125 g nisujahu
125 g täistera rukkijahu
näpuotsaga soola
250 g võid
250 g riivitud keedetud kartulit
Suitsuräimekate:700 g suitsukala - nt
kuumsuitsutatud räime
peotäis kapparimarju või suuri kappareid
150 g Saare Smetana hapukoort
100 g Saare maitsestamata toorjuustu
2 muna
peotäis hakitud värsket tilli
soola ja musta pipart
Peale:hakitud värsket murulauku
Valmista esmalt tainas. Sega kausis rukki- ja nisujahu ja sool. Näpi juurde või, siis lisa riivitud keedetud kartulid. Sega tainas kiiresti ühtlaseks, vajuta lapikuks, keera kilesse ja pane pooleks tunniks külmkappi.
Valmista kate. Puhasta suitsuräimed. Sega hapukoor, toorjuust, munad, hakitud till ja maitseained omavahel.
Valmista pirukad. Rulli tainas kergelt jahusel laual mõne millimeetri paksuseks, vajadusel lõika ketasteks. Suru võitatud pirukavormi põhjale ja külgedele. Jaota suitsuräimefileed pirukatele, lisa igale pirukale paar kapparit. Tõsta kulbiga peale muna-toorjuustu-smetanasegu.
Küpseta 200-kraadises ahjus u 15 minutit (väikesed pirukad) või kuni 30 minutit (plaadipirukas). Valmis pirukatele puista peale veidi murulauku.
Retsept on mugandatud Soome ajakirjast Koti & Keittiö.
Suitsuräimepirukad
Kartuli-rukkimuretainal kappari-suitsuräimepirukad - tõsiselt põhjamaine ja mõnus amps.
Mina tegin väikeseid suupistepirukaid, aga sama retsepti järgi võib teha ka suure quiche'i või väiksema plaadipiruka.