Odrajahu-hapupiimakarask

Nagu rukkileib, kuuluvad ka karaskid eesti rahvustoitute hulka. Võimaluse korral kasuta Ehtne Talutoit tunnusmärgiga Eesti väiketootjate tooteid, nt Kaarli talu odrajahu ja köömneid ja Pajumäe talu mahekeefirit.

Kogus
u 16 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

2.5 dl hapupiima või Pajumäe mahekeefirit või petti

1 muna

1 tl soola

1 tl suhkrut

2 sl õli või sulatatud võid

1 tl Kaarli talu köömneid

3 dl Kaarli talu odrajahu

1.5 dl I või II sordi nisujahu

1 tl söögisoodat

Valmistamine

Klopi muna soola ja suhkruga segamini, lisa hapupiim, sulatatud või, köömned ja soodaga segatud jahu.

Vala tainas võiga määritud u 20x30 pannile ning küpseta 200kraadises ahjus 20-25 minutit, kuni karask on pealt kuldne.

Söö soojalt - eriti maitsev on karask või, mee või pohlakeedisega.

Retsept on mugandatud Ida Savi raamatust "Saiad, pirukad, koogid" (1989), pildi tegi Sirliiz.

LISA KOMMENTAAR

Ingrid
postitatud 19.04.2008 15:42

Oh, kui hea! Sõime või ja meega, maitses kõigile - tervitavad kaks eestlast, kolm itaallast , üks singapurlane

kiku
postitatud 25.07.2009 00:01

lisage vahelduseks taignale suitsusinki ja küüslauku - väga hea tulemus ja maitseb meestelegi

Sirliiz
postitatud 29.08.2009 21:34

See nami-namis olev karask tasub proovimist, meil sai kiiresti otsa. Eriti hea maitses värske meega.

Tullia
postitatud 21.01.2010 09:26

Väga maitsev karask. Köömnete asemel lisasin paar väikeseks hakitud kuivatatud tomatit.

BB
postitatud 04.04.2010 20:57

Karask tuli super hea. Mehel viis isegi keele alla :)

Helis
postitatud 29.07.2011 21:37

Lihtsalt parim!

kriizu
postitatud 31.07.2011 22:06

väga hea on seda süüa juustuviiluga

triin
postitatud 17.05.2012 13:22

olen mõned korrad odrajahu tatrajahuga asendanud, tuleb samuti väga maitsev

kodukanake
postitatud 12.03.2013 18:27

See maitseb täpselt nii, nagu karask maitsema peab! Soojale karaskile taluvõi ja juustuviil peale - täiuslik!

Katrin
postitatud 15.03.2013 18:56

Väga hea karask, aga 1 tl soola on minu jaoks selle väikse koguse peale liiga palju. 1 tl soola panin lõpuks 1,5 koguse taigna peale, muidu oli taigen ikka väga soolane.

Kristina
postitatud 01.04.2013 20:42

Väga hea karask, kasutan kogu aeg seda retsepti..

Tlrp
postitatud 27.06.2013 16:34

Maitsestamata joogijogurtiga võib ka teha :) Ja kui köömneid ei olnud, siis sobis ka tsipa karrisegu ja kardemoni sisse.

Perekooli Kägu
postitatud 27.08.2013 12:48

mul toimib

Merilin
postitatud 20.05.2014 21:31

Imemaitsev ja täpselt minu ettekujutus ühest õigest ja heast karaskist! Lisasin sinna köömnetega koos veel juustu ja kanepiseemneid, ausalt viib keele alla :)

minuke
postitatud 26.08.2014 16:12

Tegin kõik nii nagu ette nähtud...ainult köömneid ei pannud kuid karask tuli kõva...kohe algul tundus,et tainas liiga paks kuna oli öeldud ,et valage vormi,kuid muuta ei julgenud midagi. Kui paks on õige paksusega ,et karask tuleks selline nagu pildil mitte kivikõva nagu vana leib :( ?

Tiivi A @ FB
postitatud 31.08.2014 10:33

Ei ole kunagi teinud ja ausalt öeldes ka söönud odrakaraskit. Tegin õhtuks plaaditäie valmis. Köömneid ei julgend lisada, sest peenleib pere lemmikute hulka ei kuulu. Aga maitse on huvitav, justkui sepikul. Küsisin perelt otse, kas võib edaspidigi teha- vastu oli jaatav:))))))))))))). Hämmastav- kui lihtne ja maitsev!

me
postitatud 21.09.2014 16:14

proovisin ka seda retsepti siis. Kui aus olla, ei ole ma elus kunagi karaskiga kokku puutunud. Ja olen tulemusega väga rahul. Tegin karaski ymaras vormis, m66duga 26 cm. tuli pehme ja maitsev. Teisel korral lisasin ka singitykke ja riivjuustu. Olen rahul.

karin
postitatud 27.01.2015 17:00

Minu meelest, kui täpselt retsepti järgi teha, tuleb liiga kõva ja kuiv. Võibolla selline see õige karask peabki olema, ei tea. Teisel korral panin hapupiima rohkem, et oleks natuke voolavam tainas, ja 1 muna asemel 2. Siis tuli minu jaoks õige konsistentsiga. Köömned annavad väga hea maitsenüansi. Meeldib ka süüa kas meega või siis toorjuustuga!

