250 g pehmet toasooja võid
200 g suhkrut
4 suurt muna
275 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
250-300 ml head brändit, konjakit või Vana Tallinn glögi või rummi
600 g kuivatatud hakitud puuvilju (umbes 1 liiter) - nt
heledaid ja tumedaid rosinaid
kuivatatud aprikoose ja ananassitükke
soovi korral ka pähkleid
Tükelda kuivatatud puuviljad ning vala peale konjak/rumm/brändi või Vana Tallinn glögi. Lase vähemalt paar tundi maitsestuda, soovitatavalt üleöö.
Vahusta pehme või suhkruga heledaks vahuks. Jätka vahustamist, lisa ükshaaval munad.
Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu, siis sega juurde alkoholis leotatud puuviljad (alkohol ka!).
Tõsta tainas võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud suuremasse keeksivormi.
Küpseta 175-kraadises ahjus umbes tund aega, kuni koogi keskele torgatud puutikk puhtaks jääb.
Jahtunud keeks keera hoolikalt hõbepaberisse ja pane jahedasse jõule ootama :)
Imehea,sööks veel ja veel.
Tõesti väga hea! Nüüdseks seisnud natuke üle nädala ja läheb ainult paremaks. Olen seismise ajal mõned korrad brändiga üle pintseldanud, sest esimesed viilud tundusid väheke kuivad.
Väga maitsev keeks, sai jõuludeks tehtud. Tulevikus kindlasti teen veel ja veel.
Väga hea, kõik küsisid veel ja veel:)
Tegin 2 päeva enne jõule, seega seista ja tõmmata ei jõudnudki. Sellest hoolimata oli keeks tõeliselt hea ning maitses kõigile väga. Teen kindlasti ka edaspidi jõuludeks.
Panin jahu vähem (250 g) ja lisasin ka näpuotsa täis soola. Vaatamata veidi väiksemale jahukogusele tuli tainas suht paks ja tihke, retseptis öeldud taigna vormi valamist ma küll ei saanud teha. Lihtsalt mätsisin ta vormi. Keeks ise hea, tänu puuviljatükkidele. Söödi loomulikult kohe ära, meil ei seisa miski.
Väga hea! Korduvalt tehtud!
Sai eile tehtud, käin nüüd muudkui imetlemas. Ehk peavad jõuluni vastu.
Selle aasta esimene tehtud ja söödud, vaja uus meisterdada ja maiasmokkade eest peitu panna...väga maitsev on küll:)
Tehtud! Nädalakese juba laagerdunud ka. Maitseb hea!
Tegin ka üleeile kaks suurt pätsi jõuluajal maiustamiseks
Tahtsin veel lisada, et küpsetasin peaaegu 2 tundi, enne oli keeks kahtlaselt pehme ja tikk jäi ka niiskeks. Loodan, et üle ei küpsetanud muidugi
Küpsetasin ka vist 1h 50min, enne kui tikk kuivaks jäi. Jahu panin veidi vähem. Nüüd keeks jahtub ja hoian hinge kinni, et selle vormist ilusti välja saaksin.
Otsustasin proovida paljude poolt kiidetud puuviljakeeksi aga minu jaoks see ei olnud midagi erilist, viimasel ajal mulle ei meeldi üldse alkoholimaitselised toidud.
Väga mõnus keeks! teen seda nüüd teist korda ja kindlasti küpsetan veel!
Küpsetasin seda keeksi jõulukinkideks sellel aastal 6 korral (mul väikesed vormid ja sain ühest kogusest 2 keeksi). Kõik kingi saajad olid vaimustuses.
Tuli väga maitsev ja püsis kaua-kaua mõnusalt pehme.
Mulle maitseks rohkem kui oleks vähem puuvilju :)
palju sellest kogusest saab, kas ühe pikliku vormitäie?
