Melon

Melon on kurgile lähedane taimeperekond, kuulub kõrvitsaliste sugukonda. Melonit kasvatatakse sooja kliimaga maadel. Vili on lõhnav ja magus (sisaldab kuni 18% suhkruid), seda süüakse peamiselt toorelt. Meloneid tuleks säilitada toatemperatuuril. Väga küpsed melonid tuleks aga panna külmkappi. Melon lõika tükkideks vahetult enne serveerimist - tükeldatud meloni viljaliha kuivab ning maitse lahjeneb õhuga kokkupuutel. Meloneid on mitut sorti.

Allpool on loetelu tuntumatest:

KANTALUUP (ingl. k. cantaloupe) Väike ja rohekas-kuldse säbrulis-võrgulise koorega, kergelt laperguse kujuga melon, mis on oma nime saanud ühelt Itaalia lossilt. Viljaliha on oranž ja väga aromaatne, sisaldab rohkelt A ja C vitamiine. Täidlase ja magusa maitsega kantaluup on maitsvaim jahutatult. Proovi tilga laimimahla ja näpuotsatäie pipraga.

ŠARENTEEMELON (ingl. k. charentais) Väike Prantsusmaalt pärit ja hinnatuim kantaluupmelon on säbrulise roheka pikitriibulise koorega. Kutsutakse oma lõhna tõttu ka muskusmeloniks. Kreemjas oranž viljaliha on väga hõrk ja magus ning sobib eriti hästi magusroogadesse.

ZARDMELON Zardmelon on talimelon, parima maitsega Iraanis ja Afganistanis kasvatatav melonisort.

GALIA Suuremapoolne kollase koorega, mis on kaetud tiheda võrgustikuga. Viljaliha on rohekas ning delikaatse maitsega. Sobib nii magusatesse kui ka soolastesse roogadesse. Pärit Iisraelist. OGEN Samuti pärit Iisraelist.

MESIMELON (ingl. k. honeydew) Tugeva koorega, rugby-pallikujuline melon. Hästi mahlane, eriti maitsev näiteks ingveriga. Magusamaitseline, kollakasrohelise viljalihaga.

PIEL DE SAPO Hispaaniast pärit hästi magusa viljalihaga melon. Selle meloni nimi tähendab otsetõlkes "konnanahka", kuna meloni koor on tumeroheline ning kaetud pruunide täppidega.

PÄRSIA MELON Suur helerohelise koorega muskusmelon, väikese võrgustikuga ning lõhekarva viljalihaga. Kaaluvad umbes 2 kilo, hõrgu magusa maitsega.

JÕULUMELON (ingl. k. Santa Claus melon, Christmas melon) Ovaalse kujuga muskusmelon, mis väliselt meenutab väikest arbuusi. Viljaliha on kollakas-roheline.

ARBUUS EHK MESIMELON (ingl. k. watermelon) Eestis tuntuim melonisort. Suured, rohelise koore ning erkroosa viljaliha ning tumedate seemnetega. Maitselt lahjem kui ülalnimetatud melonid. Arbuus on hästi mahlane - suur viil arbuusi sisaldab klaasitäie vett.