Jaotan oma tänavused jõulupidustused järgmiselt.
Siin olin ürituse kaaskorraldajaks koos võõrustajaga ja peol viibisid minu korporatsioonikaaslased ehk sõbrad Tartu ülikoolis õppimise ajast.
Joogiks oli meil Blossa 2024 aastakäiguglögi ja alkoholivaba õunaglögi (viimast tegime 3-liitrise potitäie ja kõik joodi ära).
Perenaine küpsetas ahjus verikäkiviile, mida serveeris pohlamoosiga. Mina panin lauale piparkoogid sinihallitusjuustuga (Bleu d'Auvergne, ostsin Juustukuningad poest), ploomi-peekonirullid, suupisteleivad süldi ja mädarõikakreemiga, krõbesaiad hurmaa ja Brie juustuga.
Mandariine, hurmaad, apelsinikringlit ja kompvekke oli ka!
Kui võtta kokku kõik vanaema Senta (1920-2014) ja vanaisa Ärni (1908-1982) järglased ja nende kaaslased, siis oleks pidanud meid jõulupeol viibima kokku 50 inimest. Nii palju meid siiski polnud, oli 29. Põhiliselt tegi süüa mu ema õde, kelle kodus pidu toimus, ja tema tütar ja tütretütar. Laud oli külluslik, mina panustasin kahe erineva heeringaga (portveiniheeringas ja Taani-pärane karriheeringas), peedi-granaatõunasalatiga ja magustoiduks oli suur potitäis väga head "paksu kisselli", mida serveerisime pokaalidest koos vahukoorega. Kasutasin aprikoose, kuivatatud ploome, rosinaid ja kuivatatud jõhvikaid; suhkrut ei lisanud ja tärklist ka mitte, sest panin vett nõutust vähem; maitseks kaneelikoor. Tõeline retrodessert, mis meeldis kõigile - lisaportsu käisid nõudmas nii suured kui ka lapsed.
Siin on minu täditütre tütre Mirelle Tomsoni tehtud väga ägedad paberehted ja -kaunistused:
Riisihelbeputru sööb meie pere hommikuti tihti, aga klassikalise riisipudru keetmiseks argihommikutel aega ei jagu. Jõululaupäeva hommikul oli see-eest päkapikkude lemmikpuder kenasti laual. Sõime kaneelisuhkruga.
Pidulisi oli tänavu 12 - minu viieliikmeline pere, minu vanemad, mehe ema, minu õde kaaslasega ja õe vanem poeg kaaslasega. Siin olin mina söögi-joogi eest vastutav - minu lemmikviis, sest siis saan ise kontrollida, et mis laual on ja ei ole :)
Lauale jõudsid järgmised road:
Magusaks oli mu mehe vanaema retsepti järgi tehtud pehme piparkook (mina küpsetasin, mees kaunistas) ning minu ema tehtud õuna-plaadikook. Pehme piparkoogi kõrvale pakkusime kaneeli-vahukoort.
Jooke oli lisaks veele ja kohvile kolm. Semusa ehk Semu astelpajunektar Kellukese limonaadiga, Blossa alkoholivaba kihisev glögi (ülal vasakul, kiidame väga - ei olnud liiga magus ega liiga nelgine, just paras) ja kodumaise Öun Drinksi tikrimull.
Emapoolse suguvõsaga võrreldes on see väiksem seltskond. Mamma Adeele (1921-2016) ehk minu isapoolse vanaema otseseid järglasi on nüüdseks 15, lisaks siis kaaslased. Selle laua katsime võõrustajatega üheskoos.
Keedetud kartulid, minu õllekapsas, ahjuliha minu tädi Ene retsepti järgi, tädimehe sült, verivorstid ja Rapla kandi kartulivorstid, marineeritud kõrvits (Kohila-Vaike oma), marineeritud kurk, minu ema kartulisalat, pohlamoos, piparkoogid, mandariinid, morss jm joogid. Magustoiduks tegin pokaalidesserti pohlade, toorjuustu ja piparkookidega:
Meil on kombeks Tartu-aegsete sõpradega jõulude ja aastavahetuse ajal veel korra kokku saada - see on ka hea aeg peamiselt välismaal elavate sõpradega kohtumiseks. Nii ka tänavu. Laua katsin mina, külalised tõid juua ja šokolaadi :)
Otseselt jõulutoitudena lähevad siit arvesse verivorstipirukad ja taanlaste æbleskiver-pallikesed - no ja soomlaste vaatest ka soolaseentest salatidipp, aga õnneks on selleks ajaks kõigil jõulutoitudest juba isu enam-vähem täis.
Jookide seast tooks eraldi välja kodumaise Öun Drinksi imetoreda uudistoote - vahujoogi sinikuslapuu ja tüümianiga!
Vana aasta viimasel õhtul katsin pidulaua kümnele - lisaks meie viieliikmelise perele (53, 50, 15, 13, 12) olid külas veel kaks paari ja ühe paari poeg (12). Kuna jõulutoitudest oli kõikidel ammu viiland, siis jõuluhõngu lisas vaid alkoholivaba Blossa Sparkling & Spices. Loimu glögi oli ka laual, aga selle avamiseni ei jõudnudki :)
Menüü oli kala- ja mereannikeskne, enamus kaupa oli PepeKala letist. Panen siia kirja: