300 g nisujahu (u 5 dl)
1 sidruni või 0,5 apelsini riivitud koor
1 tl söögisoodat
0,25 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl uhmris peenestatud või jahvatatud kardemoni
0.5 tl soola
3 sl suhkrut
5 dl keefirit või hapendatud täispiima
3 muna (L)
Praadimiseks: Serveerimiseks:soovi korral ka maasikamoosi
Eralda munavalged munakollastest.
Klopi munakollased hapupiimaga ühtlaseks, sega juurde sidruni- või apelsinikoor, suhkur ja kardemon.
Sega jahu, küpsetuspulber ja sooda omavahel.
Vahusta munavalged soolaga tugevatipuliseks vahuks.
Sega jahu+küpsetuspulber+sooda munakollase-keefirisegu hulka. Viimasena sega jaokaupa õrnalt juurde munavalgevaht ja sulavõi või õli.
Lase tainal u 30 minutit jahedas seista.
Kuumuta spetsiaalne æbleskiver-pann tugeval kuumusel, siis pintselda kergelt õliga. Täida augud 3/4 ulatuses tainaga. Kui æbleskiver on altpoolt küpsed, siis keera ettevaatlikult ringi - seda on mugav teha nt peenikeste puidust grilltikkude abil.
Küpseta paar minutit, aeg-ajalt pöörates, kuni æbleskiver on ümberringi ühtlaselt kuldpruunid ja seest küpsed.
Tõsta valmis pallikesed taldrikule, puista üle tuhksuhkruga ja soovi korral paku juurde maasikamoosi.
Taani retsept, pildid tegid Juta Kübarsepp ja Nami-Nami toimetaja Martiina Anni.
Suhkrut retseptis ei olnud... aga ma panin ikka, muidu ei lähe ju munavalged nii kõvaks vahuks. Aga peab ütlema, et tainas tuleb väga tihe ja seda ei saa päris hästi seal augu see keerutada, nii et ikka päris kera tuleks. Mida kauem tainas seisis (ja vedelamaks muutus) seda paremini sai keerutada. Munavalge maitse on suht tugevalt esindatud, aga pole viga. Järgmine kord proovin mõnd hapupiimaga retsepti.
Zapxpxau - me vahetasime nüüd retsepti välja, ehk nüüd on hapupiimaga variant siin. Palju-palju parem ja mu "Taani ema" poolt heaks kiidetud :)
Minul läks munavalge soolaga vahustades hästi vahule. (Vahustan alati toasooja muna)Taina valasin kannu, millest omakorda on hea vormi valada. Kui auke ainult pintsliga teha õliseks/võiseks, siis ebaõnnestus minulgi see taina keerutamine. Aga kui valada põhja u 1-2 tl õli, siis tainas küpseb õlis kenasti ja saab ka nõuetekohaselt keerutatud. Järgmisel korral lisaksin tainale suhkrut, lihtsalt on harjumuspärasem. 35% koore asendasin 10%-ga.
Tegime neid täna Tallinna Linnamuuseumi taani julehygge-töötoas ja tundus, et meeldisid kõigile. Kahekordne portsjon sai otsa ca 30 minutiga :)
Pole veel neid teinud aga kuidas taigen seisma peab kui on juba sooda sees? Sooda ju reageerib kohe ja siis ei jää enam nii kohevad.
Hea küsimus, S. Siin on ilmselt ka küpsetuspulbril oma roll ja selles, et tainast tuleb hoida jahedas ja mitte toatemperatuuril. Ma olen neid nüüd ikka päris mitu korda teinud ja tulevad head kohevad pallid!
Taanlaste jõulupontšikud
Æbleskiver e. õunapallid on traditsiooniline Taani jõuluroog, süüakse alati nn 'lillejul' pidudel, ehk jõuludele eelnevatel hõõgveini-koosviibimistel. Õunu pontšikutes pole, lihtsalt nimi selline :)