1,5 dl käesooja vett
30 g presspärmi
2,5 dl petti
8,5 dl nisujahu
1 sl köömneid
1 tl soola
1 tl suhkrut
Glasuur:1 klopitud muna
1 sl köömneid
Murenda pärm kaussi, lisa soe vesi ja sega, kuni pärm on sulanud. Sega juurde pett.
Sega teises kausis jahu, sool, suhkur ja köömned omavahel, siis sega kuivained pärmi-petisegu hulka. Sõtku, kuni tainas kausi külgedelt lahti lööb.
Puista tööpinnale jahu, kummuta tainas lauale ja sõtku veel umbes 5 minutit. Pane uuesti kaussi, kata puhta rätikuga ja lase tund aega soojas kohas kerkida, kuni tainas on mahult 2 x suurem.
Vormi tainas kenaks pätsiks ja tõsta see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lase taas 20 minutit kerkida.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Pintselda päts pealt lahtiklopitud munaga, puista peale köömned. Küpseta u 40 minutit, kuni leivapäts on valmis - kui vastu põhja koputada, siis kumiseb see kenasti.
Lase metallrestil jahtuda.
Latvian caraway bread retsept on pärit ühest välislätlaste FB-rühmas jagatud postitusest.
Läti köömneleib
Lätsi köömneleib on maitsvaim küpsetamise päeval, aga viilakaid võib järgmisel päeval röstida.