Mõnus puuviljakeeks

Inglased söövad taolist keeksi 1. jõulupühal pärast jõulukinkide avamist. Kasuta retseptis meelepäraseid kuivatatud puuvilju. Hästi sobivad nt ploomid, aprikoosid, pirnid, rosinad, klassikaline sukaad jms.
Keeksi võiks paar nädalat enne jõule valmis teha!

Mõistliku hinnaga seemneid, pähkleid ja kuivatatud puuvilju leiate Germundi veebipoest. 

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

250 g pehmet toasooja võid (nt Saaremaa)

200 g suhkrut

4 suurt muna

275 g nisujahu

2 tl küpsetuspulbrit

1.5 dl konjakit või rummi

600 g Germundi kuivatatud hakitud puuvilju (umbes 1 liiter) - nt

heledaid ja tumedaid rosinaid

kuivatatud ploome

kuivatatud kirsse

kuivatatud aprikoose ja ananassitükke

soovi korral ka pähkleid

Valmistamine

Tükelda kuivatatud puuviljad ning vala peale konjak/rumm/brändi. Lase vähemalt paar tundi maitsestuda, soovitatavalt üleöö.

Vahusta pehme või suhkruga heledaks vahuks. Jätka vahustamist, lisa ükshaaval munad. Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu, siis sega juurde alkoholis leotatud puuviljad (alkohol ka!).

Tõsta tainas võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud suuremasse keeksivormi. Küpseta 175-kraadises ahjus umbes tund aega, kuni koogi keskele torgatud puutikk puhtaks jääb.

Jahtunud keeks keera hoolikalt hõbepaberisse ja pane jahedasse jõule ootama :)

LISA KOMMENTAAR

zoozi
postitatud 25.12.2008 12:18

Imehea,sööks veel ja veel.

Zoozi
posted on 19.08.2015 18:45

Pilt ka:

Kirsike
postitatud 06.12.2009 18:54

Tõesti väga hea! Nüüdseks seisnud natuke üle nädala ja läheb ainult paremaks. Olen seismise ajal mõned korrad brändiga üle pintseldanud, sest esimesed viilud tundusid väheke kuivad.

Viktoria
postitatud 23.12.2009 23:22

Väga maitsev keeks, sai jõuludeks tehtud. Tulevikus kindlasti teen veel ja veel.

Kriss
postitatud 25.12.2009 23:45

Väga hea, kõik küsisid veel ja veel:)

Kätrin
postitatud 27.12.2009 19:55

Tegin 2 päeva enne jõule, seega seista ja tõmmata ei jõudnudki. Sellest hoolimata oli keeks tõeliselt hea ning maitses kõigile väga. Teen kindlasti ka edaspidi jõuludeks.

R.
postitatud 24.01.2010 14:53

Panin jahu vähem (250 g) ja lisasin ka näpuotsa täis soola. Vaatamata veidi väiksemale jahukogusele tuli tainas suht paks ja tihke, retseptis öeldud taigna vormi valamist ma küll ei saanud teha. Lihtsalt mätsisin ta vormi. Keeks ise hea, tänu puuviljatükkidele. Söödi loomulikult kohe ära, meil ei seisa miski.

merita
postitatud 03.12.2010 15:33

Väga hea! Korduvalt tehtud!

Maarja S.
postitatud 10.12.2010 18:17

Sai eile tehtud, käin nüüd muudkui imetlemas. Ehk peavad jõuluni vastu.

Monica M.
postitatud 10.12.2010 18:18

Selle aasta esimene tehtud ja söödud, vaja uus meisterdada ja maiasmokkade eest peitu panna...väga maitsev on küll:)

Epp K.
postitatud 10.12.2010 18:21

Tehtud! Nädalakese juba laagerdunud ka. Maitseb hea!

Adonay
postitatud 10.12.2010 19:40

Tegin ka üleeile kaks suurt pätsi jõuluajal maiustamiseks

Adonay
postitatud 14.12.2010 13:54

Tahtsin veel lisada, et küpsetasin peaaegu 2 tundi, enne oli keeks kahtlaselt pehme ja tikk jäi ka niiskeks. Loodan, et üle ei küpsetanud muidugi

Mel
postitatud 16.12.2010 21:39

Küpsetasin ka vist 1h 50min, enne kui tikk kuivaks jäi. Jahu panin veidi vähem. Nüüd keeks jahtub ja hoian hinge kinni, et selle vormist ilusti välja saaksin.

