Pita saiad

Lähis-Idas ja Araabiamaades populaarne lapik nisuleib, mis küpseb seest õõnsaks. Tekkinud "taskusse" pannakse erinevaid täidiseid.

Kogus
10 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

25 g pärmi või pakk kuivpärmi

3 dl käesooja vett

1 tl soola

1 tl suhkrut

450 g nisujahu

Valmistamine

Lahusta pärm käesoojas vees. Lisa suhkur ja sool. Lisa niipalju jahu, kui segusse mahub, ent tainas ei tohi liiga kõva olla.

Sõtku hoolega läbi, kuni saad sileda ja läikiva taina. Kata tainakauss köögirätikuga ning lase tund aega kerkida.

Pane ahi 250 C peale kuumenema, tõsta küpsetusplaat samuti ahju.

Jaota tainas 10 palliks ja rulli need 5 mm paksuseks ja 12 cm läbimõõduga veidi ovaalseteks pätsideks. Puista kergelt jahuga üle, kata puhta rätikuga ning lase veel 15 minutit kerkida.

Tõsta pooled tainatükid kuumale ahjuplaadile. Küpseta kuumas 250-kraadises ahjus umbes 7 minutit. Pita-saiad peavad jääma heledad, aga siiski läbi küpsema.

Tõsta valmis pitad leivakorvi, kata jahtumise ajaks rätikuga (siis ei muutu pita-leivad kõvaks).

Küpseta ülejäänud tainatükid samal moel.

  • Kui kasutad kuivpärmi, siis sega kausis jahu, sool, suhkur ja kuivpärm ning sega juurde umbes 42 C vesi.

Tee valmis pitadele sisselõige ja täida vastavalt oma soovile erinevate salatite, falafeli, hummuse, hapukoore vms. Siin veel valik retsepte, kus vaja pita-leibu.

LISA KOMMENTAAR

zoozi
postitatud 29.01.2010 22:09

Natuke pelgasin teha,et kas ikka õnnestuvad,st kas jäävad seest tüjaks.Õnnestusid!Väga maitsvad ka.Laps toppis sinna lihtsalt vorsti ja juustu ning kiitis taevani:D

Elis
postitatud 09.02.2010 08:54

Endale meeldib pitasid ka vürtsikate suppide kõrvale süüa ja neid siis aeg-ajalt ka supi sisse kasta.

Liina
postitatud 15.02.2010 12:26

Tühja kah, mõtlesin. Et kui ei õnnestu, siis ei õnnestu, see pakike kuivpärmi ja sorts jahu mul küll tükki küljest ei võta. Aga õnnestusid, murjanid, ja kuidas veel! Tuleb tunnistada, et need esimese korraga õnnestunud pitad vaimustasid mind sügavalt.

Silvi ja mehed
postitatud 05.10.2010 14:54

Peale esimest katsetust on need lemmik leivad kogu mehe töö seltskonna seas. Teen neid kaasa talle tööle pea kõigega, mida külmikus leidub. Ka eelmise päeva kartulipuder paari singi viiluga sobib hästi vahele.

Triin28
postitatud 09.04.2015 19:36

Väga mõnusad saiad. Õnnestusid väga hästi!

Triinutraanu
postitatud 28.11.2016 20:07

Nii head!!!

Pita
postitatud 05.02.2017 12:03

Kvaliteetsed pitad nüüd saadaval ka Prismas

merle
postitatud 23.03.2017 15:10

Väga kerge teha ja head! Kohe ahjust välja, kui jume peal!!! Soovitan! :)