Marineeritud kõrvitsahoidis

Klassikaline kõrvitsahoidis, mis on vist iga eestlase jõululaual :)

Kogus
3 x 0.5 liitrit
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

1 kg kõrvitsakuubikuid (puhastatud kaal)

1 l vett

3 sl 30% äädikat

Järgmisel päeval:

200-250 g suhkrut

6 tera nelki

6 tera vürtspipart

1 pikem jupp kaneelikoort

Valmistamine

Retseptis toodud kogused on mõeldud 1 kg puhastatud kõrvitsakuubikute jaoks!

Koori kõrvits, eemalda seemned ja lõika viljaliha kuubikuteks. Pane kõrvitsakuubikud potti, lisa vesi ja äädikas ning lase ööpäev tõmmata - see aitab kõrvitsatükkidel mõnusalt krõmps-kõvad püsida.

Lisa potti vürtsid ja suhkur. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja keeda tasasel tulel umbes 45-50 minutit, kuni kõrvitsakuubikud on sobivalt pehmed.

Pane kuumalt steriliseeritud kuumadesse purkidesse. Igasse purki pista ka nelgi- ja vürtspipratera. Kaneeli ära purki pane, sest see võib hoidise värvi muuta!

Loe veel:

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Martiina.

LISA KOMMENTAAR

Lumetydruk
postitatud 07.01.2012 18:12

Maiseb väga koduselt, kõrvits jäi mõnusalt krõmps :)

Pille
postitatud 09.10.2016 17:02

Foto ka:

kõrvitsaretsept
postitatud 02.01.2017 12:25

Teen teisiti. Heaks kõrvitsahoidiseks kasutan ainult muskaatkõrvitsat või ka pudelkõrvitsat, mis on juba olemuselt kõvema tekstuuriga. Panen samad koostisained keema, vürtsid ka kohe sees, aga äädikat kohe ei pane. Keedan tükeldatud kõrvitsa kohe ühe kihi kaupa potis niikaua, et kergelt hakkavad läbi kumama, mitte päris pehmeks, sest toimub veel järelküpsemine. Piisab, kui tikk kergelt sisse läheb. Tõstan vahukulbiga välja ja jätkan, kuni kõik kõrvits on keedetud. Siis lisan keeduvette ka äädika ja valan marinaadi kõrvitsatele peale. Kusjuures ei tee hoidiseks, vaid teen kohe söömiseks ehk siis jõuludeks ülisuure klaaskausi sisse. Siin retseptis soovitatud 45 minutit keetmist on minu arvates liig, siis on puder valmis.

Hexy
postitatud 19.01.2013 19:36

Meespool kiitis selle kõrvitsahoidise heaks, vb paneks järgmine kord nelki ja vürtsi natukene rohkem. Samas äkki seistes maitse muutub?

Martiina
postitatud 09.10.2016 16:59

Väga maitsev ja õnnestub retsepti järgi tehes hästi! Igaaastane klassika

Helgi Tõnnemaa
postitatud 09.10.2016 21:31

Nii olen ma kogu oma teadliku elu teinud ...

Katrin Tammeoja
postitatud 10.10.2016 09:36

Mina panen maitseks nelki, kaneelikoort ja apelsinikoort.

Kaare
postitatud 31.10.2017 10:44

Viimastel aastatel olen teinud kuivema ja kõvema viljalihaga kõrvitsast. Kuubikuid ennem ei leota, keedan kohe samal päeval marinaadis u 15 minutit (kuni on läbipaistvad). Teen paar kuud enne jõule ehk kõrvitsal jääb piisavalt aega ka purgis maitsestumiseks. Koostisainete osas järgin retsepti, väga maitsev salat, nagu lapsepõlves :)

Kristi
postitatud 28.11.2017 20:05

Väga hea retsept, tegin esimest korda see aasta täiesti ise just selle järele... Isegi mees kiitis ning lapski sööb hea meelega...

Nipitiri
postitatud 09.10.2019 08:15

Keeta 45 minutit- see siis ju oudru. Pigem 5 minutit.

Vist on tõesti viga,
postitatud 16.11.2019 15:35

45kuni50minutit pisut ikka palju keeta????

Liis
postitatud 28.10.2020 10:49

Mis ma valesti tegin, et osades purkides olid paari tunni pärast sellised mullid? Ja osa purke normaalsed, st vahuta.

Pille
postitatud 28.10.2020 17:09

Liis, esimest korda elus näen :O Kas võib olla purgipesemisest jäänud pesuvahendijääk? :O

Kadri
postitatud 16.12.2020 12:01

Need on õhumullikesed. Kaas pole hermeetiliselt kinni. Ikka juhtub. Keera kaas kõvemini peale või tarvita kiiremini ära.

Oksana
postitatud 31.01.2021 16:26

Tänan, hea retsept, abikaasale Matisse.

Mann
postitatud 15.10.2023 09:18

Minutid on küll pisut puus, 45-50 min palju. Mul tavalin kõrvits c 2.4 min ja kui kõvem sort, siis c 5-7 min.

kõrvits
postitatud 31.10.2023 21:21

Tegin esimest korda ja sain kolm kilo kõrvitsaputru selle soovitatud keetmisaja järgi. Tegelikult õnnestus see juba 15 minutiga.

Elis
postitatud 11.12.2023 00:44

Selle retsepti järgi tuli parim kõrvitsasalat ever.