Külmsuppide kirev maailm

Käes on kuum suvi ja käimas on ka kultuuririkkuse aasta. Tegime väikese ülevaate külmsuppide rikkalikust valikust Nami-Namis. Uskuge meid - on, mida avastada!

Tutvustame teile väikest valikut suppidest, mida kuumal suvepäeval kokku segada. 

Keefiriga külmsupid

Keefiri- või hapupiimapõhised soolased külmad supid on eestlastele hästi tuntud. Olgu selleks siis lihtne holodnik, kartuli-peedi-munaga külmsupp (fotol vasakul), leedukate šaltibaršciai või külmsupp rohke maitserohelisega (fotol paremal).

Proovi ka redisesuppi või külmsuppi köögiviljade ja keeduvorstiga.

Jogurtiga  ja hapupiimaga külmsupid

Bulgaarlaste tarator-supp on jogurti ja pähklitega (fotol all vasakul), külm avokaado-jogurtisupp - need on sobivad siis, kui keefiriga supid lahjaks jäävad.  Väga põnev on ka meie lõunanaabrite Kurzemes skābputra ehk külmalt serveeritav odratangu-hapupiimasupp (pildil paremal). 

Tomatiga külmsupid

Gazpacho!  See Hispaania päritolu külmsupp on juba leidnud tee eestlaste suvisele toidulauale. Retsepte on palju erinevaid, sest igal kokal on oma salanipid. Proovi Jose Pizzaro minimalistlikku versiooni (fotol vasakul), eestlaste lemmiku Anni Arro kurgi ja selleriga versiooni, Nami-Nami kokaraamatute illustraatori, Hispaania kunstniku Ximena Maieri siidist versiooni, Angela Cluttoni versiooni või hoopis põnevat maasika-tomati gazpachot (fotol paremal). Valikus on ka põnev valge gazpacho rohke küüslauguga - ajoblanco!

Endiselt tomatilainel

Tomatipõhiseid külmsupp armastavad ka itaallased - proovi nt Sugo di pomodoro freschi't (fotol vasakul), Toskaana pappa al pomodoro't, kitsejuustuvahuga tomatisuppi (fotol paremal ülal) või USA kokandusguru Martha Stewarti krabilihaga Bloody Mary tomatisuppi (fotol paremal all):

Värskendav melon ja roheline kurk

Külm melonisupp maitserohelise ja musta pipraga (fotol vasakul), arbuusisupp tšilliga, tomati-melonisupp, oranž gazpacho ja minimalistlik külm kurgisupp, kus on nii värsket kui ka soolakurki (fotol paremal)

Maitsev nii kuumalt kui külmalt

Mõned supid on suvel head nii kuumalt kui ka külmalt. Kaks ühes! Näiteks mündi-suhkruhernesupp (vasakul) ja igasuvine lemmik, suvikõrvitsasupp basiiliku ja parmesaniga (fotol paremal). 

Magusad külmsupid

Külmsupid ei pea olema vaid soolased! Proovi magusaid, nt ungarlaste hapukirssidest meggyleves-suppi (fotol vasakult) või taanlaste suvist lemmikut, koldskål-nimelist suppi (fotol paremal). Ent magusate külmsuppide valikus on ka külm mangosupp, mustikasupp ja palju muud põnevat. 

Millised külmsupid sinu suvemenüüsse kuuluvad, hea toidusõber?

Jäta vastus kommentaaridesse!

Loe veel:

Pille Petersoo
Pille Petersoo
postitatud 11.07.2024 09:14 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Nadja
postitatud 11.07.2024 14:15

Väga huvitavad retseptid - njaamm!