1 kg kõrvitsakuubikuid (puhastatud kaal)
1 l vett
3 sl 30% äädikat
Järgmisel päeval:200-250 g suhkrut
6 tera nelki
6 tera vürtspipart
1 pikem jupp kaneelikoort
Retseptis toodud kogused on mõeldud 1 kg puhastatud kõrvitsakuubikute jaoks!
Koori kõrvits, eemalda seemned ja lõika viljaliha kuubikuteks. Pane kõrvitsakuubikud potti, lisa vesi ja äädikas ning lase ööpäev tõmmata - see aitab kõrvitsatükkidel mõnusalt krõmps-kõvad püsida.
Lisa potti vürtsid ja suhkur. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja keeda tasasel tulel umbes 45-50 minutit, kuni kõrvitsakuubikud on sobivalt pehmed.
Pane kuumalt steriliseeritud kuumadesse purkidesse. Igasse purki pista ka nelgi- ja vürtspipratera. Kaneeli ära purki pane, sest see võib hoidise värvi muuta!
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Martiina.
Maiseb väga koduselt, kõrvits jäi mõnusalt krõmps :)
Teen teisiti. Heaks kõrvitsahoidiseks kasutan ainult muskaatkõrvitsat või ka pudelkõrvitsat, mis on juba olemuselt kõvema tekstuuriga. Panen samad koostisained keema, vürtsid ka kohe sees, aga äädikat kohe ei pane. Keedan tükeldatud kõrvitsa kohe ühe kihi kaupa potis niikaua, et kergelt hakkavad läbi kumama, mitte päris pehmeks, sest toimub veel järelküpsemine. Piisab, kui tikk kergelt sisse läheb. Tõstan vahukulbiga välja ja jätkan, kuni kõik kõrvits on keedetud. Siis lisan keeduvette ka äädika ja valan marinaadi kõrvitsatele peale. Kusjuures ei tee hoidiseks, vaid teen kohe söömiseks ehk siis jõuludeks ülisuure klaaskausi sisse. Siin retseptis soovitatud 45 minutit keetmist on minu arvates liig, siis on puder valmis.
Meespool kiitis selle kõrvitsahoidise heaks, vb paneks järgmine kord nelki ja vürtsi natukene rohkem. Samas äkki seistes maitse muutub?
Väga maitsev ja õnnestub retsepti järgi tehes hästi! Igaaastane klassika
Nii olen ma kogu oma teadliku elu teinud ...
Mina panen maitseks nelki, kaneelikoort ja apelsinikoort.
Viimastel aastatel olen teinud kuivema ja kõvema viljalihaga kõrvitsast. Kuubikuid ennem ei leota, keedan kohe samal päeval marinaadis u 15 minutit (kuni on läbipaistvad). Teen paar kuud enne jõule ehk kõrvitsal jääb piisavalt aega ka purgis maitsestumiseks. Koostisainete osas järgin retsepti, väga maitsev salat, nagu lapsepõlves :)
Väga hea retsept, tegin esimest korda see aasta täiesti ise just selle järele... Isegi mees kiitis ning lapski sööb hea meelega...
Keeta 45 minutit- see siis ju oudru. Pigem 5 minutit.
45kuni50minutit pisut ikka palju keeta????
Mis ma valesti tegin, et osades purkides olid paari tunni pärast sellised mullid? Ja osa purke normaalsed, st vahuta.
Liis, esimest korda elus näen :O Kas võib olla purgipesemisest jäänud pesuvahendijääk? :O
Need on õhumullikesed. Kaas pole hermeetiliselt kinni. Ikka juhtub. Keera kaas kõvemini peale või tarvita kiiremini ära.
Tänan, hea retsept, abikaasale Matisse.
Minutid on küll pisut puus, 45-50 min palju. Mul tavalin kõrvits c 2.4 min ja kui kõvem sort, siis c 5-7 min.
Tegin esimest korda ja sain kolm kilo kõrvitsaputru selle soovitatud keetmisaja järgi. Tegelikult õnnestus see juba 15 minutiga.
Selle retsepti järgi tuli parim kõrvitsasalat ever.
Marineeritud kõrvitsahoidis
Klassikaline kõrvitsahoidis, mis on vist iga eestlase jõululaual :)