Baieri rukkileib

Bayrisches Hausbrot

Kogus
2 pätsi
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

50 g pärmi

1 tl suhkrut

2 sl taimset õli

3.75 dl käesooja vett

1.25 dl heledat siirupit

2 sl köömneid

1 tl soola

7.5 dl rukkijahu

5-6 dl jämedamat nisujahu

Määrimiseks:

1 munavalge

1 sl vett

Valmistamine

Määri suur kauss õliga, pane kõrvale.

Lahusta pärm kausis suhkruga. Lisa õli, vesi, toidumolass, köömned, sool ja rukkijahu ja sega ühtlaseks. Lisa niipalju nisujahu, et saad sitke taina.

Kummuta tainas jahusele lauale ja sõtku 10-15 minutit, kuni tainas on sile ja elastne.

Pane õlitatud kaussi, määri ka pealt vähese õliga. Kata rätikuga ja lase soojas kohas kahekordseks kerkida (umbes tund-poolteist).
Sõtku tainas uuesti kergelt läbi.

Jaota tainas pooleks ja vormi kaheks ümaraks pätsiks.

Aseta kergelt õlitatud ahjuplaadile, määri pealt õliga. Kata ja lase uuesti kahekordseks kerkida (umbes tund aega).

Määri kerkinud pätsid pealt munavalgeseguga. Tee pinnale kolm sisselõiget.

Küpseta 180-kraadises ahjus 40 minutit, kuni leiva põhjale koputates leib vastu kumiseb.

Lase restil jahtuda.

Loe veel:

Juuresoleva foto saatis kasutaja Berit.

LISA KOMMENTAAR

Berit
postitatud 04.07.2008 10:10

Tegin retseptis väikeseid muudatusi, lisasin päevalilleseemneid, aga unustasin köömned nagu retseptis. Selle õige siirupi asemel lisasin ka tavalise suhkrusiirupi, sellest ka veidi magusam maitse (kuid mitte päris magus!). Üldiselt erineb poe-Baieri leivast, kuid maitse on suuuuurepärane! Järgmine kord lisand linaseemneid ja-jahu ja proovin ka köömneid mitte ära unustada :) Igatahes soovitan järele proovida!

põrnikas
postitatud 27.08.2008 15:35

minu arust samuti super lahe leib. olen mitmeid kordi proovinud, ja alati äärmiselt mõnus välja tulnud. kuna kuldsiirupit pole kusagilt leidnud, olen lisanud kõige tumedamat suhkrut, mis leidnud olen.

Kirsike
postitatud 11.07.2009 09:20

Ei ole päris see, mida ootasin.

Tiramiiiisu
postitatud 10.06.2010 09:18

Päris huvitav leib, magusa maitsega.