Kadri
postitatud 12.07.2015 20:12

Ma ei tea, kas keegi mu kommentaari näeb, voi vastab aga ma igaks juhuks kirjutan. Olen selle retsepti järgi karaskit teinud juba üle aasta. Alati teen ainult tatrajahuga. Mõned korrad toortatrajahuga ja viimasel ajal tavalise Veski Mati tatrajahuga. Ja viimasel ajal mul karask enam õige välja ei tule. Juba kokku segades jääb ta nagu puder. Alati teen kahekordse koguse ja panen 6 dl tatrajahu. Seda teist kogust, mis nisujahu pole pannud sest alati näis, et siis tuleks liiga paks taigen. Ja alati tuli suureparane välja. Nüüd aga mitte. Kas on vahe toortatra jahul ja Veski Mati pruunil tatrajahul? Äkki on mu sooda aegunud? Aru ma ei saa! Kui keegi seda loeb, siis palun jagage oma ideid ja mõtteid...

Pille
postitatud 13.07.2015 09:51

Kadri, mul on raske kommenteerida, et miks ei kerki vm. Põhjuseid võib olla palju: 1) sooda võib olla liiga vana. 2) soodaga taina puhul võib ka see juhtuda, et sooda reageerib hapupiimaga enne ära, kui ahjus kerkima jõuab hakata - seepärast tuleb ained kiiresti kokku segada ja kohe ahju panna, ootama ei tohi tainast jätta. 3) tatrajahu ei sisalda liimvalku ehk gluteeni, mis mõjutab karaski kerkimist. Samas Sa ütled, et varem on sama retsepti järgi tehes õnnestunud ka tatrajahuga variant, nii et esimese hooga ei tahaks tatrajahu kui sellist süüdistada. Samas toortatrajahu ja tavaline tatrajahu erinevad kindlasti ka imamisvõime jms poolest, nii et tuleb lihtsalt katsetada..

M
postitatud 12.10.2015 16:54

Lihtsalt super :D

Hlkr
postitatud 18.11.2015 19:15

Panin sooda asemel kypsetuspulbrit.. Lapik nagu laiaks litsutud ja täiesti soolane??! Ma ei saa aru, olen väga pettunud :(

Pille
posted on 19.11.2015 08:50

Hlkr, aga sooda ja küpsetuspulber ei ole ju teineteisega sedasi asendatavad! Üks on aluseline (sooda), mis reageerib hapupiimaga ja reaktsiooni käigus kergitab karaski mõnusalt pehmeks. Teises on alus ja hape juba koos ja karaski tegemiseks ei sobi! Kui tõesti soodat kodus pole ja kange soov odrajahukaraskit teha, siis oleks pidanud võtma rõõsa piima või kohvikoore hapupiima asemel, nüüd ajasid ise keemia täitsa sassi.

Kaire
postitatud 06.06.2016 15:05

Mina lisain ükskord kogemata kombel (laps oli oma toidu järele jätnud) ühe keedetud porgandi ja kartuli hapupiimaga blenderis püreeks lastuna ja tuli nii mõnus pehme. Enne tuli nagu natukene rabe, aga tundus, et kartul tegi selliseks sidusaks hästi.

Ilse
postitatud 30.06.2016 11:18

Hea ja toimiv karaski retsept!

Ester Raudnagel
postitatud 19.08.2016 17:17

Tehtud,väga maitsev sai :)

Malle Nylund
postitatud 19.08.2016 17:23

on toesti maitsev teen seda tihti ise ka

Liisi
postitatud 19.08.2016 18:52

Super hea karask tuli! Köömneid ei kasutanud, kuid ka nendeta oli ülimalt maitsev! Soovitan soojalt kõigil proovida :P

Rebane
postitatud 19.09.2016 18:55

Kes katsetada armastab, neil soovitan lisada peotäie riivitud ja kuivaks pigistatud suvikõrvitsat taignale, ning peale teha suvikõrvitsakoortest kenad viirud! http://jazzinokitchen.blogspot.com.ee/2016/09/suvikorvitsakarask.html

Impro
posted on 11.01.2017 21:28

Mina mäletan oma lapsepõlvest,et karask oli pigem lame ja õhuke,pigem tihke ja krõbedate pekitükkidega.Kuidas selliseks timmida,ei teagi..Selle retseptiga nagu ka kõikide teistega nagu odrajahukook.Söödav siiski!

Pille
posted on 06.02.2017 18:18

Impro, otsi pannileiba - mulle tundub, et Sa pead seda karaskiks pigem!

Mann
postitatud 06.02.2017 17:42

Muidu on täitsa hea ja õige karask, aga 1tl soola on selle taignakoguse peale selgelt liiga palju. Max. pool teelusikatäit peaks paras olema.

Gilleke
postitatud 12.04.2017 18:07

Teeme seda karaskit peaaegu iga nädal! Imehea!! Soovitan kõigile kes pole proovinud ehtsat karaskit!