Liina
postitatud 27.12.2010 14:55

Otsustasin proovida paljude poolt kiidetud puuviljakeeksi aga minu jaoks see ei olnud midagi erilist, viimasel ajal mulle ei meeldi üldse alkoholimaitselised toidud.

Signe
postitatud 27.12.2010 22:44

Väga mõnus keeks! teen seda nüüd teist korda ja kindlasti küpsetan veel!

Mare
postitatud 02.01.2011 23:03

Küpsetasin seda keeksi jõulukinkideks sellel aastal 6 korral (mul väikesed vormid ja sain ühest kogusest 2 keeksi). Kõik kingi saajad olid vaimustuses.

Tiramiiiisu
postitatud 28.12.2011 11:41

Tuli väga maitsev ja püsis kaua-kaua mõnusalt pehme.

Hexy
postitatud 20.01.2012 10:57

Mulle maitseks rohkem kui oleks vähem puuvilju :)

mmm
postitatud 14.12.2013 14:06

palju sellest kogusest saab, kas ühe pikliku vormitäie?

Ludmilla
postitatud 14.12.2013 18:35

Lõikusin täna kõik puuviljad ja panin rummi sisse, homme läheb küpsetamiseks.Tegin sel aastal suurema koguse, eelmised aastad on väga kiiresti otsa saanud.Väga maitsev

Merike
postitatud 15.12.2013 15:52

mmm, mina jagasin taigna 2 vormi vahel ära.

Iiris
postitatud 02.01.2014 19:00

Pille, Sinu jõulukeeksi retsepti sai täiendatud rummiga immutamisega nädala jooksul. Väegadema hea sai.

Anniqa K @ FB
postitatud 05.12.2014 15:04

Mina olen ka sellist teinud. Ja seda on väga kiidetud. Ämm mul fännab seda kui teen ja talle meeldib kui saab seda viiludena veel kuivatada, tulevad head kuivikud mida hiljem krõbistada ;)

Kairit M @ FB
postitatud 05.12.2014 16:31

See retsept on vaieldamatult parim! Iga aasta olen teinud ka ühe väikese konkureeriva uue variandi, aga ükski pole nii maitsev olnud.

Maarja
postitatud 15.12.2014 23:55

See on tõesti hea keeks. puuvilju leotasin Captain Morgan'i Spiced rummis. ;) Lisasin omalt poolt veel taignasse juurde pisut kardemoni, apelsini riivitud koort ja terve paki purustatud kreeka pähkleid. juba paar päeva hiljem on see tee kõrvale super magustoit. :)

Carol
postitatud 27.12.2014 18:48

Ülim keeks! Ei suuda käest panna!

Kaare
postitatud 29.12.2014 16:50

Olen seda keeksi mitmeid kordi teinud. Tavaliselt panen jõhvikaid, rosinaid, ploome ja aprikoose. Alkoholi maitset küll kartma ei pea, see ei jää niimoodi tunda. Jagan ka taina kahe vormi vahel, siis küpseb tunni ajaga ära. Olen teinud ka nii, et panen puuviljad potti, lisan poti põhja veidi õunamahla ja lasen keema tõusta. Siis lisan konjaki ja lasen mõne tunni seista. Nii saab keeksi samal päeval küpsetada ja puuviljad saab mõnusalt pehmeks lühema ajaga.

Merike Tikkar
postitatud 06.12.2015 17:17

See aasta tuleb 3x tegemisele! Terve pere lemmik! :)

Eha Heinla
postitatud 06.12.2015 17:18

Tegin eile valmis, ootab nüüd õiget aega! Eelmisel aastal maitses küll hästi! :)

Ristl
postitatud 10.12.2015 22:54

Igal aastal enne jõule mõtlen, et peaks seda keeksi tegema... aga ei ole jõudnud. Seekord on mõnusamalt aega ja keeksid on ahjus. Mõõtsin ja kaalusin kõik kogused grammi täpsusega (tegin topeltkoguse), sest Nami-Nami retseptid on enamasti juba väga täpselt paika timmitud :) Tainast tuli palju, aga mahutasin siiski kahte 30-cm Kaiseri keeksivormi ära. 1 cm jäi ülalt äärest vabaks vaid :) Ootan huviga, et kaua küpseb.

Ristl
posted on 11.12.2015 09:10

60 minutiga olid põhjast veidi taignased veel. Tõstsin ümber alumisele siinile ja küpsetasin veel 15 minutit - tulemuseks ilusti ühtlaselt läbi küpsenud keeks, ei kuiv ega midagi. Võib-olla kui oleks küpsetanud pöördõhuga, oleks ka 60 minutiga läbi küpsenud. Mul kahjuks pöördõhu funktsioon on ahjul tuksis.

