400 g kalafileed
50 ml sidrunimahla
soola ja musta pipart
Tainas:150 g ehk 2,5 dl nisujahu
1.5 dl piima
soola ja pipart
2 muna
Frittimiseks: Külm kaste:300 g majoneesi
100 g marineeritud kurki või marineeritud seeni
Puhasta kala nahast ja luudest. Lõika filee 1 x 5 cm kangideks. Marineeri kalakange sidrunimahla, soola, pipra ja hakitud peterselli segus - piisab ka 5 minutist ehk ajast, mis kulub taina segamiseks.
Sega jahu toasooja piimaga, lisa veidi õli ja lahtiklopitud munakollane. Lase 10-15 minutit külmkapis paisuda. Maitsesta lõplikult, lisa tugevaks vahustatud munavalge.
Kasta kalatükid tainasse ja prae rohkes rasvas kuldpruuniks (õli temperatuur 180-190 C).
Nõruta ja jahuta köögipaberil.
Serveeri kastme ja sidruniviiluga.
Kastme jaoks haki kurk või seened hästi peeneks, sega majoneesiga ja maitsesta.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
Retsept on väga hea aga oleks jube tore, kui mittemidagiütlevate grammide asemel kasutataks nt 1/2 klaasi jahu, nagu ameerikas on kõik cup-es. Alati peab pool päeva netis kolama, et saada teada, kui mitu klaasi on 100g jahu :)
Mari, panime retseptis jahu juurde ka mahu. Selle pool-tassi mureks on see, et inimesed ei kasuta ikka mõõtenõusid vaid esimest ettejuhtuvat tassi ja need seinast seina.
Ühtlasi oleneb ka kui kohev on jahu. Mida tihkemalt klaasi saad, seda rohkem ka gramme.
Kasutasin peterselli asemel tilli ja tulemus oli väga maitsev. Kadusid laualt nagu soojad saiad.
Kasutan kala marineerimisel ka tilli, mitte peterselli. Vahest hoian üle öö külmikus kausis kile all ja paremaks läheb. Unustage kastmes majonees - hapukoorest piisab. Kindlasti kasutada hapukurki, mitte marineeritud kurki. Mina lisan veel kõvaks keedetud riivitud muna ja tilli ikka kohe südamest.
Kui kaua valmis tehtud kala taignas säilida võiks?
Aasta.
Susanna, parim ikka valmistamise päeval, aga kuni paar päeva võib ka külmkapis hoida.
Pühapäevakokkaja kogemusi: Esmane kokkuvõte - väga hea! Lausa hingati ära laua pealt :) Paar täpsustust vähese kokkamispraktikaga tegelastele vähese praktikaga kokkaja poolt. See võiks kehtida siin ja edaspidigi - kasutajaskond oleks kohe laiem. Tõepoolest kuluks ära kaaluühikute asemel kasutada mahuühikuid (klaas, teelusikas jne). Konkreetsemalt selle retsepti kohta: ilmselt on 1,5 dl piima liiga palju - tainas tuli väga vedel ning jäi seetõttu üle. Või siis väike, paari sõnaga antud juhtnöör, näiteks nii: "kui tainas jääb liiga vedelaks, kasutage kalatükkide taignasse kastmiseks ja pannile panemiseks lusikat". Ilmselt igapäevakokkaja jaoks naeruväärselt tühine tarkus, aga vähese praktikaga oma perele üllatust valmistava pereisa jaoks Väga Vajalik Nõuanne! Aga igal juhul veelkord aitäh - kokkuvõttes sai väga maitsev pala!
Enn, tegin täna just perele ja pidin piima juurde lisama, sest tainas oli kuidagi liiga paks :) Eks see oleneb ka jahust ja munade suurusest.
Tegin täna perele, kalaks oli kohafilee. Peterselli polnud käepärast, seda ei pannud täna.
Meie peres pidulikel puhkudel ikka laual, nagu ka 2024. aasta viimasel õhtul. Mulle meeldib siin kohafileed kasutada.
Kala tainas
Mõnus klassikaline suupiste.