Lõikusin täna kõik puuviljad ja panin rummi sisse, homme läheb küpsetamiseks.Tegin sel aastal suurema koguse, eelmised aastad on väga kiiresti otsa saanud.Väga maitsev
mmm, mina jagasin taigna 2 vormi vahel ära.
Pille, Sinu jõulukeeksi retsepti sai täiendatud rummiga immutamisega nädala jooksul. Väegadema hea sai.
Mina olen ka sellist teinud. Ja seda on väga kiidetud. Ämm mul fännab seda kui teen ja talle meeldib kui saab seda viiludena veel kuivatada, tulevad head kuivikud mida hiljem krõbistada ;)
See retsept on vaieldamatult parim! Iga aasta olen teinud ka ühe väikese konkureeriva uue variandi, aga ükski pole nii maitsev olnud.
See on tõesti hea keeks. puuvilju leotasin Captain Morgan'i Spiced rummis. ;) Lisasin omalt poolt veel taignasse juurde pisut kardemoni, apelsini riivitud koort ja terve paki purustatud kreeka pähkleid. juba paar päeva hiljem on see tee kõrvale super magustoit. :)
Ülim keeks! Ei suuda käest panna!
Olen seda keeksi mitmeid kordi teinud. Tavaliselt panen jõhvikaid, rosinaid, ploome ja aprikoose. Alkoholi maitset küll kartma ei pea, see ei jää niimoodi tunda. Jagan ka taina kahe vormi vahel, siis küpseb tunni ajaga ära. Olen teinud ka nii, et panen puuviljad potti, lisan poti põhja veidi õunamahla ja lasen keema tõusta. Siis lisan konjaki ja lasen mõne tunni seista. Nii saab keeksi samal päeval küpsetada ja puuviljad saab mõnusalt pehmeks lühema ajaga.
See aasta tuleb 3x tegemisele! Terve pere lemmik! :)
Tegin eile valmis, ootab nüüd õiget aega! Eelmisel aastal maitses küll hästi! :)
Igal aastal enne jõule mõtlen, et peaks seda keeksi tegema... aga ei ole jõudnud. Seekord on mõnusamalt aega ja keeksid on ahjus. Mõõtsin ja kaalusin kõik kogused grammi täpsusega (tegin topeltkoguse), sest Nami-Nami retseptid on enamasti juba väga täpselt paika timmitud :) Tainast tuli palju, aga mahutasin siiski kahte 30-cm Kaiseri keeksivormi ära. 1 cm jäi ülalt äärest vabaks vaid :) Ootan huviga, et kaua küpseb.
60 minutiga olid põhjast veidi taignased veel. Tõstsin ümber alumisele siinile ja küpsetasin veel 15 minutit - tulemuseks ilusti ühtlaselt läbi küpsenud keeks, ei kuiv ega midagi. Võib-olla kui oleks küpsetanud pöördõhuga, oleks ka 60 minutiga läbi küpsenud. Mul kahjuks pöördõhu funktsioon on ahjul tuksis.
Huvitav, kas seda brändit miski muuga asendada saaks? Või kui ei leota puuvilju selles tuleb keeks liiga kuiv?
Liisu, leotamata puuvilju pole küll mõtet lisada. Brändi asemel sobib ka Vana Tallinn vm liköör. Kui alkoholi vältida soovid, siis leota kasvõi marjamahlas või apelsinimahlas - peaasi, et leotad!!!
Mina teen ka juba palju aastaid jõulukeeksi. Olen teinud nii rummi kui ka brändiga ja nüüd olen jäänud brändi juurde, meie perele meeldib see rohkem. Parem on eelmisel päeval kõik ära hakkida ja õõseks brändi sisse tõmbama jätta. Peale küpsetamist, kui jahtunud, fooliumisse keerata ja jahedasse. Mina hoian sahvris aga arvan, et võib ka külmiku ülemisel riiulil. Kord nädalas immuta veel brändiga. Selle keeksi tegemine on üks ütlemata mõnus tegevus ja imehea on ta ka.