Liisu
postitatud 03.12.2016 16:51

Huvitav, kas seda brändit miski muuga asendada saaks? Või kui ei leota puuvilju selles tuleb keeks liiga kuiv?

Pille
posted on 03.12.2016 18:50

Liisu, leotamata puuvilju pole küll mõtet lisada. Brändi asemel sobib ka Vana Tallinn vm liköör. Kui alkoholi vältida soovid, siis leota kasvõi marjamahlas või apelsinimahlas - peaasi, et leotad!!!

Katrin Lember
postitatud 04.12.2016 09:30

Mina teen ka juba palju aastaid jõulukeeksi. Olen teinud nii rummi kui ka brändiga ja nüüd olen jäänud brändi juurde, meie perele meeldib see rohkem. Parem on eelmisel päeval kõik ära hakkida ja õõseks brändi sisse tõmbama jätta. Peale küpsetamist, kui jahtunud, fooliumisse keerata ja jahedasse. Mina hoian sahvris aga arvan, et võib ka külmiku ülemisel riiulil. Kord nädalas immuta veel brändiga. Selle keeksi tegemine on üks ütlemata mõnus tegevus ja imehea on ta ka.

Elena Maltseva
postitatud 04.12.2016 20:13

Kas seda ilma alkoholita ka teha saab kuidagi?...

Pille
posted on 04.12.2016 20:40

Elena, kas Sa põhimõtteliselt väldid köögis alkoholi? Küpsedes aurustub pea kogu alkohol, nii et kooki võivad süüa nii rasedad kui ka lapsed (ma ise üldiselt ei immuta pärast keeksi veel alkoholiga; kui seda teha, siis muidugi ei sobi).
Kui aga põhimõtteliselt alkohol ei sobi, siis leota kasvõi apelsinimahlas või mõnes mitte väga magusas siirups või näiteks Earl Grey tees.
Põhiline, et leotad, muidu jääb kuiv!!!

Elena Maltseva
posted on 06.12.2016 09:42

Aitäh vastuse eest! Mitte põhimõtteliselt, vaid just laste pärast, ja ise imetan rinnaga. Aga siis saab julgelt proovida, aitäh ☺

Anneli
postitatud 01.10.2017 10:04

Kas toidukilesse ei või mässida?

Evelyn
postitatud 03.12.2017 15:20

sain eelnevatest kommentaaridest vastuse, et alkohol küpsetamise ajal ära aurustub ja tänu sellele sobib nii lastele, kui ka rasedatele. Aga kuidas on lood selle vahepealse niisutamisega. Mõnest kommentaarist käis läbi, et niisutasid vahepeal rummiga... Kas selline variant sobib ka pere pisimatele?

Pille
posted on 03.12.2017 19:50

Evelyn - usu mind, see rummi vms vahepeal niisutamine pole vajalik, keeks on mahlakas ka ilma. Samas ei keela keegi seda keeksi enne serveerimist seda natuke immutamast, aga siis ei haihtu see alkohol mitte kuhugile ja pere pisimatele ei sobi!

Maris
postitatud 28.12.2017 09:39

Sai paari nädala eest tehtud ja jõulude ajal ära söödud. Oli nii maitsev, et paluti vana-aastaks korrata. Sai ikka puuvilju pandud mis mustas, no ja rumm andis ikka ka õige meki.

Helen
postitatud 17.11.2018 17:48

Võetud selleks aastaks plaani! Kuid tekkis küsimus, et kui tihti immutada tuleks? Kuna korteris väga jahedat kohta pole, kas tasuks hoida näiteks külmikus?

Kelli
postitatud 02.12.2018 16:03

Tegin topeltkoguse ja jagasin kolme vormi vahel ära.. Ja valmis nad said

Ave
postitatud 08.12.2018 14:05

Olen juba õige mitu aastat sarnast keeksi teinud kohe dets esimestel päevadel ja seegi kord laagerdub ta juba nädalaa jagu mul toidukilesse pakituna rõdul. Reeglina kulub mul rummi rohkem. Pähklid mulle keeksi sees ei meeldi hästi ja neid pole lisanud. Aga kõike muud kohe mõnuga, kaasaarvatud pisikesed sidruni ja apelsini sukaadi kuubikud. Ikka kohe kõike rohkelt. Vahel olen osale taignale ka kakaod lisanud ja nii kirju keeksi saanud. Igal juhul tasub jandamist ja ise tegemist.