250 g nisujahu
250 g täisteranisujahu
1,5 tl söögisoodat
1 tl soola
4 dl hapendatud petti
Sega suures kausis omavahel tavaline ning täistera-nisujahu, sool ning söögisooda. Sega juurde petipiim. Sega kõik ühtlaseks, pehmeks tainaks. Sõtku tainas kergelt läbi ja vormi suureks ümmarguseks pätsiks.
Tõsta leib ahjuplaadile, silu märja käega veidi ühtlasemaks. Tee leivasse äärest ääreni ulatuv ristikujuline sisselõige.
Küpseta KOHE 200-kraadises ahjus 30-35 minutit, kuni leib on kuldpruuniks küpsenud ja põhjale koputades vastu kumiseb.
Tõsta leib metallrestile jahtuma, kata jahtumise ajaks puhta köögirätikuga.
Vajadusel säilita õhukindlas karbis, ent leib on maitsvaim küpsetamise päeval.
Mõnus leib. Kerkis väga hästi, aga selle süüks tuleb panna kiire tegutsemine. Järgmisel korral lisan ka seemneid.
Teen alati pool kogust... 2 suurt ja 2 väikest sööjat saab söönuks. Päevalilleseemnetega väga maitsev!!! Petti tavaliselt kodus pole...olen teinud keefiriga või ehedast hapupiimast. Jube hea retsept -kui sepikut/leiba ei juhtu kodus olema, saab kiirelt väheste vahenditega teha.
Nämma :P
Nii mõnus ja kiire! Hea võimalus erinevaid lisandeid katsetada. Mina olen nt proovinud kuivatatud ürtide, nisukliide ja seesamiseemnetega. Järgmiseks vaatan, kuidas köömnetega välja kukub.
Kasutasin täisterarukkijahu ja täisteraspeltat, kerkis ilusasti ja sai väga maitsev, karaskine. Pool kogust sai küpseks 25 minutiga - nii et põhimõtteliselt poole tunniga leib laual :) Võid peale ja klaas punast veini ja ongi mõnus õhtusöök olemas.
Võiga soojalt oli täitsa hää, aga mulle meeldib ehtne eesti karask odrajahuga rohkem!
Tegin ka ja mull ka tuli maitsev ja teen veel.
Kas ilma nisujahuta ei saa seda teha? Pole nisujahu tarbija...otsin alternatiive
Tegin keefiriga. Värsekelt väga mõnus!
Tegin sepikujahuga, väga hea jäi.
Teen iiri soodaleiba 2-3 korda nädalas, väga lihtne teha ja nii maitsev. Üks pere lemmikuid ????
Iiri soodaleib
Iiri soodaleib on parim soojalt süües. Meenutab veidi meie odrajahukaraskit.