Küpseta suur vaagnatäis erinevaid küpsiseid, millest jätkub nii oma perele kui külla saabuvatele sugulastele-sõpradele.
Alusta näiteks lihtsatest ja lõbusatest karusellküpsistest, mille valmistamiseks võid aja kokkuhoiu mõttes kasutada poest ostetud mure- ja piparkoogitainast. Kena välimusega on ka terve mandliga kaunistatud piparkoogiküpsised. Lisa vaagnale Skandinaavias jõulude ajal populaarseid kookosmakroone ja kreeklaste mandlitega jõuluküpsiseid Kouriabiedes. Väga maitsvad on ka juudi köögist pärit ploomitäidisega Rugelach-küpsiseid. Värvi saad lisada jõhvika-pistaatsiaküpsiste või Austrias pühade ajal populaarsete Linzer-küpsisetga.
Itaalias Toscanas armastatakse jõulude ajal Ricciarelli mandliküpsiseid (gluteenivabad!), Madalmaades aga nt piparpähkleid.
Ka kaerahelbeküpsised sobivad pühade ajal lauale, kui maitsestad neid ingveri või pohladega. Sama kehtib lihtsate rukki-, odra-, tatra- ja kamaküpsiste kohta. Lisa kuivatatud puuvilju, pähkleid, riivitud apelsinikoort või vürtse ning küpsised muutuvad hetkega pühadehõnguliseks. Vaagnale sobivad hästi ka präänikud. Näiteks sakslaste traditsioonilised jõulupräänikud Lebkuchenid või vürtsikad kõrvitsaküpsised. Kui sa ei suuda piparkookidest loobuda, küpseta vahelduseks piparpähkleid, täidisega piparkoogipalle, valgeid, aknaga või viilupiparkooke.
Kui oled osav frittimises, proovi pühade ajal kindlasti ka Skandinaaviamaade populaarseid jõuluküpsetisi krustaate ja “Seakõrvu”.
Küpsiseid on mõnus krõbistada kuuma tee või glögi kõrvale. Valmista näiteks tassitäis London Fog nimelist teed või vürtsidega teejooki. Kontsentraadist valmistatud kuum jõuluglögi on mõnusalt vürtsikas, proovi ka õuna- või astelpajujooki.
Artikkel ilmus esmalt 2015. a. jõulude ajal.
TERE!!! EKS IKKA ON JU HEAD KÜPSETISED NEED JÕULUKÜPSETISED!!!!ERITI VEEL SIIS; KUI NEID SAAB ISE VALMISTADA JA JÕULULAUALE PANNA!!!!
Põnevad!