La farinata di ceci ehk farinata ligure on Liguuriast pärit kikerhernejahust ahjupannkook ehk pannileib. Serveeri kohe peale küpsetamist rohke musta pipraga!
Klopi kausis kikerhernejahu, sool, vesi ja õli vispliga segi. Lase 3-4 tundi toasoojas seista.
Kuumuta ahi 220-kraadini. Pane suur (ümmargune) ahjupann ahju kuumenema.
Võta kuum pann ahjust, pintselda kiiresti õliga, siis kalla tainas pannile ja küpseta 25-30 minutit, kuni tainas on servadest krõbe.
Nipid ja soovitused:
Kõige traditsioonilisem farinata on ilma lisanditega ja serveerimisel jahvatatakse sellele rohkelt musta pipart peale.
Uuemal ajal võib lisada tainale enne küpsetamist näiteks õhukeselt viilutatud küüslauku või sibularattaid, samuti rosmariini.
Heal lapsel mitu nime:
Itaalias kutsutakse seda rooga farinata ("tehtud jahust" või farinata ligure. Liguuria dialektis kutsutakse seda fainâ, Nizza ja Côte d'Azur'i kandis socca, Toscanas cecina ("tehtud kikerhernestest") või torta di ceci ("kikerhernestest pirukas"). Muide, roog on väga populaarne ja Uruguais ja Argentiinas, kus seda kutsutakse fainá.
Nii hea! Kasutasin rohelist sibulat, mis oma kaubanduslikku välimust kaotamas oli. Tegelikult segasin koostisosad kokku juba eile, sest esialgu jäi kahe silma vahele pikk ooteaeg, aga see küll midagi kurja ei teinud. Kapitoitumiseks ka ideaalne! Kor-ra-ta!
Farinata ligure
La farinata di ceci ehk farinata ligure on Liguuriast pärit kikerhernejahust ahjupannkook ehk pannileib. Serveeri kohe peale küpsetamist rohke musta pipraga!