Krustaadid

Krustaadid ehk rosetid on klassikalised jõuluküpsetised, õhulised ja rabedad.

Nende küpsetiste valmistamiseks läheb vaja spetsiaalset krustaadirauda, selle leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
u 50 tk
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

1 muna

2 dl piima

0.5 dl heledat õlut

1 sl suhkrut

120 g nisujahu (2 dl)

frittimiseks õli

serveerimiseks tuhksuhkrut

Valmistamine

Sega tainaained omavahel vispliga ühtlaseks, lase tund aega külmikus seista. 

Kuumuta väikeses paksupõhjalises potis õli*.

Küpseta spetsiaalse raua abil õlis kuldsed küpsised - selleks kulub umbes 30 sekundit, mitte rohkem. Selleks tuleb kuum krustaadiraud kasta u 3/4 ulatuses tainasse, nii et raud pealt puhtaks jääks. Krõbedaks küpsenud küpsis tuleb raua küljest kergesti lahti!

Lase küpsistel köögipaberil nõrguda ja puista tuhksuhkruga üle.

Loe veel:

  • Loe siit, milline on parim õli frittimiseks.
  • Ühe allika kohaselt on need küpsised saanud nime venekeelsest sõnast 'puhmastik' - хворост. Rootsis on need tuntud kui struvor.

Nipid ja soovitused:

  • Krustaadid on parimad 24 h jooksul pärast küpsetamist. Krustaate võib ka sügavkülmutada. Pane enne serveerimist 160-kraadisesse ahju soojenema - siis muutuvad need uuesti krõbedaks. 
  • Krustaadid on populaarsed ka Lätis, kus neid tuntakse rozītes nime all. Norras on sarnaste küpsetiste nimeks rosettar/rosettbakkels, Taanis rosettbakelse, Rootsis struva ja Soomes rosetti. Soomes süüakse neid küll pigem hoopis volbriööl (vappu).
  • Ka Saksamaal tuntakse neid küpsetisi. Rosenküchlein (frz. Beignet a la rose) küpsetati juba enne 1700. aastat. Neid serveeriti Baselis ühel tsunftipeol 1711. aastal ja säilinud on saksakeelne retsept aastast 1742. 
LISA KOMMENTAAR

Akaatsia
postitatud 20.08.2012 17:50

täielik nostalgia...... Lapsepõlve lemmikud !

Marget Laurimaa
postitatud 12.12.2015 10:23

Väga mõnusad :)

Katrin
postitatud 12.12.2015 17:37

Mul oleks sellline küsimus-kas ilma õlleta ei ole mingit retsepti?Või mida see õlu juurde annab?

Pille
postitatud 12.12.2015 17:44

Katrin, õlles on pärm, see aitab tainast õhulisemaks teha!

Helgi
postitatud 26.11.2017 19:00

Mina lisan veidi viina õlle asemel ja on ka õhulised.

Killu Maadla
postitatud 12.12.2015 22:20

Meil kolhoosi söökla juhataja ikka soovitas alati et kui tahad lauale midagi väga odavat aga silmale ilusat...siis see toode on parim :)

Aivi Kaasik
postitatud 13.12.2015 19:44

Mul on rauad olemas, peaks homme tegema!

Kai Innos
postitatud 13.12.2015 20:03

Olin täiesti unustanud, et meil ka päris mitmed rauad päris ammusest ajast kasutamata lihtsalt seisavad. Aitäh meelde tuletamast. Läheb tegemiseks.

Katriin
postitatud 17.12.2016 18:07

Lihtne teha aga ülioluline on vorm enne õlis kuumaks lasta (hoida u. 2 min), muidu ei jää taigen vormi külge. :)

Silja Laht
postitatud 19.12.2016 09:23

Mul ema tegi neid lapsepõlves. Peaks uurima, kas tal veel alles need vormid.

Helen
postitatud 10.12.2017 14:42

Väga hea retsept, õnnestusid väga hästi ;) Nii lihtne ja maitsev ;)

Koidu Bergmann
postitatud 13.12.2018 21:47

Suured tänud retsepti eest!

Pille
postitatud 21.11.2023 08:28

Tegime Raplas toidukoolitusel. Need krustaadirauad on paljudel sahvrinurgas peidus, tasub välja otsida!