Marineeritud praetud räimed

Klassikaline praetud räim marinaadis sobib nii argi- kui pidulauale. Sel viisil marineeritud praetud räimed säilivad külmkapis kuni nädala. 

Vahendid toidu valmistamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
50 minutit + üleöö külmas
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

600 g fileeritud räime (või 1 kg puhastamata kala)

2 suurt muna

0.5 dl piima

2 dl nisujahu või rukkijahu

praadimiseks õli

Marinaad:

1 l vett

2 porgandit

2 sibulat

10 tera musta pipart

5 tera vürtspipart

2 loorberilehte

2 sl 30%-list äädikat

1.5 sl soola

2 sl suhkrut

Valmistamine

Kui kasutad räimefileesid*, siis kasta need esmalt lahtiklopitud muna-piimasegusse, siis jahusse. Prae seejärel parajalt kuumal pannil õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks.

Pane kalad pannile, "lihapool" all - siis tõmbuvad nad vähem rulli praadides. 

Lao praetud kalad kõrgete servadega kaussi.

Marinaadi jaoks pane kooritud ja viilutatud porgandid-sibulad potti, lisa pipra- ja vürtsiterad, loorberileht ja sool-suhkur. Kalla peale vesi ning kuumuta keemiseni. Keeda paar minutit, kuni porgand veidi pehmeneb. Maitse marinaadi - vajadusel lisa veel suhkrut või soola. Lisa äädikas ning tõsta pott tulelt. Maitse uuesti marinaadi - see peaks olema pigem natuke soolane (kalad imavad ju soola endasse) ja parajalt äädikahapu. 

Lase marinaadil mõni hetk jahtuda, siis vala praetud räimefileedele. Lase vähemalt üleöö külmas seista.

Nipid ja soovitused:

  • Kui kasutad terveid värskeid räimi, siis tuleb need esmalt puhastada. Lõika räimedelt ära saba ja seejärel pea, alustades lõikamist selja poolt - siis saad osa sisikonda sama lõikega välja tõmmata. Puhasta kõhuõõs, loputa kalad puhtaks ja puista kergelt soolaga üle ning lase umbes pool tundi seista enne praadimist. 
LISA KOMMENTAAR

Aniitram
postitatud 10.04.2010 15:22

Just see kõige õigem retsept praetud räimede marineerimiseks!

Hexy
postitatud 21.09.2011 13:47

Maitsev

karima
postitatud 01.10.2011 16:51

tegin tana praetud sardiine ja siis osa marineerisin selle retsepti jargi. nii head on nad juba praegu :)

kodukanake
postitatud 16.02.2012 20:29

Kui kaua nad sellisena külmkapis säilivad? Siis tean, kui suure hulga julgen korraga valmis teha.

katariina
postitatud 17.11.2012 15:55

Väga head tulid välja!

Akaatsia
postitatud 30.03.2013 16:29

Klassika

indy
postitatud 01.11.2013 13:39

Vladislav Korzets ei soovita raimi pesta ja sool tuleb lisada praadimise lõpus, muidu jääb kala kuiv - mahlad imeb sool välja.

Ludmilla
postitatud 01.03.2014 13:45

Hakkan kohe praadima ja marineerima, puhastatud räimefileed juba ootavad.

leena
postitatud 17.05.2015 11:32

tegin just valmis 2 kilo ja nüüd marinaad peale valatud ,homme siis maitsen. marinaad oli minu jaoks täitsa paras.

Helle
postitatud 15.10.2015 13:10

Täiesti sobiv retsept. Kuna kalu oli palju, siis tegin veidi hapuma marinaadi. Söömisega võib kergesti liiale minna :D

isanelehm
postitatud 02.12.2015 15:42

Ei soovita kalaraipeid kuumalt marinaadi pista, pudenevad katki siis.

isanelehm
postitatud 02.12.2015 15:57

Äädika asemel võib kasutada naturaalset sidrunimahla aga siis on säilivusaeg veidi lühem kui äädikalahuses. Sidrunimahlaga on veidi mahedam ja peenemaitselisem.

Lusti Tilk
postitatud 15.11.2016 18:02

Kuidas nende räimede tervist kontrollida? Tundusid küll terved, aga mine võta kinni...

Pille
postitatud 15.11.2016 20:22

Hakkas kergem, Lusti Tilk? :)

Saale
postitatud 15.12.2016 15:18

Klassika! Sh jõuluklassika. Minu suguvõsa naised on kõik väga õnnelikud, kui keegi ometigi viitsib räimi praadida, neid veel marinaadis solgutada ja siis valmiskujul serveerida. Näiteks mina või minu abikaasa :)

Keidi
postitatud 27.04.2018 10:03

Tere. Kas see vahekord on väga oluline, kui ma näiteks räime teen kokku ennem jahuga ja siis kastan munasegu sisse ja praen?

kukyeve
postitatud 11.01.2019 15:39

mina ei kasta marineerimiseks mõeldud räimi üleüldse muna sisse- ainult jahuga nii seest, kui väljast töötlen(jahutan, nagu laps ütleb)...enne kalad kalamaitseaine ja soolaga pooleks tunniks laagerduma - siis praen ja lasen jahtuda- nii kaladel, kui marinaadil ning suletava purgiga külmikusse järgmise päevani!

Inna Krosmann
postitatud 15.01.2019 09:43

Sai täna tehtud väga maitsvad!

Elina LM
postitatud 22.12.2022 21:13

Minu marineeritud (jõulu)räim ehk hapukala (nagu vanaema ütles :)

Annely Ojasaar
postitatud 24.12.2022 10:06

Lapsepõlvest meeles :)