1 kg tükeldatud kõrvitsat
1 kg tükeldatud ebaküdoonia vilju (puhastatud kaal)
5 dl vett
1 kg suhkrut
Lõika kõrvits väikesteks kuubikuteks. Lõika ebaküdooniad neljaks ja eemalda seemnekojad. Pane kõrvitsa- ja ebaküdooniatükid kastrulisse, lisa vesi. Kuumuta tasasel tulel 15 minutit, riisu vaht.
Lisa suhkur, kuumuta keemiseni. Siis lase segul maha jahtuda. Kuumuta moos uuesti keemiseni ning keeda 10-15 minutit, kuni kõrvitsatükid on pehmed.
Jaota moos kuumalt steriliseeritud purkidesse ning sulge kohe.
Kas oskate öelda, miks peab segul vahepeal laskma maha jahtuda? Mida see hoidisele juurde annab - seotud säilivusega, vitamiinidega?
Mulle tundub, et selle vahepealse mahajahutamise tulemuseks on natuke paksem moos. V2hemalt oma kogemused n2itavad seda.
Sai ka seda moosi tehtud. Tuli väga hea ja kindlasti tuleb seda järgnevatel aastatel veel teha!
väga maitsev.
Lia Virkuse ja Pille Endeni 2014. a. ilmunud kõrvitsatoitude raamatus oli täpselt samadest komponentidest kompott tehtud: 500 g puhastatud kõrvitsat, 100 g puhastatud ebaküdooniaid, 3,5 dl vett, 200 g suhkrut. Suhkrust-veest keedeti siirup, selle sisse kõrvitsa- ja ebaküdooniatükid 15-20 minutiks keema. Purkidesse ja kaante alla.
Lisasin veel 6 suurt apelsini,vanilje suhkrut ja kaneeli pulga sai Super moos
Kõrvitsa-ebaküdooniamoos
Kena kollane moos, millele ebaküdoonia lisab mõnusat hapukust. Moos on üsna paks, kuna ebaküdooniates leidub rohkelt pektiini.