Puder on eestlaste toidulaual olnud juba aegade algusest. Tõenäoliselt on igaüks meist vähemalt korra elus hommikuks putru söönud. Iseasi, kas see kogemus on mäletamist väärt ja kas pudru söömine on tänu sellele ka hommikuseks traditsiooniks saanud või mitte.
Kui lapsepõlvemälestustes on kõrbemaiguga tükiline mannapuder või taldriku põhja kleepunud hunnik kaerahelbeollust, millest lusika välja tõmbamine omajagu jõudu nõudis, siis võib arvata, et puder sinu lemmikute hommikusöökide hulka ei kuulu. Aga kui sind on väiksena hellitatud siidise kaneelihõngulise riisipudruga, siis oled ehk hiljem isegi erinevaid putrusid keetnud ning avastanud, et see on üks ütlemata lihtne, toitev ja odav viis oma päeva alustamiseks.
Nami-Nami toimetajad on seda meelt, et puder pole sugugi vaid hall ja igav “talurahva argitoit”, vaid võib olla vägagi põnev ja üllatav maitseelamus. Tõestuseks sellele on Nami-Namis hulgaliselt pudruretsepte erinevatest helvestest, mis kõik proovimist väärt!
Kui sa oled harjunud sööma magusat putru, siis proovi vahelduseks midagi soolast. Üllatud kindlasti positiivselt! Keeda näiteks kaeraputru juustuga või sojakastmega maitsestatud odrahelbeputru. Premunaga kaerapuder on parim valik, kui tead, et lõunasöök jääb hilja peale või hoopis vahele. See puder on väga toitev!
Lihtsale ja igavana näivale helbepudrule saab kiiresti maitset anda segades valmis pudru sisse maapähklivõid või šokolaadi-pähklikreemi (vt kaerahelbepuder maapähklivõiga ja hommikupuder Nutellaga). Mõnusa maitse annavad ka keetmise käigus potti pistetud lisandid. Proovi näiteks hommikuputru rosinate, aprikooside või ploomidega, kaerahelbeputru banaaniga, riisihelbeputru astelpajumarjadega, rukkihelbeputru mustade sõstardega või tatrahelbeputru marjadega.
Õun on väga mõnus lisand putrudele, olgu siis pudru sees nagu näiteks õuna-kaerapudrus ja rukki-õunapudrus või hoopis kaunistusena peal nagu need mesised või praetud õunad. Õun sobib suurepäraselt ka toorputrude sisse. Valmista näiteks õuna-toorputru või Bircher müslit.
Muuda hommikupuder tervislikuks lisades erinevaid seemneid ja kliisid. Keeda näiteks seesamiseemnetega rukkiputru, kaerakliidega hommikuputru või linaseemnetega mustsõstraputru.
Nädalavhetuse hommikuteks sobivad veelgi erilisemad pudrud! Näiteks brüleekreemi-kaerahelbepuder, kardemonipuding, porgandikoogipuder ja kookose-odrahelbepuder. Kui sul on külalised, siis paku neile hommikusöögiks isuäratavat küpsetatud kaerahelbeputru marjadega. Just, just! Ka ahjus saab putru “keeta”! :)
Loomulikult on Nami-Namis olemas ka lihtsad põhiretseptid helbepudru valmistamiseks. Lase oma fantaasia lendu ja muuda tavaline kaera-, neljavilja- või riisihelbepuder oma maitse järgi magusaks, soolaseks või ekstra tervislikuks hommikusöögiks.
Nii palju ägedaid ideid, aitäääh!!!
Minu lemmik täisterakaerahelvestest puder, enda kaussi segan juurde maapähklivõid ja lisan marju
8-viljapuder moosi või marjadega. 7-viljapuder seemnete ja kliidega, parim sulatatud juustu ja võiga
Tavaline kaerapuder kas või, moosi või marjadega. Igasugused vigursegud proovitud aga klassika kõige parem.
Traditsioonilised: manna-, kaerahelbe-, tatra-, neljavilja- ja hirsipuder. Oleme pudru-usku!
Olen suur pudrusõber!
Mul igal hommikul erinevatest helvestest.