250 g võid
200 g suhkrut
140 g Dansukkeri heledat siirupit (u 1 dl)
420 g nisujahu (7 dl)
1 sl jahvatatud kaneeli
1 tl jahvatatud nelki
0.5 sl söögisoodat
100 g mandlilaaste
Sulata või potis. Sega juurde suhkur ja siirup, sega ühtlaseks. Lase täielikult jahtuda.
Sega jahu, kaneel, nelk, sooda ja mandlid omavahel, siis lisa külmale või-suhkru-siirupisegule. Sega ühtlaseks tainaks.
Jaota tainas neljaks ning vormi iga tainaosa seejärel umbes 4 cm läbimõõduga “vorstiks”. Keera toidukilesse ja pane järgmise päevani külmkappi maitsestuma ja tahenema.
Lõika tainas umbes 3-4 mm viiludeks, laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Küpseta 200-kraadise ahju keskosas umbes 6-8 minutit, kuni need on helepruunid.
Võta küpsetusplaat ahjust välja, lase mõned minutid taheneda ja siis tõsta restile jahtuma.
Säilita piparkooke kinnises õhukindlas karbis.
Mis siirupit siia panna?
Kui kaua seda tainast sügavkülmas hoida võiks - nädal, kuu, paar? Iseasi muidugi kui kaua raatsiks, kindlasti võiks ka kohe kogu portsu ära küpsetada (ja süüa)! :)
Päris magusad. Pidin kõvasti jahu koos veega juurde panema, vürtsi panin ka poole rohkem, see võttis ka õnneks natuke magusust alla. Tegin poole koguse, aga sain 2 mitte 4 ahjuplaadi täit. Öö läbi külmkapis hoidmisel ei näinud ma ka suurt mõttet.
Viilupiparkoogid
Eestlastel on kombeks piparkoogitainas lahti rullida ning sellest erinevaid piparkoogikujundeid välja lõigata. Ent võib proovida ka veidi lihtsamat varianti - valmistada piparkoogitainas, see rullideks vormida ja jahedasse tahenema panna. Piparkookide küpsetamiseks tuleb külm tainas lihtsalt viiludeks lõigata ja ahjuplaadile laotada. Siinsetest kogustest saab umbes 8 ahjuplaaditäit piparkooke, nii et jätkub kohe kauemaks. (Mina teen tainast neli “vorstikest” ja keeran need toidukilesse. Ühe panen külmkappi ööpäevaks tahenema, ülejäänud sügavkülma järgmist küpsetuspäeva ootama).