Põnev hommikupuder

Puder on eestlaste toidulaual olnud juba aegade algusest. Tõenäoliselt on igaüks meist vähemalt korra elus hommikuks putru söönud. Iseasi, kas see kogemus on mäletamist väärt ja kas pudru söömine on tänu sellele ka hommikuseks traditsiooniks saanud või mitte. 

Kui lapsepõlvemälestustes on kõrbemaiguga tükiline mannapuder või taldriku põhja kleepunud hunnik kaerahelbeollust, millest lusika välja tõmbamine omajagu jõudu nõudis, siis võib arvata, et puder sinu lemmikute hommikusöökide hulka ei kuulu. Aga kui sind on väiksena hellitatud siidise kaneelihõngulise riisipudruga, siis oled ehk hiljem isegi erinevaid putrusid keetnud ning avastanud, et see on üks ütlemata lihtne, toitev ja odav viis oma päeva alustamiseks.

Nami-Nami toimetajad on seda meelt, et puder pole sugugi vaid hall ja igav “talurahva argitoit”, vaid võib olla vägagi põnev ja üllatav maitseelamus. Tõestuseks sellele on Nami-Namis hulgaliselt pudruretsepte erinevatest helvestest, mis kõik proovimist väärt!

Kui sa oled harjunud sööma magusat putru, siis proovi vahelduseks midagi soolast. Üllatud kindlasti positiivselt! Keeda näiteks kaeraputru juustuga või sojakastmega maitsestatud odrahelbeputru. Premunaga kaerapuder on parim valik, kui tead, et lõunasöök jääb hilja peale või hoopis vahele. See puder on väga toitev! 

Lihtsale ja igavana näivale helbepudrule saab kiiresti maitset anda segades valmis pudru sisse maapähklivõid või šokolaadi-pähklikreemi (vt kaerahelbepuder maapähklivõiga ja hommikupuder Nutellaga). Mõnusa maitse annavad ka keetmise käigus potti pistetud lisandid. Proovi näiteks hommikuputru rosinate, aprikooside või ploomidega, kaerahelbeputru banaaniga, riisihelbeputru astelpajumarjadega, rukkihelbeputru mustade sõstardega või tatrahelbeputru marjadega.

Õun on väga mõnus lisand putrudele, olgu siis pudru sees nagu näiteks õuna-kaerapudrus ja rukki-õunapudrus või hoopis kaunistusena peal nagu need mesised või praetud õunad. Õun sobib suurepäraselt ka toorputrude sisse. Valmista näiteks õuna-toorputru või Bircher müslit

Muuda hommikupuder tervislikuks lisades erinevaid seemneid ja kliisid. Keeda näiteks seesamiseemnetega rukkiputru, kaerakliidega hommikuputru või linaseemnetega mustsõstraputru

Nädalavhetuse hommikuteks sobivad veelgi erilisemad pudrud! Näiteks brüleekreemi-kaerahelbepuder, kardemonipuding, porgandikoogipuder ja kookose-odrahelbepuder. Kui sul on külalised, siis paku neile hommikusöögiks isuäratavat küpsetatud kaerahelbeputru marjadega. Just, just! Ka ahjus saab putru “keeta”! :) 

Loomulikult on Nami-Namis olemas ka lihtsad põhiretseptid helbepudru valmistamiseks. Lase oma fantaasia lendu ja muuda tavaline kaera-, neljavilja- või riisihelbepuder oma maitse järgi magusaks, soolaseks või ekstra tervislikuks hommikusöögiks.

Mõned üldised nipid hea pudru õnnestumiseks:

  • pane helbed keeva piima või vee sisse (või piima-vee segusse);
  • keeda putru tasasel tulel aeg-ajalt lusikaga mööda potipõhja segades;
  • lisa vajadusel keetmise käigus vett või piima, et puder tuleks mõnusalt pehme ja voolav ega muutuks liiga kuivaks;
  • lisa valmis pudrule killuke võid;
  • lase pudrul pärast keetmist kaane all paar minutit “puhata”.
Kaare Sova
Kaare Sova
postitatud 12.09.2016 15:12 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Merx
postitatud 17.09.2016 11:05

Nii palju ägedaid ideid, aitäääh!!!

Helin Pihlak
postitatud 13.05.2019 23:28

Minu lemmik täisterakaerahelvestest puder, enda kaussi segan juurde maapähklivõid ja lisan marju

Kirsti Notta
postitatud 25.07.2019 19:59

8-viljapuder moosi või marjadega. 7-viljapuder seemnete ja kliidega, parim sulatatud juustu ja võiga

Lauren Williams
postitatud 25.07.2019 19:59

Tavaline kaerapuder kas või, moosi või marjadega. Igasugused vigursegud proovitud aga klassika kõige parem.

Pille-Riin P. Kalmus
postitatud 25.07.2019 20:00

Traditsioonilised: manna-, kaerahelbe-, tatra-, neljavilja- ja hirsipuder. Oleme pudru-usku!

Maalt ja hobusega
postitatud 13.11.2020 11:50

Olen suur pudrusõber!

Kersti Altoja
postitatud 11.01.2023 12:24

Mul igal hommikul erinevatest helvestest.