2 kg tükk ilusat sea kaelakarbonaadi
3-4 sl mett
3-4 sl Dijoni või Põltsamaa sinepit
2-3 värsket rosmariinioksa (ainult lehti)
2 tl meresoola
Haki küüslauk ja rosmariinilehekesed peeneks, sega mee ja sinepiga ühtlaseks. Maitsesta sealiha soolaga, siis hõõru mee-sinepimarinaad hoolega liha sisse*. Aseta liha ahjupannile, kata fooliumiga ja pane üheks-kaheks ööpäevaks jahedasse maitsestuma.
Tõsta liha tund aega enne küpsetamist toasooja. Kui Sul on lihatermomeeter, siis torka see läbi fooliumi liha kõige paksema osa keskele.
Küpseta 160-kraadises ahjus umbes 2,5 tundi, kuni lihatermomeeter näitab liha sisetemperatuuriks 82-85 kraadi. (Kui soovid liha kõrvale praeleent serveerida, siis vala umbes poole küpsetamise ajal ahjupannile ka 2-3 dl kuuma vett).
Eemalda foolium, maitsesta liha pealt veel kord kergelt soolaga ning küpseta liha 200-220 kraadises ahjus umbes 10-15 minutit, kuni liha pealt veidi pruunistub.
Tõsta praad ahjust välja, kata taas fooliumiga ja lase enne viiludeks lõikamist ja serveerimist 20-30 minutit fooliumi all “puhata”. Seejärel lõika liha üsna õhukesteks viiludeks.
Retsept ilmus ka ajakirja Kodu & Aed 2012. a. detsembrinumbris, pildi tegi Juta Kübarsepp.
Viinamarjasort: 80% Sangiovese 10% Ciliegiolo 10% Cabernet Sauvignon
Appellation: Montecucco Rosso Riserva DOC (Toscana, Maremma)
Küpsemine 18 kuud tammevaatides, millest kasutusel Prantsuse barrique (225L) ja suuremad tonneaux, 50 % uued ja 50 % teistkordsel ning kolmandat aastat kasutusel.
Välimus: intensiivne rubiinpunane
Aroom: intensiivne ja kauakesterv aroom, tuntavad mustika ja muraka aroomid, keedisene, Vahemere ürdid ja loorberi lõhna.
Maitse: pehme ja tasakaalustatud, arenev, kergelt balsamico't, vürtse ja liköörne, harmooniline parkaine, pikk kauakestev järelmaitse.
Serveerida: 16-18 °C
Tootja: ColleMassariMeil oli täna seapraad hapukapsaga ja värske kartul. Seakarbonaad oli 48 tundi selles marinaadis. Maitses väga hea!!!
Julgen seda kõigile soovitada. Liha sai väga maitsev ja 2,2 kg karbonaaditükk kadus laualt kiiremini kui ma arvata oskasin.
Maitses tõeliselt hästi. Kõrvale sõime keedetud kartuleid ja koduseid hoidiseid.
Kas samal pannil lihaga (kui liha on nt fooliumis) saaks teha ka ahjukartuleid (pealt kuldkollaseid, kergelt krõbedaid mõnelt poolt) ja küpsetuskotis porgandeid (neid ikka saab ju)?
Panin natuke rohkem küüslauku, väga maitsev
Väga maitsev liha sai, lapsed ka sõid.
See praad oli täna meie jõululaual ja sai palju kiidusõnu. Meeldivalt tasakaalus maitsetega liha, mis maitses hästi nii suurtele kui väikestele külalistele. Masseerisin lihatükki usinalt, nagu retseptis öeldud. Marinaadis oli liha 24 tundi. Ma ei tea, oli see nüüd õnnestunud massaaži või õnnestunud lihavaliku tagajärg, aga nii mahlast ja nii meeldiva maitsega praadi pole pikka aega saanud. ;)
Tegime seda praadi jõulueelseks õhtusöögiks...väga hea oli
Liha tuli väga maitsev! Kõigile meeldis.
No 10-12 inimesele küll ei jagu nii väiksest tükist head liha.
Jagub.Kui liha võtavad omad noh.
Mitu aastat selle retsepti järgi teinud jõuludel liha ja siiani meie pere lemmik! :) Soovitan!
Meie pere lemmik,kõik mee tagavarad otsas
Väga maitsev!
Maitses kõigile nii soojalt, kui külmalt. Ma panin marinaadi aineid poole rohkem. ;)
Väga maitsev ja mahlane sai, tegin ka!
Meil olid 3 pühasöögiaega kodus, millest 2l oli just seesama sealiha laual.
Väga maitsev!
Minu uus lemmk liharetsept! ????
Väga hea retsept, tulemus on tõeliselt maitsev :)
Väga hea tulemus sai, soovitan. Pruunistasin alguses kamarat 200C juures, siis pöördõhuga 155 1,5h, seejärel keerasin liha kamaraga allapoole ja pruunistasin 20min
MEEELDIB !!!!!! 5+!!!!
Ahjupraad karbonaadist
Üsna traditsiooniline ja kergelt sinepine ahjupraad sealihast. Kahekilosest karbonaadist piisab 10-12 sööjale. Külmad praelõigud sobivad hästi võileiva peale ja salati sisse, nii et ka väiksemale seltskonnale võib selle sama retsepti järgi jõuluprae teha, siis jätkub seda lihtsalt kauemaks.