Supp on maitsev, kasulik ja soojendav söök. Kõrvits sobib supi sisse imehästi! Ja püreesupid muudab kõrvits imeilusalt kollaseks – roog on nagu kausitäis päikest!
Nami-Nami kõrvitsasuppide edetabelis troonib see siidine püreesupp. Aga ega palju maha ei jää ka see idamaine kõrvitsasupp või see vürtsikas supp läätsede ja kookospiimaga. Lastele maitseb sageli juustuga maitsestatud püreesupp - proovi näiteks seda suitsujuustuga kõrvitsasuppi. Nami-Nami toimetaja Martiinale maitseb aga väga muskaatpähkliga maitsestatud püreesupp. See põnev supp vajab küll rohkem komponente ja toimetusi, aga tulemus on vägagi põnev!
Kuldkollast köögivilja võib kasutada ka kookides-saiades. Alustades kõige lihtsamast saiapätsist, millele kõrvits kena värvi ja mõnusa niiskuse annab kuni klassikalise kõrvitsapirukani välja, tulemus on maitsev! Kõrvitsat võib panna pannkookide sisse või lisada keeksitainasse , mõnus saab ka šokolaadi ja kõrvitsa kooslus – vaata seda brownie-tüüpi kooki.
Risoto on kreemjas ja soojendav roog, mis ka kõrvitsaga kokku sobib. Klassikaline kõrvitsarisoto on ülimaitsev! Proovi ka seda risotot, mis sisaldab nii kõrvitsapüreed kui –kuubikuid. See speltakruupidega valmistatud risotolaadne roog on veidi robustsem, kui klassikaline itaalia roog, aga ikkagi väga maitsev!
Kõrvits sobib ka kokteili sisse – see maitsev smuuti on kaunilt kõrvitsakollane ja kõrvitsapirukamaitseline!
Ühed populaarsemad küpsised Nami-Nami retseptikogus on just kõrvitsaga küpsised! Need on ka Nami-Nami toimetajate iga-aastases sügismenüüs :) Hästi maitsvad on ka need kõrvitsakõrsikud, sobivad supi kõrvale või niisama näksimiseks.
Kõrvitsast saab päiksekollast moosi! Eriti levinud on kõrvitsa ja tsitruseliste kooslused: kõrvitsa-apelsinimoos, apelsini ja ingveriga kõrvitsamoos. Mõnus saab kõrvitsamoos ebaküdooniaga ning põnev on ka kuivatatud aprikoosidega maitsestatud moos.
Vormiroog on soe ja toitev. Proovi seda magusat kõrvitsa-kohupiimavormi või näiteks neid väikseid ricotta-kõrvitsavormikesi. Kanaliha ja kõrvitsaga spagetivorm on lihtne, aga hea õhtusöök!
Igaüks teab ju klassikalist marineeritud kõrvitsa salatit, eks!? Lisaks sellele tasub proovida kõrvitsa-sibulasalatit , mida samuti purki panna saab, et vajalikul hetkel hea võtta oleks. Värsketest salatitest soovitame proovida kõrvitsa-hapukurgisalatit ja pohladega toorsalatit.
Tihkema viljalihaga köögiviljad sobivad hästi ahjus röstimiseks. Nii ka kõrvits. Mõnus on juustuga röstitud muskaatkõrvits, aga ka tšilli ja tüümianiga maitsestatud kõrvits. Eelnevalt röstitud kõrvitsast võib aga teha seda isuäratavat pirukat.
Viimaseks üks hästi mõnus makaroniroog – lintnuudlid kitsejuustu ja kõrvitsakastmega. Tasub proovimist!
Lemmikud on ilma piimaliseta kõrvitsapüreesupp ning ahjus röstitud kõrvits mille iganes lihalise kõrval. :) Ja vanaema marineeritud kõrvitsatest ei saa ka kuidagi üle ega ümber - jõululaud ilma kausitäie kuldsete kuubikuteta ei ole täiuslik! :D
Väga lahe artikkel! Minu lemmik on lihtne ja kiire pannil või ja sambal olekiga (marineeritud tšilli) praetud kõrvits. Mmm m...
Minu lemmik on ahjus röstitud kõrvits sinihallitusjuustu ja salveiga või kõrvitsa püreesupp kukeseentega :)
Kas iga kõrvitsaga võib teha suppi, sûûa toorelt salatina, teha kooki jne ? Poes on nii suur valik erinevaid kõrvitsaid :)