150 g tooreid kooritud mandleid
1-2 küüslauguküünt
1 dl mahedamaitselist külmpressitud oliiviõli
2 sl šerriäädikat
200 g (tahket) ciabatta't või muud nisuleiba
jääkülma vett
Serveerimiseks:poolitatud seemneteta viinamarju või kuubikuteks lõigatud õuna või melonit või kirsse
Kui kasutad tahket saia, siis leota seda esmalt vees.
Kui kasutad terveid mandleid, siis tuleb need esmalt koorida. Kalla mandlid üle keeva veega ja ning lase paar minutit seista. Siis kurna ning hõõru puhta köögirätikuga kestad pealt ära. Lihtsam on kasutada kooritud mandleid.
Pane mandlid köögikombaini ning peenesta. Lisa küüslauk, leotatud ja kuivaks pigistatud sai, sool, oliiviõli ning veidi vett. Püreesta katkendlikult, kuni saad ühtlase pasta.
Lisa jääkülma vett ja sega uuesti, siis vett jne, kuni saad sobiva konsistentsiga supi. Õige ajoblanco peab olema üsna vedel, aga soovi korral võid ka paksema supi teha.
Lisa šerriäädikas, maitsesta soolaga ning jahuta supp täielikult.
Enne serveerimist maitsesta vajadusel uuesti soola ja äädikaga. Jaota supp kaussidesse, kaunista viinamarjade, kirsside või õunakuubikutega. Lõpetuseks nirista peale veel veidi oliiviõli.
Retsept on mu sõbranna Ximena käest.
Ajoblanco - hispaania külm mandlisupp
Ajoblanco ehk "valge gazpacho" on hispaania köögist Granada ja Málaga kandist pärit külmsupp, mis koosneb mandlitest, küüslaugust ja saiast. Üsna rammus :)