50 g pärmi
1 tl suhkrut
2 sl taimset õli
3.75 dl käesooja vett
1.25 dl heledat siirupit
2 sl köömneid
1 tl soola
7.5 dl rukkijahu
5-6 dl jämedamat nisujahu
Määrimiseks:1 sl vett
Määri suur kauss õliga, pane kõrvale.
Lahusta pärm kausis suhkruga. Lisa õli, vesi, toidumolass, köömned, sool ja rukkijahu ja sega ühtlaseks. Lisa niipalju nisujahu, et saad sitke taina.
Kummuta tainas jahusele lauale ja sõtku 10-15 minutit, kuni tainas on sile ja elastne.
Pane õlitatud kaussi, määri ka pealt vähese õliga. Kata rätikuga ja lase soojas kohas kahekordseks kerkida (umbes tund-poolteist).
Sõtku tainas uuesti kergelt läbi.
Jaota tainas pooleks ja vormi kaheks ümaraks pätsiks.
Aseta kergelt õlitatud ahjuplaadile, määri pealt õliga. Kata ja lase uuesti kahekordseks kerkida (umbes tund aega).
Määri kerkinud pätsid pealt munavalgeseguga. Tee pinnale kolm sisselõiget.
Küpseta 180-kraadises ahjus 40 minutit, kuni leiva põhjale koputates leib vastu kumiseb.
Lase restil jahtuda.
Juuresoleva foto saatis kasutaja Berit.
Tegin retseptis väikeseid muudatusi, lisasin päevalilleseemneid, aga unustasin köömned nagu retseptis. Selle õige siirupi asemel lisasin ka tavalise suhkrusiirupi, sellest ka veidi magusam maitse (kuid mitte päris magus!). Üldiselt erineb poe-Baieri leivast, kuid maitse on suuuuurepärane! Järgmine kord lisand linaseemneid ja-jahu ja proovin ka köömneid mitte ära unustada :) Igatahes soovitan järele proovida!
minu arust samuti super lahe leib. olen mitmeid kordi proovinud, ja alati äärmiselt mõnus välja tulnud. kuna kuldsiirupit pole kusagilt leidnud, olen lisanud kõige tumedamat suhkrut, mis leidnud olen.
Ei ole päris see, mida ootasin.
Päris huvitav leib, magusa maitsega.
Baieri rukkileib
Bayrisches Hausbrot