(Artikkel ilmus Nami-Nami.ee lehel 20.12.2023)
Detsember on suur jõuluootuse kuu. Toimub palju suuremaid ja väiksemaid kokkusaamisi, lisaks toidukoolitusi. Tänavugi olen lauale pannud mitmel korral sinihallitusjuustu ja piparkoogi kooslust - rääkisin nendest magusatest-soolastest ampsudest ka 11. detsembri hommikul ETV Terevisioonis - eriti suured hitid on piparkoogid sinihallitusjuustu ja viinamarja või hurmaaga või piparkoogipurus veeretatud toorjuustu-sinihallitusjuustupallikesed. Juustuks soovitan siinkohal head inglise Stiltonit, soomlaste Valio Aurat või siis taanlaste Castello Danish Blue Extra Creamyt. Igatahes valige juust, mida ka niisama sööte! Poepiparkookidest kiidan Kalevi piparkoogisüdameid (375 g, suur beežikas ümmargune karp) ja Fazeri pisikesi piparkooke (punane pappkarp, sees 175 g ehk u 40 piparkooki) . Kumbki ei sisalda palmirasva ja mõlemad sobivad ka veganitele, kui see peaks oluline olema. Fazeri omad on ideaalsed üheampsusuupisted!
Endiselt pole ma ära tüdinenud lehttaina-verivorstipirukatest - meeldivad nii pohlamoosiga rullikesed kui ka viineripirukate jõuluversioon - viimaseid teen Maks&Mooritsa miniverivorstikestega.
Ka akoholivabade jookidega olen tänavu palju elevust tekitanud. Semusa ehk astelpajunektar kellukesega on alati hitt, aga väga saavad kiita ka mulluses jõulukalendris olnud Blossa toonikuga ja ka kihisev glögijook (kasuta nt Blossa alkoholivaba glögi või siis Vana Tallinna glögi).
Aga tegelikult pidin kirjutama ühe kalli inimese jaoks meie (pigem traditsioonilise) jõulumenüü, nii et siin see tuleb. Meie jõululaupäeva õhtusöögilauda istub tänavu kümme inimest vanuses 11-87, nii et menüü on kümnele. Nii rikkalik menüü ei ole, nagu Vahtramäe Emili pere oma (loe siit), aga üsna külluslik ja igaühele midagi.
Foto: Triin Maasik (2022)
Meie pere jõululaud on sarnane - toidud meie kadunud memme Linda retseptide järgi, kes oli väga hea petenaine. Nüüd oleme meie papa Hinnoga kõige vanemad 80+. Väga väikeseid meil enam ja veel pole. Kauneid ja rahulikke jõule kõigile.
Panen siis kirja, kuidas meil 24. detsembri õhtul tegelikult läks :) Inimesi oli 13, nagu lubatud. Laual oli kilu-kõrvitsakasukas, marineeritud oliivid kumkvaatidega, leib-või, seapraad, kolmed vorstid (kartuluvorstid, verivorstid, tanguvorstid), õllekapsas, ahjus küpsetatud köögiviljad (kartul, porgand, pastinaak). Pohlamoos. Magusaks olid jõulukeeks, piparkoogi-šokolaadivaht ja risalamande. Joogiks glögi-vahuveiniga (mõlemad alkovabad). Apelsini-granaatõunasalatit ei olnud, sest poest ostetud granaatõun oli seest söömiskõlbmatu. Tütre tehtud piparkoogid ka :)
Teisel jõulupühal ehk 26. detsembril oli suurem perekondlik koosviibimine mu õe juures. Seltskond oli suuresti sama, lihtsalt mu ämma asemel oli mu tädi oma laste ja nende peredega. Laual olid minu ema kartulisalat, minu tehtud suitsukana-peedi-kodujuustusalat (Nami-Namis "Peaaegu rosolje" nime all), soolapähklid, marineeritud kõrvits, tädimehe tehtud kodune sült, keedetud kartulid, pohlamoos, marineeritud kurk, praekapsas, kahed vorstid (väikesed verivorstid ja Frank Kutteri õuna-kruubivorstid), ahjus küpsetatud lõhe. Magusaks oli minu ema tehtud õunakook, Heidi Parki (kondiiter.ee) jõulukeeks ja täditütre toodud toorjuustukook. Mandariinid ka. Joogiks morss ja alkoholivaba glögi ja vanem generatsioon jõi miskit veel.