köömneid

1 tl soola

1 tl suhkrut

Glasuur:

1 klopitud muna

1 sl köömneid

Valmistamine

Murenda pärm kaussi, lisa soe vesi ja sega, kuni pärm on sulanud. Sega juurde pett.

Sega teises kausis jahu, sool, suhkur ja köömned omavahel, siis sega kuivained pärmi-petisegu hulka. Sõtku, kuni tainas kausi külgedelt lahti lööb.

Puista tööpinnale jahu, kummuta tainas lauale ja sõtku veel umbes 5 minutit. Pane uuesti kaussi, kata puhta rätikuga ja lase tund aega soojas kohas kerkida, kuni tainas on mahult 2 x suurem. 

Vormi tainas kenaks pätsiks ja tõsta see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lase taas 20 minutit kerkida. 

Kuumuta ahi 200 kraadini.

Pintselda päts pealt lahtiklopitud munaga, puista peale köömned. Küpseta u 40 minutit, kuni leivapäts on valmis - kui vastu põhja koputada, siis kumiseb see kenasti. 

Lase metallrestil jahtuda. 

Latvian caraway bread retsept on pärit ühest välislätlaste FB-rühmas jagatud postitusest. 

LISA KOMMENTAAR