Kas seda ilma alkoholita ka teha saab kuidagi?...
Elena, kas Sa põhimõtteliselt väldid köögis alkoholi? Küpsedes aurustub pea kogu alkohol, nii et kooki võivad süüa nii rasedad kui ka lapsed (ma ise üldiselt ei immuta pärast keeksi veel alkoholiga; kui seda teha, siis muidugi ei sobi). </br> Kui aga põhimõtteliselt alkohol ei sobi, siis leota kasvõi apelsinimahlas või mõnes mitte väga magusas siirups või näiteks Earl Grey tees. </Br> Põhiline, et leotad, muidu jääb kuiv!!!
Aitäh vastuse eest! Mitte põhimõtteliselt, vaid just laste pärast, ja ise imetan rinnaga. Aga siis saab julgelt proovida, aitäh ☺
Kas toidukilesse ei või mässida?
sain eelnevatest kommentaaridest vastuse, et alkohol küpsetamise ajal ära aurustub ja tänu sellele sobib nii lastele, kui ka rasedatele. Aga kuidas on lood selle vahepealse niisutamisega. Mõnest kommentaarist käis läbi, et niisutasid vahepeal rummiga... Kas selline variant sobib ka pere pisimatele?
Evelyn - usu mind, see rummi vms vahepeal niisutamine pole vajalik, keeks on mahlakas ka ilma. Samas ei keela keegi seda keeksi enne serveerimist seda natuke immutamast, aga siis ei haihtu see alkohol mitte kuhugile ja pere pisimatele ei sobi!
Sai paari nädala eest tehtud ja jõulude ajal ära söödud. Oli nii maitsev, et paluti vana-aastaks korrata. Sai ikka puuvilju pandud mis mustas, no ja rumm andis ikka ka õige meki.
Võetud selleks aastaks plaani! Kuid tekkis küsimus, et kui tihti immutada tuleks? Kuna korteris väga jahedat kohta pole, kas tasuks hoida näiteks külmikus?
Helen, peale küpsetamist tuleb keeks lihtsalt sisse mässida hoolikalt ja hoida jahedas, kasvõi külmkapis. Immutada pole vaja! Ja serveerida ikka toatemperatuuril :)
Tegin topeltkoguse ja jagasin kolme vormi vahel ära.. Ja valmis nad said
Olen juba õige mitu aastat sarnast keeksi teinud kohe dets esimestel päevadel ja seegi kord laagerdub ta juba nädalaa jagu mul toidukilesse pakituna rõdul. Reeglina kulub mul rummi rohkem. Pähklid mulle keeksi sees ei meeldi hästi ja neid pole lisanud. Aga kõike muud kohe mõnuga, kaasaarvatud pisikesed sidruni ja apelsini sukaadi kuubikud. Ikka kohe kõike rohkelt. Vahel olen osale taignale ka kakaod lisanud ja nii kirju keeksi saanud. Igal juhul tasub jandamist ja ise tegemist.
Juba mitmed aastad rõõmustab just selle keeksiga oma lähedasi.
Ma teen ka selle sinu retsepti järgi juba üle kümne aasta ja pole kunagi immutanud. Ülimahlane ja mõnus, ei kujuta ettegi, mis sellest siis saaks, kui kärakaga veel lisaks joota. Igatahes kuldaväärt retsept, olen sellega oh kui palju südameid võitnud ja keeksiarmastajatele linki jaganud.
Puuviljane jõulukeeks tuli väga maitsev. Tore, et meil on Nami-Nami - aitab alati!
Mõnus puuviljakeeks
Inglased söövad taolist keeksi 1. jõulupühal pärast jõulukinkide avamist. Kasuta retseptis meelepäraseid kuivatatud puuvilju. Hästi sobivad nt ploomid, aprikoosid, pirnid, rosinad, klassikaline sukaad jms. Keeksi võiks paar nädalat enne jõule valmis teha!
Kasuta näiteks Vana Tallinn glögi