Kõrvits kümnel moel

Kõrvitsad, mis peenardel valmivad, on tihtilugu nii suured, et ühes viljast jätkub mitme söögi jaoks. Seetõttu tutvustabki Nami-Nami erinevaid roogasid, mida kõrvitsast valmistada saab. Et oleks ikka vaheldust ja mitu-mitu kõrvitsat sügisel söödud saaks!

Tee suppi!

Supp on maitsev, kasulik ja soojendav söök. Kõrvits sobib supi sisse imehästi! Ja püreesupid muudab kõrvits imeilusalt kollaseks – roog on nagu kausitäis päikest!

Nami-Nami kõrvitsasuppide edetabelis troonib see siidine püreesupp. Aga ega palju maha ei jää ka see idamaine kõrvitsasupp või see vürtsikas supp läätsede ja kookospiimaga. Lastele maitseb sageli juustuga maitsestatud püreesupp - proovi näiteks seda suitsujuustuga kõrvitsasuppi. Nami-Nami toimetaja Martiinale maitseb aga väga muskaatpähkliga maitsestatud püreesupp. See põnev supp vajab küll rohkem komponente ja toimetusi, aga tulemus on vägagi põnev!

Küpseta kooki!

Kuldkollast köögivilja võib kasutada ka kookides-saiades. Alustades kõige lihtsamast saiapätsist, millele kõrvits kena värvi ja mõnusa niiskuse annab kuni klassikalise kõrvitsapirukani välja, tulemus on maitsev! Kõrvitsat võib panna pannkookide sisse või lisada keeksitainasse , mõnus saab ka šokolaadi ja kõrvitsa kooslus – vaata seda brownie-tüüpi kooki.

Valmista risotot!

Risoto on kreemjas ja soojendav roog, mis ka kõrvitsaga kokku sobib. Klassikaline kõrvitsarisoto on ülimaitsev! Proovi ka seda risotot, mis sisaldab nii kõrvitsapüreed kui –kuubikuid. See speltakruupidega valmistatud risotolaadne roog on veidi robustsem, kui klassikaline itaalia roog, aga ikkagi väga maitsev!

Joo kõrvitsat! :)

Kõrvits sobib ka kokteili sisse – see maitsev smuuti on kaunilt kõrvitsakollane ja kõrvitsapirukamaitseline!

Valmista küpsiseid!

Ühed populaarsemad küpsised Nami-Nami retseptikogus on just kõrvitsaga küpsised! Need on ka Nami-Nami toimetajate iga-aastases sügismenüüs :) Hästi maitsvad on ka need kõrvitsakõrsikud, sobivad supi kõrvale või niisama näksimiseks.

Keeda moosi!

Kõrvitsast saab päiksekollast moosi! Eriti levinud on kõrvitsa ja tsitruseliste kooslused: kõrvitsa-apelsinimoos, apelsini ja ingveriga kõrvitsamoos. Mõnus saab kõrvitsamoos ebaküdooniaga ning põnev on ka kuivatatud aprikoosidega maitsestatud moos.

Küpseta vormirooga!

Vormiroog on soe ja toitev. Proovi seda magusat kõrvitsa-kohupiimavormi või näiteks neid väikseid ricotta-kõrvitsavormikesi. Kanaliha ja kõrvitsaga spagetivorm on lihtne, aga hea õhtusöök!

Tee salatit!

Igaüks teab ju klassikalist marineeritud kõrvitsa salatit, eks!? Lisaks sellele tasub proovida kõrvitsa-sibulasalatit , mida samuti purki panna saab, et vajalikul hetkel hea võtta oleks. Värsketest salatitest soovitame proovida kõrvitsa-hapukurgisalatit ja pohladega toorsalatit.

Rösti ahjus!

Tihkema viljalihaga köögiviljad sobivad hästi ahjus röstimiseks. Nii ka kõrvits. Mõnus on juustuga röstitud muskaatkõrvits, aga ka tšilli ja tüümianiga maitsestatud kõrvits. Eelnevalt röstitud kõrvitsast võib aga teha seda isuäratavat pirukat.

Valmista mõnus pastaroog!

Viimaseks üks hästi mõnus makaroniroog – lintnuudlid kitsejuustu ja kõrvitsakastmega. Tasub proovimist! 

Loe veel:

Need on väike valik roogadest, mis kõrvitsasaaki vähendada aitavad. Hea lugeja, millised on Sinu lemmikud kõrvitsaretseptid?

 

Martiina Anni
Martiina Anni
postitatud 29.09.2019 21:26 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Rebane
postitatud 28.09.2017 17:41

Lemmikud on ilma piimaliseta kõrvitsapüreesupp ning ahjus röstitud kõrvits mille iganes lihalise kõrval. :) Ja vanaema marineeritud kõrvitsatest ei saa ka kuidagi üle ega ümber - jõululaud ilma kausitäie kuldsete kuubikuteta ei ole täiuslik! :D

Pillepv
postitatud 29.09.2017 18:22

Väga lahe artikkel! Minu lemmik on lihtne ja kiire pannil või ja sambal olekiga (marineeritud tšilli) praetud kõrvits. Mmm m...

Silja Laht
postitatud 03.10.2018 17:35

Minu lemmik on ahjus röstitud kõrvits sinihallitusjuustu ja salveiga või kõrvitsa püreesupp kukeseentega :)