1 kg kartuleid
300 g läbikasvanud sealiha või suitsuliha
1 suur sibul
soovi korral köömneid
soola ja musta pipart
hoolikalt puhastatud seasoolt
Koori ja riivi kartulid jämeda riiviga. Pese kartulid külmas vees hoolikalt puhtaks, et võimalikult palju tärklist kätte saada. Nõruta kartulid ja lase nt köögirätikul taheneda.
Haki sibul. Haki (suitsu)liha väiksemateks tükkideks. Prae liha ja sibul kergelt kuumal pannil kuldseks. Lisa maitseained, sega riivitud kartulitega.
Pese seasooled hoolikalt, täida lehtri abil kartulitäidisega. Keeda soolaga maitsestatud vees poolpehmeks, umbes 10-15 minutit.
Enne serveerimist küpseta vorste 220-kraadises ahjus, kuni need on kuldpruunid.
Fotod: Katrin Press
Kartulivorst on pärit Vigalast ja Vigala inimesed ei prae kunagi liha ega sibulat ja ei pane ka suitsuliha.
Kuidas teie ksndis neid tehakse, kas jagaksite?
Nii kaua kui ma mäletan,olen teinud vanaemaga koos kartulivorste.Siin Konuvere kandis ei praeta liha ega sibulat (ka verivorsti tehes) ja kartul tükeldatakse väikseks kuubikuks, maitseainetest pipart ei kasuta. Vorstid keedetakse ja nii jääb ootama ahju panekut.
Kas on teada palju umbes vorsti sellest kogusest saab? Ette tänades!
XXL, veidi üle kilo!
Tänan info eest ! :)
Kartulivorste tegin eelmised jõulud esmakordselt. Ju tegin ma midagi vist valesti, et midagi jäi nagu vajaka. Võib olla üritan sel korral uuesti. Kogemus puudub, siis ei oska ka võrrelda, kuna pole kartulivorsti ennem saanud ka.
Sibula ja liha praadimine annab minu arvates maitsekamad vorstid! :) Eks see olegi maitse asi ja kellel kui palju aega vorstiteoks on.
Tegime 4kg kartulist, saime umbes 50 vorsti (u 10 cm).
Minu memm ei praadinud sibulat ega liha läbi. Kartul tükeldati väikesteks kuubikuteks. Sama tegemise õhtu vorstid,mis kohe ahju läksid,neid ei keetnud. Enne keetmisel tehti sukanõelaga vorstidesse augud,et katki ei keeks.
Igal aastal teeme, ammu juba.Kõik variandid läbi proovitud.Kõige parem ikka kui liha ja sibulad läbi praetud.Siis ei jää neid pehmeid pekitükke ka sisse, jäävad krõbedamad.Parem muidugi suitsulihaga veel.
Kus seasoolt müüakse?
Maarahva pood
Kartulivorstid
Raplamaal söödi vanasti jõulude ajal hoopis kartulivorste.