Paljud aga ei tule selle pealegi, et arbuusi võiks ka kuidagi teisiti serveerida kui viilutatult.
Sellepärast panimegi kokku artikli erinevatest põnevatest arbuusiretseptidest kõigile uudishimulikele, kes tahavad näha arbuusiviilust kaugemale!
Enne retseptide katsetamist tuleb leida ideaalne arbuus. Siit artiklist leiad Nami-Nami soovitused selle kohta, kuidas valida parimat arbuusi.
Siia artiklisse oleme aga kokku kogunud viis erinevat võimalust arbuusi tükeldamiseks. Vaata üle ja proovi järele!
Arbuus on parim jahutatult. Hoia seda serveerimiseni külmkapis kas tervena või juba tükeldatud kujul. Veelgi rohkem jahutust pakub sügavkülmast võetud arbuus.
Maailma lihtsaima arbuusijäätise retsepti leiad siit. Kerge vaevaga valmib ka arbuusijää ja arbuusigraniita. Värskendava arbuusisorbeti tegemiseks läheb aga juba jäätisemasinat vaja.
Külm ja mahlane arbuus sobib ideaalselt kokteilide valmistamiseks. Proovi näiteks lihtsat aqua frescat või arbuusijooki ingveriga. Paku lastele maasikatega arbuusikokteili või arbuusi-jogurtikokteili.
Mahlaselt magus ja kaunivärviline arbuus sobib ideaalselt suviste suupistete ja salatite valmistamiseks.
Isuäratavaid arbuusivardaid mozzarella ja prosciutto singiga võibki sööma jääda. Sama kehtib feta-oliivisalatiga arbuusikolmnurkade kohta. Ja arbuusi-mangosalsa retsepti tasub ainuüksi nende imeliste värvide pärast katsetada!
Arbuusisalatid võib vist küll kahe sõnaga kokku võtta - lihtsad ja mahlased. Aga lihtsuses peitubki ju võlu! Valmista grillitud liha kõrvale näiteks kerget arbuusisalatit, arbuusi-sibulasalatit, arbuusi-peedisalatit või arbuusisalatit ürtide ja sibulaga. Kõik koosnevad vaid mõnest komponendist.
Iseseisva roana võib pakkuda veidi toekamaid salateid nagu näiteks arbuusi-avokaado-krevetisalatit või tomati-arbuusisalatit mozzarellaga.
Täiesti eraldi lõigu on ära teeninud arbuusi-fetajuustusalatid, sest paljude arvates on see mahlane magusa-soolase kooslus lausa taevalik. Valmista näiteks lihtsat arbuusi-fetajuustusalatit, mis on maitsestatud laimi ja mündiga.
Mõnusalt krõmpsuvaks muudavad värske salati röstitud piinia- või kõrvitsaseemned, mida on kasutatud nendes kolmes retseptis: feta-arbuusisalatis piiniaseemnetega, feta-arbuusisalatis kõrvitsaseemnetega ja arbuusi-fetasalatis krevettidega.
Mida rohkem komponente, seda toekam salat. Proovi toitvat kana-arbuusisalatit, mündivinegretiga tervislikku kinoasalatit või Kreeka feta-arbuusisalatit oliividega.
Arbuusist valmistatud magustoidud on nii ilusad, et neid ei raatsi süüagi. Vaata näiteks neid suvemarjadega kaunistatud arbuusikoogikesi või arbuusipitsat!
Arbuusifriikad on üks superäge idee, mis võiks paljudel suvepidudel kasutust leida.
Sama lugu on selle “Okasseaga”, mille võib oma äranägemise ja maitse järgi kaunistada. Kergema vaevaga valmivad arbuusi-melonisalat piparmündiga ja arbuus apelsini ja mündiga. Kui suvisel aiapeol nagunii juba grillimiseks läheb, soovitame ära proovida selle veidi ootamatu magustoidu - grillitud arbuusi laimi-piparmündisuhkruga.
Artikkel ilmus 2019. a suvel.
Mu lemmik, arbuus! jammi!