Lebkuchen

Saksamaal populaarsed jõulupräänikud.

Kogus
3 plaaditäit
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

350 g mett

150 g pruuni suhkrut

80 g võid

100 g apelsinisukaadi

100 g sidrunisukaadi

300 g nisujahu

200 g jahvatatud mandleid

1 sl piparkoogimaitseainet

1 sl kakaopulbrit

2 tl küpsetuspulbrit

0,5 tl soola

1 suur muna

2 sl konjakit või brändit

Glasuur:

2-3 dl tuhksuhkrut

2-3 sl sidrunimahla

Valmistamine

Pane mesi, suhkur ja või väikesesse potti. Kuumuta kuni suhkur on sulanud. Lase segul maha jahtuda ning lisa muna ja konjak.

Haki sukaadid hästi peeneks ja sega ülejäänud kuivainetega korralikult läbi. Vala meesegu kuivainetele ja sega ühtlaseks paksuks tainaks. Võta tee- või supilusikaga tainast ja vormi märgade käte vahel pallikesteks. Pane pallid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning suru käega õrnalt lapikuks. Küpseta 175-kraadises ahjus 20-25 minutit. Ära üle küpseta, siis muutuvad präänikud kõvaks!

Glasuuri jaoks sega tuhksuhkur sidrunimahlaga. Tõsta valmis präänikud ahjust välja ja kata kohe glasuuriga. Seda on mugav teha väikese teelusikaga.

Retsepti jagas ja pilti tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova - retsepti sai Kaare tuttavalt Saksa proualt nimega Ingeborg :)

LISA KOMMENTAAR

jaanikaant
postitatud 18.05.2011 14:48

Väga mõnus mandline ja vürtsikas kook.

Kaare
postitatud 03.12.2015 16:13

Taina võib ka plaadile määrida, küpsetada, kuumana terava noaga ruutudeks lõigata ja kohe glasuuriga katta. Katmiseks sobib hästi ka kakaoga tehtud glasuur või šokolaad.