Nami-Nami TOP20 räimeretsepti

Räim on olnud peamine kala eestlaste toidulaual juba mitusada aastat. Vanasti öeldi, et Saare naine pidi oskama valmistada räimest 20 erinevat rooga :) Et räimehooajal vägevatele Saare naistele mitte alla jääda, jagamegi teiega Nami-Nami parimaid retsepte palavalt armastatud rahvuskalast!

 

Prae!

Kõige lihtsam on kalakaupmehelt saadud räimed kuumal pannil krõbedaks praadida. Klassikalised praetud räimed on alati kindla peale minek, aga proovi ka rootslaste Ooperikeldri räimi, mis on paneeritud rukkijahuga. 

 

 

Marineeri!

Eestlased on teada-tuntud marineerijad ja loomulikult marineerime me ka räimi vähemalt kuuel erineval moel! Näiteks marineerime toorest kala ja pistame selle siis purki nagu siin marineeritud räimede retseptis. Seejärel katsetame juba sinepiräimi ja räime kadakases marinaadis. Aga kui päris aus olla, siis kõikide suureks lemmikuks on ikkagi marineeritud praetud räimed. Neid võib valmistada ka kreekapäraselt sidrunimarinaadis või praadimise asemel teha hoopis tervislikumaid ahjuräimi marinaadis. No nüüd peaks küll suu juba vett jooksma! :) 

 

 

Pane ahju!

Kui tahad võmalikult väikese vaevaga perele maitsvat räimerooga pakkuda, kasuta räimefileesid või -rümpasid ja lao need meelepäraste lisanditega ahjuvormi. Proovi näiteks räimevormi oliiviõli, tomati ja küüslauguga, tomati-räimevormi või küüslauguräimi prantsuse moodi. Kui sul on eelmisest päevast järele jäänud keedetud kartuleid, valmista räime-kartulivormi. Kui armastad kooreseid kalaroogi, tee rõõsa koorega kalahõrgutist või head soolast räimevormi. Ja tegelikult võib räimede peal katsetada ka kõiki sardiiniretsepte! Just nii sündis väga maitsev retsept  Pringi “sardiinid”.

 

 

Suurepärane suitsuräim!

Suitsuräimest saab väga maitsvaid salateid ja põnevaid suppe. Proovi mahlast suitsuräime- ja õunasalatit või rohelisel salatipadjal suitsuräimesalatit vutimunadega. Kartuli-rukkimuretainal suitsuräimepirukad on tõeliselt mõnus põhjamaine amps. Keeda eriliseks puhuks koorest suitsuräime-leivasuppi või argipäevaks lihtsat suitsukalasuppi, mis hoolimata oma lihtsusest viib lausa keele alla. Ja pidupäevaks valmista see lahe suitsuräime-võileivatort "Serviti, serviti!"

 

 

Hea teada!

Äsjapüütud räime on raske puhastada, umbes ööpäev seisnud nn "teise päeva räime" fileerimine on juba tunduvalt lihtsam. 

 

Kuidas räimi puhastada?

  1. Terveid räimi on hea puhastada kääridega. Lõika kõhuserv ära, seejärel lõika otsast pea. Eemalda sõrmede abil sisikond. Kui kõik kalad on puhastatud, siis loputa need kiiresti külma vee all.
  2. Räimede fileerimiseks mingeid abivahendeid vaja ei lähe - piisab kätetööst. Ava pöidla abil kala ning eemalda selgroog tõstes-tõmmates.
  3. Kui soovid eemaldada ka nahka, siis võta nahast tugevasti kinni ning tõmba see tervenisti maha.

 

Jaga meiega kommentaarides ka oma lemmikut räimerooga!

 

Vaata lisaks:

 

Kaare Sova
Kaare Sova
postitatud 05.05.2022 15:34 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid