5 dl käesooja vett
50 g pärmi
1 sl meresoola
1 sl oliiviõli
0.5 sl mett
750 g kvaliteetset kõva nisujahu (nt pitsajahu või durum-nisujahu)
värskeid rosmariini oksi
Kalla vesi suurde kaussi, lahusta selles pärm ja sool. Sega juurde mesi ja oliivõli.
Võta suur vispel ning klopi rahulikult ja vähehaaval juurde jahu, kuni saad sileda taina. Kui tainas on vispli kasutamiseks liiga paks, siis asenda see puulusikaga. Sega juurde niipalju jahu, kuni saad paksu taina, mis kausi küljest lahti lööb.
NB! Kätega tainast sõtkuma ei pea!
Kata tainakauss puhta rätikuga ning lase tund aega soojas kohas kerkida.
Kummuta tainas lauale ning vormi märgade kätega kolmeks ümaraks pätsiks. Tõsta pätsid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Määri leivapätsid pealt hoolega oliivõliga (käte abil) ning siis torka iga pätsi sisse paar rosmariinioksa. Kata toidukilega ning lase veel pool tundi kerkida.
Eemalda toidukile ning küpseta 225-kraadises ahjus umbes 25 minutit. Rosmariinileivad on valmis siis, kui need põhjale koputades vastu kumisevad.
Lase restil jahtuda.
Taani ajakirjandusest pärit retsept. Pildi tegi CARPE DIEM.
Hea pehme sai, parim soojana, aga üllatuslikult säilib isegi paar päeva. Rosmariini oleks võinud rohkemgi olla, lisaks paarile dekoratiivsele oksale katsetaksin järgmisel korral ka tainasse lisamist. Kuna minu pärmipakk oli 42g, vähendasin koguseid vastavalt ja sain ikkagi 3 väga korralikus mõõdus pätsi - ei kujuta ausalt öeldes ette, kuidas suuremad oleksid üldse ahjuplaadile mahtunud.
Oli väga maitsev, aga prooviks ka järgmine kord rosmariini lisamist taignasse.
lahe ja ilus B)
Prantsuse rosmariinileib